Posėdyje kalbėjusi europarlamentarė Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė, pasidžiaugė, kad EP pakako ryžto aškiai deklaruoti Ukrainos teisę į narystę ES, ir tam skirtas jos kartu su 90 kolegų teiktas pakeitimas buvo priimtas.

R. Morkūnaitė kvietė Europos Sąjungą ryžtingai veikti, kad grįžimas prie demokratijos principų Ukrainoje būtų sėkmingas. Ji pažymėjo, kad nors košmaras Kijeve, pareikalavęs 100, o gal ir daugiau aukų, baigėsi, bet atsipalaiduoti negalima.

EP narės įsitikinimu, ES turi visokeriopai prisidėti prie Ukrainos pastangų išsigelbėti nuo bankroto – pirmiausiai pasiūlydama finansinės pagalbos paketą, o taip pat - remti Ukrainos teritorinio vientisumo išsaugojimą. Ne ką mažiau svarbus ES pasirengimas pasirašyti Asociacijos sutartį su Ukraina nedelsiant, jei tik ukrainiečiai to norės. „Jei tą kartojome gruodžio, sausio ir vasario mėnesiais, V. Janukovyčiui dar esant valdžioje, tai dabar, Ukrainai sugrįžus į demokratijos kelią, juolab turime būti pasirengę tai padaryti“, - pastebėjo politikė.

Savo pasisakyme R. Morkūnaitė atkreipė dėmesį į tai, kad plačiai pasveikintas politinis ES ministrų sprendimas įvesti tikslines sankcijas realybėje neveikia, nes iki šiol nepasiektas sutarimas tarp šalių, kuriems konkrečiai asmenims tokios sankcijos turėtų būti taikomos. „Nesudarykime galimybių atsakingiems už kraujo praliejimą ramiai grukšnoti kavą kurioje nors ES sostinėje", - ragino europarlamentarė R.Morkūnaitė.

R. Morkūnaitės manymu, Ukrainos įvykiuose yra daug pamokų Europos Sąjungai. Dažnam buvo kilęs klausimas, ar ES yra pajėgi veikti ryžtingai ir principingai. „Prievartos piko dienomis iš ES lėtapėdiškumo ir daugybę kartų pakartoto "reiškiame susirūpinimą" buvo su kartėliu šaipomasi“, - priminė EP narė. Vistik, EP narės įsitikinimu, ES ir ypač Ukrainai artimesnės šalys, tame tarpe ir Lietuva, suvaidino labai svarbų ir aktyvų vaidmenį, kad padėtis Ukrainoje normalizuotųsi. „Tą aktyvumą būtina išlaikyti ir toliau, turime būti nuoseklūs ir veiklūs“, - pažymi R. Morkūnaitė.

Prisimindama savo apsilankymą Maidane gruodžio mėnesį, EP narė pažymėjo: "Tuomet kartu su ukrainiečiais su ironija dainavome liaudies dainą apie pažadus ir išdavystes ("ty zhe menia pidmanula"). Tada ji buvo skirta V. Janukovyčiaus valdžiai. Pasirūpinkime, kad tokia daina nebūtų dainuojama Europos Sąjungai“, - kvietė R. Morkūnaitė.