Manoma, kad šio apsauginio poveikio priežastis yra ne pati kava ar joje esanti kofeinas, o kavos pupelėse esantys fenoliai, chlorogeninė rūgštis ir kitos naudingos medžiagos. Pastebėtas tiek kofeino turinčios, tiek jo neturinčios kavos apsaugantis poveikis.

Metaanalizėje ištirtos 28 studijos, kuriose dalyvavo 1 109 272 asmenys, iš kurių 45 335 sirgo cukriniu diabetu. Tiriamieji buvo stebėti nuo 10 mėnesių iki 20 metų (Tyrimas: Diabetes Care 2014, M Ding, SN Bhupathiraju, M Chen, RM van Dam, FB Hu)

Paklaustas, ar patikimi šio tyrimo rezultatai, gydytojas endokrinologas Andrej Levinger vlmedicina.lt atsakė: „Tyrimo rezultatai patikimi, bet jie yra tik statistika. Dabartinėje įrodymais pagrįstoje medicinoje, suomių diabeto prevencijos studijoje įrodyta, kad fizinis aktyvumas ir gyvenimo būdo korekcija sumažino diabeto riziką 68 proc. pacientų, kuriems buvo sutrikusi glikemija, per penkerius metus, o vaistas metforminas – tik 38 per. Kitų vaistų poveikio duomenų dar nėra. Tad patariu ir sportuoti, ir saikingai valgyti, ir kavutės vakare išgerti“.