Treniruojasi dvylika kartų per savaitę

„Pagalvodavau apie mokslus užsienyje, tačiau nemaniau, kad tai bus taip greitai“, – išduoda Eva.

Prieš pusantrų metų į Plimuto koledžą mokytis ir treniruotis išvykusi šiaulietė sako, kad sunkiausi buvo pirmieji du mėnesiai. Sunku buvo priprasti ir prie tenykščio režimo, ir didesnio sporto krūvio.

Kasdien merginai tenka treniruotis du kartus, laisvas lieka tik sekmadienis. Tada ruošiamasi ir pamokoms. Pirma treniruotė prasideda 4.40 val., o pamokos tęsiasi nuo 8.00 iki 15.30 val., po to seka antra treniruotė, besibaigianti 19 val. Nemenka kliūtimi iš pradžių tapo ir anglų kalba, tačiau aplink visiems kalbant angliškai, šį barjerą mergina greitai įveikė.

Šiaulietė mokosi toje pačioje klasėje su olimpine čempione R. Meilutyte. Bendrabutyje, viename kambaryje ji gyvena su angle, anksčiau – su mergina iš Liuksemburgo. Į sporto mokyklą jaunieji plaukimo talentai suvažiuoja iš įvairių pasaulio šalių. Šiuo metu ten mokosi penki lietuviai.

Sunkiais momentais palaiko R. Meilutytė

Greitai septynioliktą gimtadienį švęsianti Eva sako neturinti laisvo laiko, tačiau širdies dėl to neskauda, nes aplink supa tokių pat interesų jaunuoliai. „Sunkiais momentais per treniruotes ar varžybas emocinio palaikymo sulaukiu iš Rūtos, ji neleidžia man pasiduoti“, – Etaplius.lt sakė jaunoji plaukikė.

Mokytojai dėl neatliktų namų darbų Anglijoje atlaidūs. Į pamokų lankomumą žvelgia ne pro pirštus, tačiau jeigu dėl sporto varžybų, sunkių treniruočių mokiniui nepavyko pasiruošti pamokai laiku, ne bėda – pakanka pasikalbėti su mokytoju ir namų darbus galima pristatyti po kelių savaičių.

Dabar Eva mokosi vienuoliktoje klasėje, nes Anglijoje mokiniai mokyklą baigia po trylikos mokslo metų. Lietuvoje ji dabar būtų dešimtokė.

„Kai atvykau į Plimutą, jau galėjau pasirinkti specializuotus mokymosi dalykus. Geriausiai man sekasi tikslieji mokslai: matematika, fizika, chemija. Paskutinėse klasėse mokomųjų dalykų dar labiau sumažėja. Mokiniai gilinasi tik į tai, kas jiems sekasi geriausiai, iš ko jie laikys egzaminą“, – apibūdina švietimo sistemos subtilybes plaukikė, save ateityje norinti matyti dizaino, architektūros ar buhalterijos srityje.

Su Šiauliuose likusiais namiškiais Eva bendrauja internetu, kaip ir su geriausia drauge, taip pat plaukike Simona Raudonyte.

Išvažiavusi į Angliją mergina tapo savarankiškesnė. „Šalia nebėra mamos, ji nebegali man padėti. Draugai sako, kad ėmiau laisviau bendrauti, nebeteikiu tiek daug reikšmės smulkmenoms“, – atvirauja ji.

Skirtumai, atvykus iš Lietuvos – akivaizdūs

Treniruotės pas Johna Ruddą, kuris yra ir R. Meilutytės treneris, bei Plimute sudarytos idealios mokymosi ir treniravimosi sąlygos davė puikių vaisių. Sportininkės rezultatai akivaizdžiai pagerėjo ir tebegerėja, ji stengiasi išlaikyti gerą sportinę formą.

„Didžiausias skirtumas, kurį patyriau atvažiavusi iš Lietuvos, buvo olimpinis 50 m ilgio baseinas ir sportas suderintas su mokslais.

Ten mus paima iš bendrabučio, atveža į treniruotę, paduoda pusryčius. Viskuo pasirūpina. Šiauliuose į treniruotes baseine anksti ryte vežiodavo mama, nes gyvename Šiaulių rajone“, – sako nuo aštuonerių plaukimo treniruotes pradėjusi lankyti Eva.

Dabar ji išstypusi, kūno sudėjimas puikiai tinka šiai sporto šakai. Plaukikės genus Eva paveldėjo iš savo tėvų, Evaldo ir Neringos Gliožerių, pelniusių sporto meistro vardus. Mamos dėka ir savo valios pastangomis šiaulietė pasiekė gerų rezultatų, tikisi 2016 metais patekti į Rio de Žaneiro olimpiadą.

Pavasarį Evos laukia atostogos, tačiau kol kas anksti spėlioti, ar ji galės grįžti namo. Tai priklausys nuo to, kaip pavyks rasti finansavimą.

Plaukikės mokslus, treniruotes, maitinimą Plimute, kelionės išlaidas, pasiruošimą varžyboms finansuoja plaukimo mokykla „Delfinas“. Per metus mokykla tam skiria 60 tūkst. Lt, Šiaulių miesto savivaldybė – 6 300 Lt.

Tapo geriausia varžybų plaukike

Pernai su Anglijos klubu „Plymouth Leander“ šiaulietė dalyvavo Dubajuje vykusiame pasaulio jaunių plaukimo čempionate ir kombinuotos estafetės rungtyje laimėjo sidabro medalį. E. Gliožerytė dalyvauja įvairiose plaukimo varžybose ir ne kartą yra tapusi prizininke.

„Man geriausiai sekasi plaukti sprinto rungtyje, 50 m laisvu stiliumi ir nugara. Be galo smagu dalyvauti estafetėse. Tai pati smagiausia dalis, kai reikia pačiam plaukti ir ir kitus palaikyti“, – Etaplius.lt sako E. Gliožerytė.

Į Lietuvą šį kartą ji grįžo dalyvauti vasario 20-22 dienomis vykusiose Lietuvos plaukimo žiemos pirmenybėse. Individualiose rungtyse (50 m ir 100 m laisvuoju stiliumi bei 50 m nugara) ir trijose merginų estafetėse ji pelnė pirmas vietas.

E. Gliožerytė buvo pripažinta geriausia varžybų plaukike, nes 100 m laisvuoju stiliumi nuplaukė per 57,99 sek. ir pelnė 723 taškus pagal FINA taškų skaičiavimo sistemą.

Dvi dienas paviešėjusi Šiauliuose, ji išvyksta į Vokietiją, kur dalyvaus atvirame suaugusiųjų plaukimo čempionate.