Tokiais galime pavadinti Japonijoje vienus populiariausių – šiitakė grybus (angl. shiitake). Pamėgę juos ir Kinijoje. Šiitakė grybai turi daug maistinės vertės, įvairių amino rūgščių, vitamino B ir D. Sako, jie reguliuoja kraujo spaudimą ir labai tinka valgyti besirūpinantiems svoriu, nes, kaip ir kiti grybai, nėra kaloringi.
Šiitakė grybai auga ant medžių rastų, o surinkti dar džiovinami saulėje. Prieš vartojimą reikėtų juos gerai pamirkyti drungname vandenyje. Kietus kotelius rekomenduojama nupjauti. Nors grybai ir turi aitrų skonį bei kvapą, tačiau naudojant juos nedideliais kiekiais, galima labai įdomiai pagardinti košes, sultinius, sriubas troškinius ar padažus.

Mano galva, šie grybai taip pat labai tinka prie antienos. Todėl pabandęs vieną labai gerą receptą, siūlau jį pamėginti ir Jums.

Reikės (2-3 asmenims):

500 g antienos krūtinėlių su oda
1 šaukštelio sezamų aliejaus
1 šaukštelio (su kaupų) smulkiai malto pankolio
½ šaukštelio druskos
½ šaukštelio cinamono
½ šaukštelio smulkiai maltų juodųjų pipirų (pageidautina šviežiai maltų)
3 džiovintų anyžiaus žvaigždžių
30-40 g džiovintų šiitakė grybų
3 šaukštų skysto medaus
4 šaukštų sojos padažo
5 saujų bamasti ryžių

Gaminimas:

Grybus užpilkite šiltu vandeniu ir mirkykite pernakt (grybai turi būti pilnai panirę vandenyje).

Prieš gaminant patiekalą paruoškite prieskonius: sumaišykite pankolį, druską, cinamoną, pipirus bei sezamų aliejų. Aštriu peiliu antienos odelę įpjaukite negiliais pjūviais ir viską įtrinkite paruoštais prieskoniais.

Išimkite iš vandens grybus ir nupjaukite jų kotelius – jie per kieti valgyti.

Kelis kartus praplaukite ryžius, o supylę juos į puodą užpilkite vandeniu, kuriame virsite. Tokiu būdu jie šiek tiek išbrinks ir labai greitai išvirs.

Paruoštą antieną įdėkite į keptuvę odele žemyn ir pradėkite kaitinti. Filė iš lėto pradės kepti. Kai odelė gerai apskrus, apverskite antieną ir apkepinkite kitą pusę. Tuomet į keptuvę supilkite medų, soją, įdėkite anyžiaus žvaigždes bei šiitakė grybus.

Viską sumaišykite ir patroškinkite ant didelės kaitros apie 2-3 min.
Viską perdėkite į karščiui atsparų indą ir pašaukite į iki 220 laipsnių įkaitintą orkaitę. Kepkite apie 10-15 min. (galite įjungti vidinį orkaitės ventiliatorių – mėsa labiau apskrus).

Kol antiena su grybais kepa, išvirkite ryžius.

Iškepusią antieną supjaustykite juostelėmis. Vidus turi būti šiek tiek neiškepęs – švelniai rožinės spalvos. Tai garantuos, jog antiena tikrai bus minkšta. Visus produktus išdėliokite lėkštėse, pagardinkite padažu ir mėgaukitės rytietiškų skonių deriniu.

Skanaus!