Panašias išvadas padarė ir Lawrence Berkeley nacionalinės laboratorijos mokslininkai. Remiantis jų tyrimų medžiaga, mobilaus telefono įkroviklis, veikdamas budėjimo režimu sunaudoja 0,26 W/h, kompiuterio ekranas – 12,14 W/h, kompiuteris – 21,13 W/h, modemas – 3,85 W/h, mikrobangų krosnelė su atidarytomis durelėmis – 25,79 W/h, uždarytomis durelėmis – 3,08 W/h.
R. Lukauskas
Sukurkite intrigą, suorganizuokite varžybas su kaimynais, įtraukite į taupymą savo vaikus, šeimos narius.

Iššvaistoma ir 50 proc. energijos

Energijos auditą atliekančios įmonės „Fabrilė“ direktorius Ričardas Lukauskas pastebėjo, kad pagrindinius elektros energijos nuostolius buityje sudaro netinkamas elektrinių prietaisų naudojimas.

„Daugiausiai energijos iššvaistoma, jeigu prietaisai yra įjungiami, bet nenaudojami. Pavyzdžiui, televizoriaus niekas nežiūri, radijo nesiklauso, šviesa įjungta, nors jau yra šviesu, kondicionierius veikia, nors lauke yra vėsu. Daugiau nei įprastai energijos išnaudoja neekonomiški prietaisai – seno tipo šaldytuvai ar televizoriai, freonu neužpildyti kondicionieriai. Tačiau dažniausiai dėl šių išlaidų kaltas paprasčiausias motyvacijos taupyti trūkumas“, - patikino R. Lukauskas.

Jis pateikė ir konkretų pavyzdį, tarkime, naujas televizorius pažymėtas CE ženklu, budinčiame režime sunaudos apie 2 W/h. Iš jų, šviesos diodas – apie 0,048W/h, maitinimo blokas – apie 1-2W/h. Tuo metu pagal tarptautinius skaičiavimus, televizorius išjungtas tik pulteliu vidutiniškai sunaudoja 6,97 W/h.
Televizorius tarška, o kambaryje nieko nėra - ar pažįstama Jums tokia situacija?

„Įmonėse taupymo potencialas siekia apie 50% ir dar daugiau procentų. Tačiau dar labiau taupymu turėtų būti suinteresuotas pats žmogus. Norintiems pradėti taupyti siūlau pradėti nuo statistikos. Sukurkite intrigą, suorganizuokite varžybas su kaimynais, įtraukite į taupymą savo vaikus, šeimos narius. Manęs dažniausiai klausia, ar neturiu tokio prietaiso, kurį įjungus į rozetę, sumažėtų sąnaudos. Turiu pasakyti, kad tokio prietaiso nėra, rezultato be pastangų negali būti“, - patikino R. Lukauskas.

Energijos suvartojimą sumažinti pavyko

Prieš du metus statybų bendrovė „Eika“ pradėjo įgyvendinti programą „Žaliasis biuras“, kuri padėjo įmonėms elektros energijos suvartojimą sumažinti nuo 10% iki 55%. Įmonės energetinių projektų vadovė Rasa Pečiulaitė pasakojo, kad atlikus auditą ir sudarius pastato energijos balansą paaiškėjo, kad verslo centruose daugiausia elektros energijos išnaudojama ne šildymui, vėsinimui ar vėdinimui, o būtent apšvietimui, kompiuterinei technikai ir kitiems prietaisams, kurie įjungiami ir išjungiami žmogaus.
R. Lukauskas
Daugiausiai energijos iššvaistoma, jeigu prietaisai yra įjungiami, bet nenaudojami. Pavyzdžiui, televizoriaus niekas nežiūri, radijo nesiklauso, šviesa įjungta, nors jau yra šviesu, kondicionierius veikia, nors lauke yra vėsu.

„Daugiausiai energijos sunaudoja apšvietimas, kuris tiek pat energijos vartoja kai dirbame darbo vietoje ir kai išeiname į susitikimą, paliekame įjungtą šviesą. Taip pat kompiuteriai, kurie palikti be užsklandos, vartoja tiek pat elektros, kiek ir dirbant. Dar - visi elektronikos prietaisai, kurie tiesiogiai yra įjungiami ir išjungiami žmogaus. Jų neišjungus iš elektros lizdo, jie vis tiek vartoja energiją“, - pasakojo R. Pečiulaitė.

Į elektros lizdus įjungtų  ir paliktų prietaisų problemos sprendimui buvo pasitelkti ne tik mokymai ir darbuotojų švietimas, bet ir prietaisai, kurie nereikalauja didelių investicijų, bet efektyviai sprendžia šią energijos švaistymo problemą.

„Svarbu atkreipti dėmesį į paprastus dalykus: nepalikti elektros prietaisų miego ir ar budėjimo režime, išjungti juos iš elektros tinklo, taip pat išjungti šviesą patalpose, kuriose nebūnama. Dažniau lipti laiptais, nei kilti liftu. Perdegusias lemputes keisti energiją taupančiomis, naujus prietaisus įsigyti A energinės klasės“, - norinčius taupyti mokė R. Pečiulaitė.