Moters amžius nustatomas pagal jos stuburo sveikatą ir lankstumą. Todėl svarbiausia - ne tai, kiek jums metų, o tai, kaip jaučiasi jūsų nugara. Juk ir mergaitėms - paauglėms būna sunku nelenkiant kojų rankomis pasiekti grindis. Tačiau 35- erių metų moters gali žavėti tokia graži laikysena, kokią ne visuomet gali turėti bet kuri manekenė.

Pagrindinės problemos dėl nugaros atsiranda dėl traumų arba turint polinkį tam. Jas diktuoja pats gyvenimas. Pirmiausia, todėl, kad evoliucijos eigoje mes ėmėme judėti dviem kojom, o ne keturiomis, kaip mūsų protėviai, ir nuolatiniai vertikalūs krūviai laikui bėgant deformuoja stuburo struktūras. Antra, maždaug nuo 20 metų prasideda lėtas, negrįžtamas stuburo senėjimo procesas: jis natūraliai “sėda”. Trečia, mes nesilaikome saugumo technikos arba, paprasčiau tariant, neprotingai ir atsainiai elgiamės su savo nugara, kas dažnai sukelia nepataisomų pasekmių.

Amžinas judėjimas

Panašiai, kaip judrus ir stiprus šuolininkas, ilgam uždarytas aptvare, virsta silpna būtybe, taip ir stuburas be judėjimo greitai silpsta. Pirmiausia todėl, kad kauliniame audinyje sumažėja kalcio, ir jis tampa trapesnis. Sumažėja ir tarpslankstelinių sąnarių elastingumas, ir jis tampa “medinis”. Visa tai natūraliu būdu riboja jo darbingumą, o tuo pačiu ir padidina traumų tikimybę. Be to, stuburo judėjimo krūvio trūkumas sukelia tarpslankstelinių diskų ir kremzlių “pusbadį” egzistavimą, tuo pačiu pagreitindamas jų deformacijos procesus.

Tačiau ir tai dar ne viskas. Kai nuolat nejudama, pristabdomas natūralus kaulinio audinio atsinaujinimo procesas, nepertraukiamai vykstantis slanksteliuose, pagausėja senų ląstelių. Tad geriausia, ką galite padaryti dėl savo stuburo sveikatos,- pradėti sportuoti.

Stuburą sudaro 34 slanksteliai, išsidėstę stulpeliu S raidės forma. Slanksteliai sujungti ypatingais amortizatoriais- tarpslanksteliniais diskais, o tie savo ruožtu,- kremzlėmis, sąnariais ir raiščiais.

Visa jėga raumenyse

Palaikyti teisingą laikyseną, lengvai ir neskausmingai judėti, o taip pat apsaugoti stuburą nuo traumų padeda karkasas, sudarytas iš nugaros, pilvo preso, pečių viršutinės juostos ir užpakalinio klubų paviršiaus raumenų. Jį galima sukurti ir maksimaliai sustiprinti dėka jėgos treniruočių.

Tačiau pernelyg išvystyti raumenys, kurie pristabdo judesius,- tai jau ne pagalbininkai, o priešai. Dėl jų stuburas gali ne tik prarasti lankstumą, bet ir stipriai deformuotis, o be to, anksčiau susenti, nes mažas judrumas trikdo jo mitybą. Taip nevykusiai pasitarnauti gali ir stuburo raiščiai, kurių elastingumas yra sumažėjęs.

Pienas ir sūris- kasdien

Šiuose produktuose yra kalcio, atsakingo už kaulinio stuburo audinio tvirtumą, ir vitaminas D, reikalingas jo įsisavinimui. Štai kodėl kasdien būtina išgerti stiklinę pieno ir suvalgyti 100- 150 g sūrio. Jeigu jūsų dietoje nėra pieno produktų, vartokite kalcio preparatus arba specialius priedus, į kurių sudėtį įeina kalcis ir vitaminas D.

Stuburas nėra labai įnoringas, jam reikia tik subalansuotos mitybos ir polivitaminų su magniu ir fosforu. Ir atsiminkite: jokie maistiniai priedai jums nepakeis fizinių pratimų.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją