Paprastai aeroterminiai šilumos siurbliai yra dviejų tipų: oras-oras arba oras-vanduo, tačiau vis sparčiau prigyja ir hibridinė sistema – oras-vanduo-oras.

Oras-oras šilumos siurbliai perduoda šilumą ar šaltį tiesiogiai patalpų orui tarsi kondicionieriai. Oras-vanduo šilumos siurbliai galutinį šilumos atidavimą atlieka į vandenį, tad patalpos šildomos per radiatorius ar grindinę šildymo sistemą. O štai oras-vanduo-oras šilumos siurblio sistema vėsina ir šildo patalpas tiesiogiai per orą ir kartu atiduoda šilumą radiatoriams ar grindinei šildymo sistemai bei ruošia karštą vandenį buitiniam vartojimui.
Rasa Miliauskienė
Fasadas neapkraunamas keliais išoriniais įrenginiais, mažiau vamzdžių ir kabelių. Taigi mažesnėmis instaliavimo sąnaudomis turime net tris sistemas (oro vėsinimo, šildymo ir buitinio karšto vandens ruošimo), įdiegus vos vieną šilumos siurblį.

Kas tinka sodybai, netinka gyvenamajam namui

Bendrovės „Šilumos siurbliai“ techninis vadovas Evaldas Pocius pasakojo, kad sau tinkančią sistemą pačiam pasirinkti yra sunku. Tad šioje vietoje reikėtų kreiptis į specialistus, kurie įvertinę namo projektą, rastų tinkamą variantą. Tačiau jis pabrėžė, kad oras-oras sistema šildo tik vieną patalpą, tad geriausiai tinka ten, kur yra viena didelė erdvė – sodo namelyje ar vieno kambario bute su sujungta virtuve. O oras-vanduo šildymo sistemą rekomenduojama įrengti standartinio išplanavimo su daug atskirtų erdvių namuose ar butuose, nes ji gali šildyti daug patalpų vienu metu.

„Šias sistemas galima įrengti ir butuose, turime tokios praktikos. Ypatingų kriterijų, kuriuos butas turi atitikti, nėra. Tačiau yra rekomendacijos, kurios leidžia sumažinti eksploatacijos kaštus. Numeris vienas – šildomos grindys, vėliau – gerai apšiltintas namas, kad būtų minimalūs šilumos praradimo nuostoliai“, - pasakojo specialistas.

Kalbant apie 100 kv. m. namą, įsirengti oro-vandens šiluminio siurblio sistemą kainuotų apie 14 tūkst. litų: 12 tūkst. litų kainuotų siurblys, o 2 tūkst. litų -  įrengimas. Priklausomai nuo namo charakteristikos, patį šalčiausią mėnesį, 100 kv. m. namui apsišildyti turėtų pakakti 300 litų. Ankstyvais žiemos mėnesiais kaina būna 2-3 kartus mažesnė.

„Jeigu yra viena pagrindinė patalpa oras-oras sistemą įsirengti yra žymiai pigiau, labai išlošiama ant degimo kaštų ir įrangos kainos. Bet jeigu yra daug kambarių, kas būdinga normaliame gyvenamajame name, tai tada kabiau apsimoka diegti oras-vanduo sistemą“, - patikino E. Pocius.
Citata
Jis pabrėžė, kad oras-oras sistema šildo tik vieną patalpą, tad geriausiai tinka ten, kur yra viena didelė erdvė – sodo namelyje ar vieno kambario bute su sujungta virtuve. O oras-vanduo šildymo sistemą rekomenduojama įrengti standartinio išplanavimo su daug atskirtų erdvių namuose ar butuose, nes ji gali šildyti daug patalpų vienu metu.

Šildymosi kaina – vienoda

Bendrovės „Airkon LT“ įmonės dirbančios su kondicionavimo sistemomis direktorius Saulius Vaitkus pasakojo, kad oras-oras sistema tinka bet kuriuose namuose, o oras-vanduo siurbliai dažniausiai statomi naujai statomuose namuose arba ten, kur jau įrengta šildymo sistema.
Šilumos siurbliai

„Kokį įrenginį statytis namuose lemia patalpų išplanavimas ir šeimininko poreikiai. Sezoninė šildymosi kaina yra vienoda, nes ji priklauso nuo namo šiluminės varžos“, - patikino S. Vaitkus.

Pasak jo, oras-oras šilumos principas yra mažiau inertiškas nei oras-vanduo. Todėl greičiau sušyla patalpos oras bei pasiekiama norima patalpų temperatūra. Jis atrodo ir veikia kaip paprastas kondicionierius. Be to, gali ne tik patalpas šildyti, bet ir vėsinti, valyti orą, šalinti drėgmę. Taip pat jis montuojamas labai patogiai ir greitai, o ir montuoti galima ten, kur jau padarytas remontas. Bene didžiausi trūkumai tie, kad jaučiamas šioks toks triukšmas ir oro srautas.

Hibridinė sistema tinka ne tik namuose

„EKO2šiluma“ direktoriaus pavaduotoja komercijai Rasa Miliauskienė pasakojo, kad hibridinė oras-vanduo-oras sistema išsiskiria tuo, kad vienas ir tas pats šilumos siurblys (lauko blokas) gali atlikti tris funkcijas – šildyti ir vėsinti patalpas bei ruošti karštą vandenį buitiniam vartojimui.

Pilnavertė oras-vanduo-oras šilumos siurblio sistema susideda iš trijų pagrindinių dalių: lauko įrenginio, vidinio oras-oras įrenginio, kuris vėsina ir šildo patalpas tiesiogiai per orą ir vidinio oras-vanduo įrenginio, kuris atiduoda šilumą radiatoriams ar grindinei šildymo sistemai ir ruošia karštą vandenį buitiniam vartojimui.

„Vidutinės sąnaudos, šildantis aeroterminiais šilumos siurbliais – apie 2Lt/m2 per mėn. vertinant 7 mėn. šildymosi sezoną. Be to, prie hibridinės oras-vanduo-oras sistemos galima prijungti saulės kolektorius. Tačiau ši sistema ir taip pigiai ruošia karštą vandenį (ypač kai tuo pačiu metu vėsinamos patalpos ir panaudojama vėsinimo metu susidariusi energija), todėl dažnai papildomai įrengti saulės kolektorių net neverta“, - patikino R. Miliauskienė.

Pasak jos, sistema dėl joje įdiegtos šilumos atgavimo technologijos leidžia sumažinti karšto buitinio vandens ruošimo sąnaudas, nes vėsinimo metu susidariusi energija efektyviai panaudojama, o ne išmetama.

„Be to, nereikia diegti atskiros oro kondicioniavimo sistemos, oro kondicionieriaus funkciją atlieka tas pats hibridinis lauko įrenginys. Fasadas neapkraunamas keliais išoriniais įrenginiais, mažiau vamzdžių ir kabelių. Taigi mažesnėmis instaliavimo sąnaudomis turime net tris sistemas (oro vėsinimo, šildymo ir buitinio karšto vandens ruošimo), įdiegus vos vieną šilumos siurblį“, - hibridinės sistemos pranašumus pabrėžė specialistė.

Ji patikino, kad ši sistema gali būti diegiama ne tik gyvenamuose namuose, bet ir nedideliuose komerciniuose objektuose. Pavyzdžiui, sporto salėje, biure, naktiniame klube, kur ypač reikalingas vienalaikis vėsinimas ir buitinio karšto vandens ruošimas.