Lietuva

Prekyba sukosi apie „Agrowill Group“ akcijas – jų kaina pašoko net 11,51 proc. Bendrovė prieš prekybą atskleidė, jog susijungia su UAB „Baltic Champs Group“, pastaroji valdys 50,2 proc. įmonės akcijų. Ši naujiena yra labai įdomi investuotojams, nes toks akcijų perskirstymas iššaukia prievolę šaukti privalomą oficialų siūlymą supirkti likusias akcijas. Kadangi bus leidžiama nauja emisija po 1 Lt. už akciją, tikėtina, kad ir oficialaus siūlymo kaina bus tokia pati. Kitos listinguojamos pozicijos negalėjo pasigirti panašiu investuotojų aktyvumu, dauguma jų pigo. Neigiamame fone išsiskyrė „Teo LT“ vertybiniai popieriai, kurių kaina perlipo 0,8 euro kartelę. Panašu, jog investuotojai numojo ranka į silpnokus praeito finansinio ketvirčio rezultatus ir laukia akcininkų susirinkimo, kuriame bus sprendžiama dėl dividendų mokėjimo. „Vilkyškių pieninės“ akcijų kaina susitraukė net 3,38 proc. Įmonės puikūs pardavimo rezultatai iššaukė stiprų akcijos kainos šuolį prieš savaitę, tačiau dabar investuotojai po truputį atsitraukia, ieškodami mažiau įvertintų akcijų.

Estija

NASDAQ OMX Talino biržos apyvarta taip pat buvo solidi – 709 tūkst. eurų, tačiau sandorių skaičius nebuvo didelis. Apyvartą padvigubino 381 tūkst. eurų vertės tiesioginis sandoris „Silvano Fashion Group“ vertybiniais popieriais, jis buvo atliktas žemiau rinkos kainos. Įmonė prieš prekybą pranešė, jog Rusijos importo apribojimai moteriškiems apatiniams drabužiams pardavimams įtakos neturės. Tai sužadino investuotojų optimizmą prekybos pradžioje, tačiau jis buvo greitai numalšintas didesniais parduodamų akcijų kiekiais. Prekyba pagrinde vyko 2,43 euro lygyje, paskutiniu sandoriu užfiksuota 2,44 euro už akciją kaina. Iš aktyviau prekiautų pozicijų galima išskirti „Tallink Grupp“ (-0,23 proc.) ir „Olympic Entertainment Group“ (+0,52 proc.) vertybinius popierius.

Latvija

NASDAQ OMX Rygos biržoje stebima apyvartų mažėjimo tendencija – šiandien akcijų perleista už 20 tūkst. eurų, atlikta tik 40 sandorių. Daugiausiai smulkių pavedimų atlikta „Rigas kugu buvetava“ vertybiniais popieriais, jie dėl likvidumo stokos pigo 10 proc. „Olainfarm“ ir „Grindeks“ akcijos pigo atitinkamai 0,13 proc. ir 0,11 proc.

Įmonių naujienos

Šiandien ryte pranešta, kad pievagrybių augintoja UAB „Baltic Champs“ jungiasi su AB „Agrowill Group“, o pagrindiniu „Agrowill Group“ akcininku išleidus naują akcijų emisija taps UAB „Baltic Champs“ pagrindinis akcininkas UAB „Baltic Champs Group“, valdoma Kęstučio Juščiaus. Jis po sandorio valdys 50,2 proc. „Agrowill Group“ akcijų. Nauja akcijų emisija sudarys 102,6 mln. akcijų, o vienos akcijos platinimo kaina siekia 1 Lt, arba 0,29 euro. UAB „Baltic Champs“ įsigis 88,4 mln. akcijų, o „Vretola Holdings Limited“ įsigis 14,2 mln. akcijų. Pastaroji bendrovė ir dabar yra antra pagal dydį „Agrowill Group“ akcininkė. Ji naujas akcijas apmokės įnešamomis UAB „eTime invest”, valdančios 11 tūkst. ha žemės Ukrainoje (turinčios ilgalaikės nuomos sutartis, nes Ukrainoje žemės pirkimai neleidžiami), akcijomis. Sandorio sąlygos taip pat įtraukia tai, kad „Agrowill Group“ iš Kęstučio Juščiaus perims dvi jam priklausančias žemės ūkio bendroves: „AGRO Ramučiai“ ir „Luganta“ už 5,7 mln. Lt. Atsižvelgiant į tai, kad naujasis įmonės akcininkas peržengs daugiau nei 1/3 balsų „Agrowill Group“, po sandorio užbaigimo (jeigu jis baigsis sėkmingai), jis kartu su dabartiniais didžiaisiais „Agrowill Group“ akcininkais skelbs oficialų pasiūlymą dėl likusių akcijų supirkimo (tikėtina balandžio mėn.). Ta kaina turės būti 0,29 euro – tiek, kiek susijungimo metu yra įvertinta „Agrowill Group“ akcijos kaina. Dėl naujos akcijų emisijos šaukiamas visuotinis akcininkas susirinkimas 2014 m. kovo 13 d. UAB „Baltic Champs“ akcijos susijungimo metu vertinamas 88,4 mln. Lt, o tai pagal praėjusių metų finansinius rodiklius įmonė vertinama daugikliais 7,9 EV/EBITDA bei 7,4 P/E. Tai atrodo ganėtinai normalus vertinimas, neleidžiantis teigti, kad pievagrybių auginimo vertinamas per daug. Anot besijungiančių bendrovių vadovų, pagrindinis motyvas jungtis yra galima sinergija tarp UAB „Baltic Champs“ ir „Agrowill Group“ verslų. Pievagrybių auginimui reikalingi dideli šiaudų kiekiai, kuriais „Agrowill Group“ būtent galės aprūpinti UAB „Baltic Champs“. Be to, UAB „Baltic Champs“ ketina papildomai išnaudoti „Agrowill Group“ turimas žemes ir jose užsiimti ne tik grūdų ir rapsų auginimu. 

Pastarosios įmonės vadovas turi daug ryšių regione, kuris galėtų taip pat prisidėti prie efektyvesnės „Agrowill Group“ veiklos. Šiuo sandoriu taip pat turėtų sumažėti investuotojų neigiamas požiūris į „Agrowill Group“ ir jos pagrindinius akcininkus, nes dabar įmonės akcininku tampa viešai „neprisidirbęs“ Kęstutis Juščius. Tikėtina, kad bendrovės Stebėtojų taryboje ir valdyboje atsiras nemažai naujų veidų, kurie bus susiję su Kęstučiu Juščiumi. Akivaizdu, kad akcijos kaina bent iki oficialaus pasiūlymo laikysis arti 0,29 eurų lygio, o tolesni pokyčiai priklausys nuo to, ar greitai pavyks pasiekti sinergiją „Agrowill Group“ grupėje.