Šią dieną 42 valstybės jau yra išreiškusios norą dalintis informacija dėl mokesčių mokėtojų užsienio bankuose esančių ir brokerių sąskaitų su kitų valstybių mokesčių tarnybomis pagal Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijos parengtus standartus.

Kaip rašo www.euractiv.com, Šveicarijos vyriausybei išreiškus pasiryžimą bendradarbiauti su užsienio valstybių mokesčių tarnybomis, ši valstybė pareiškė ketinanti taikyti šiuos standartus tik tada, kai jie taps pasauline norma.

Šveicarijos finansų ministrės Eveline Widmer-Schlumpf teigimu, Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijos sutarties projekto užbaigimas praėjusią savaitę reiškia, kad Šveicarijai teks pagreitinti šį procesą.
„Be jokios abejonės, mes negalime likti ten, kur esame, ir laukti, kol visos kitos valstybės ims taikyti automatinio keitimosi informacija mechanizmą – tai būtų neteisingas sprendimas“, - patikino E. Widmer-Schlumpf.

Paklausta, ar tai reiškia, kad Šveicarijai teks greičiau imtis veiksmų, susijusių su automatiniu keitimusi informacija, ji patvirtino, kad kalbama būtent apie tokį scenarijų.

„Kas prieš metus galėtų būti pagalvojęs, kad šiandieną turėsime Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijos nustatytus standartus? Viskas įvyko greičiau, nei tikėjomės. Tai reiškia, kad viskas turės būti padaryta sparčiau, taip pat kalbant ir apie ES“, - pridūrė ji.

Jei bus paskelbtas sprendimas dėl pasaulinių standartų, Šveicarijos bendradarbiavimo su konkrečiomis automatinio keitimosi informacija susitarimą pasirašiusiomis valstybėmis klausimas 2015 m. bus pateiktas parlamentiniam svarstymui“, - sakė E. Widmer-Schlumpf.

Spartus pasaulinių standartų įvertinimas taip pat reiškia, kad liks mažiau laiko deryboms su ES dėl rinkos ir lėšų prieinamumo“, - pastebėjo E. Widmer-Schlumpf.

Šveicarijos bankai šiuo metu patiria didžiulį tokių valstybių kaip JAV ir Vokietija spaudimą atskleisti informaciją apie vengiančių mokėti mokesčius piliečių Šveicarijos bankuose turimas sąskaitas.

Bendrų standartų poreikis stipriai išaugo, nes finansinį sunkmetį išgyvenančių valstybių vyriausybės labiau nei kada nors anksčiau linkusios užkirsti kelią mokesčių mokėjimo vengimui bei siekia, kad informacija apie mokesčių mokėtojus būtų keičiamasi be specialios užklausos ar įtarimų dėl nusikalstamos veikos pateikimo.

Remiantis praėjusią savaitę Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijos pateiktu projektu, bankai turės pateikti informaciją apie kitų valstybių piliečių bankų sąskaitų balansą tų šalių valdžios institucijoms. Tokiu būdu ši informacija bus automatiškai prieinama bet tokios šalies valdžios struktūroms, kurios pasirašys šią sutartį.