Kaip praneša „Euractiv“, JK ministras pirmininkas Davidas Cameronas siekia pažaboti imigraciją šalyje tam, kad būtų sutramdytas „socialinių išmokų turizmas“, t. y. į šalį plūstantys imigrantai, siekiantys gauti socialines išmokas.

Pagal naująją tvarką, kuri turėtų įsigalioti nuo šių metų kovo 1 d., bus nustatomas minimalių pajamų slenkstis tam, kad būtų galima nuspręsti, ar į JK iš kitos ES šalies narės atvykęs asmuo turėtų gauti prieigą prie didesnio socialinių garantijų paketoo, skiriamo dirbantiems, o ne ieškantiems darbo asmenims.

„JK pagrįstai mano, jog į šią šalį atvykstantys imigrantai turėtų prisidėti prie valstybės gerovės, o ne atvykti į JK dėl šios šalies socialinės sistemos patrauklumo“, - patikino JK Darbo ir pensijų sekretorius Iainas Duncanas Smithas.

ES ne kartą sukritikavo JK dėl šios šalies požiūrio į imigraciją, kuris tampa vis atšiauresnis. Ši problema dar labiau apsunkina Briuselio ir Londono santykius, kurie ir taip yra įtempti dėl JK noro iš naujo derėtis dėl narystės ES, prie kurios ši valstybė prisijungė prieš daugiau nei 40 metų.

Tačiau D. Cameronas linkęs ir toliau laikytis griežtos politikos imigracijos klausimu tam, kad nuramintų euroskeptiškuosius Konservatorių partijos , kuriai jis vadovauja, narius.

Jis jau yra pareiškęs, kad nuo šių metų balandžio mėn. JK nebeteiks pagalbos bedarbiams imigrantams, skirtos susimokėti už būstą. Taip pat D. Cameronas įvedė naująsias taisykles tam, kad imigrantai iš kitų ES šalių narių nebegalėtų pretenduoti į socialines išmokas iš karto, kai tik atvyksta į šią šalį.

Pagal naująją sistemą, visi asmenys, uždirbantys ne mažiau150 svarų (apie 631 lito) per savaitę, o tai prilysta minimaliam atlyginimui už 24 darbo valandas per savaitę, gaus dirbančio asmens statusą. Mažiau uždirbantys asmenys bus nuodugniai tiriami tam, kad būtų išsiaiškinta, ar jų ekonominė veikla atitinka ES sąžiningos ir efektyvios veiklos klasifikaciją.

„Šios reformos užtikrins sąžiningos sistemos taikymą, pagal kurią bus remiami sąžiningi dirbantys ir darbo ieškantys asmenys, tačiau nebus leidžiama atvykti į mūsų šalį bei išnaudoti mūsų socialinės sistemos“, - sakė I. D. Smithas.

Dirbančio asmens statuso neturintys imigrantai neteks teisės į būstą, pensiją ir kitas socialines garantijas. Naujosios taisyklės bus taikomos taip pat ir Islandijos, Lichtenšteino ir Norvegijos piliečiams.