„Keliaujančiam Nemunu į Balbieriškį užsukti nebūtina, bet į skardį, kuris iškyla kairėje stačia 40 metrų siena, neįkopti nevalia. Reginys toks, kokio iki šiol dar nepatyrei! Nematęs Nemuno nuo Balbieriškio šlaitų, dar negali girtis matęs mūsų upių tėvą” , yra sakęs žymus keliautojas Česlovas Kudaba.

Jam antrino ir B. Kviklys: „Nuo aukšto kalno briaunos, kuria eina plentas iš Balbieriškio į Prienus, tarytum ekrane, atsiveria reto grožio panorama: tiesus Nemuno ruožas dešinėje ir švelnus, lyg sidabrinis jo lankas kairėje”.

Tokius nuostabius žodžius apie šią unikalią vietą rašė žymūs Lietuvos žmonės, suvilioti šio nuostabaus kraštovaizdžio. Tačiau ko atvyksta dabartinis turistas į šią vietą niekaip nepavyksta išsiaiškinti, nes po jų apsilankymo paliekama kalnai šiukšlių, sako NKRP vyr. specialistė Ramunė Milušauskienė.

Kas labiausai traukia turistus?

Galima rasti keletą atsakymų: pasigrožėti gražiu vaizdu, išmesti savo šiukšles, pasėdėti aikštelėje su draugais, pailsėti, nusifotografuoti šeimos albumui ar tiesiog rimta gyvenimo proga. Tačiau apsilankius dienos pabaigoje ir pamačius vaizdą, kai visa aikštelė ir statūs Nemuno krantai virsta sąvartynu belieka dar kartą užduoti klausimą „Tai ko čia atvykstame?“. 

R. Milušauskienė sako, kad pravažiuojantys rašo skundus direkcijai dėl aikštelės nepriežiūros, tačiau kaip ją prižiūrėti niekas nepataria. „Negalim pastatyti visą dieną žmogaus, kuris nuolat rinktų čia metamas šiukšles. Jeigu atvykstame pasigrožėti gamta, tai ir pasigrožėkime, o ne palikime išgertos kavos indelius, plastikinius buteliukus, skardines, saldainių popieriukus ar vienkartines lėkštes, likusias suvalgius maistą, o kartais dar ir su jo likučiais. Pasigrožėkime, pasidžiaukime tuo grožiu, kuris supa ir važiuokime toliau. Išsikrauti šiukšlių iš savo automobilių čia nereikia, ne tam skirta vieta“, - sako direkcijos darbuotoja.

Šiukšlinimo problema neramina ir politikus

Kaip prižiūrėti šitą unikalią vietą jau ne be pirmą kartą Prienų savivaldybėje tarėsi: Prienų meras V.Bujanauskas, vicemeras E.Visockas, Prienų administracijos direktorius A.Marcinkevičius, Nemuno kilpų regioninio parko direktorė D.Križinauskienė, NKRPD vyr. specialistai R.Jakaitis ir R.Milušauskienė, Valstybinės saugomų teritorijų tarnybos direktorė R.Baškytė, Valstybinės įmonės „Kauno regiono keliai“ direktorius V.Lisauskas.

„Tačiau nei vienas iš pasitarimo dalyvių nešiukšlina aikštelėje, o keletą metų bando spręsti problemą. Kažkada buvo pastatyti dideli šiukšlių konteineriai, tai nuolat būdavo pilni ne tik šiukšlių, bet randama negyvų gyvulių. Konteineriai išvežami pagal grafiką, o pripildomi per vieną dieną, tai reiškia atvažiuodavo žmonės ne gamta pasigrožėti, o tik šiukšles iškrauti. Dalis konteinerių buvo tiesiog atvykstančių sudeginti. Nuėmus didelius konteinerius ir palikus mažesnius padėtis nepasikeitė. 
Citata
Nemylit gamtos - visai į ją nevažiuokit, šiukšlinkit savo kieme ir džiaukitės didėjančiais šiukšlių apkasais, o gamta tegul pasilieka ją mylintiems, mokantiems ja gėrėtis, džiaugtis ir ją tausoti.

Atvykstančių patogumui buvo pastatytas tualetas, bet ar ilgai jis tarnavo? Po keleto mėnesių įeiti nebegalima, nes atsirado labai protingų, sugebančių pademonstruoti savo meninius sugebėjimus ir visas sienas ne tik apipiešti, bet ir dar baisybių pridaryti, o kas tada turi valyti? Peršasi išvada, ką norim tą darom, o jūs valykit. Gal nors kartą savo išmatas pabando išvalyti tie, kurie pridergia ir džiaugiasi savo superiniais darbais. Dėl to tualetas buvo uždarytas ir artimiausiu metu bus visiškai nukeltas. Šiuo metu nuimtos visos šiukšliadėžės ir tikrai nebus pastatytos“, - situaciją aiškino R. Milušauskienė.

Ji ragina gamtą saugoti, ja grožėtis, džiaugtis tuo ką ji mums duoda, o ne vežti iš namų tai kas atlieka. Pasitarimo metu buvo aptarta apie numatomą krovininių transporto priemonių stovėjimo apribojimą, moralizuojančių stendų pastatymą, stebėjimo kamerų įrengimą, kurių dėka bus lengviau nustatomi ir baudžiami šiukšlintojai, policijos reidus ir kitas galimybes siekiant išsaugoti šį unikalų gamtos kampelį.

Šiuo metu aikštelėje šiukšlės surenkamos tris kartus per savaitę. Jas renka Balbieriškio seniūnijos paskirti žmonės, kelių direkcijos ir NKRP direkcijos darbuotojai. Bet pasirodo kuo dažniau renkam, tuo daugiau šiukšlinam, patys šiukšlindami dar ir sugebam piktintis, kad čia nešvaru, o tuo pačiu numetam saldainių popieriuką žemyn ir su džiaugsmu žiūrime, kaip jis skrenda. Tai ar tokių keliautojų laukia mūsų gamta? - klausė NKRP darbuotoja.

Per talkas randa visokių gėrybių

Pasitarimo dalyviai pasidžiaugė, kad naujai sutvarkyta atodangos apžvalgos aikštelė ir prie jos esantys stendai dar nesuniokoti ir ne apipiešti, dar nesulaužyta aikštelės apsaugos įranga, dar kol kas atvykstančių patogumui stovi visi suoliukai ir nenupjauti draudžiantys šiukšlinti ženklai, bet į įspėjimus pasirodo niekas nekreipia dėmesio. Keletą kartų per metus kviečiami talkininkai į talką tvarkyti Balbieriškio atodangos šlaitus. Ten pavojinga, tačiau visi, kurie ateina į pagalbą rizikuodami savo sveikata ir gyvybe stengiasi kuo daugiau surinkti numestų šiukšlių.

„Ir ko ten randam? Randam visų rūšių įmanomas buitines atliekas, o mūsų lietuvaičiai sugeba net ir padangas atvežę nuritinti, bet ar nors kartą į talką atėjo šiukšlintojai? Netgi talkos metu neprisidėjo čia atvykstantys, o tik sugebėjo po nosim paburbėti, kad jiems trukdo grožėtis aplinka. Po vienos talkos talkininkams susėdus pailsėti ir aptarti nuveiktus darbus ir pasidžiaugti sutvarkyta aplinka atvykęs keliautojų ekipažas be jokių skrupulų čia pat nuo aikštelės paleido saldainių popieriukus, tuščius plastikinius butelius nekreipdami dėmesio į švarią aplinką. Tai ar tokių keliautojų mes laukiam?“, - retorinius klausimus kėlė R. Milušauskienė.
Citata
Peršasi išvada, ką norim tą darom, o jūs valykit. Gal nors kartą savo išmatas pabando išvalyti tie, kurie pridergia ir džiaugiasi savo superiniais darbais.

Nemylit gamtos - visai į ją nevažiuokit, šiukšlinkit savo kieme ir džiaukitės didėjančiais šiukšlių apkasais, o gamta tegul pasilieka ją mylintiems, mokantiems ja gėrėtis, džiaugtis ir ją tausoti.

NKRP direkcija tikisi, kad vietiniai Prienų krašto gyventojai ir atvykstantys svečiai vykdami pro Balbieriškio atodangą pakels ten numestą šiukšlę, o ne rašys pasipiktinimo laiškus, sudrausmins ten esančius, o kartais pabus tais šaukliais, kurie pakvies į talką visus aplinkinius ir ten atvykstančius. Pamatę šiukšlintoją Balbieriškio atodangoje nufotografuokite ir nuotrauką atsiųskite adresu direkcija@nemunokilpos.lt. Nuotraukos bus paviešintos.