Kiekvieną žiemą ir pavasarį studentams skirti internetiniai puslapiai ir net asmeninės elektroninio pašto dėžutės prisipildo reklamų apie galimybes vasarą padirbėti svečiose šalyse. Tačiau ką daryti tiems, kurie nenori pusmetį ar metus mokytis užsienyje pagal „Erasmus“ programą ar lenkti nugarą poilsiautojų pamėgtose šalyse? Kaip išsisukti, jei nori pamatyti daug, o finansai tikrai „studentiški“? Atsakymas – formulė: ISIC+InterRail+Couchsurfing.

ISIC arba nuolaidomis lepinanti studento kortelė

Tarptautinis studento pažymėjimas ISIC (angl. International Student Identity Card) dieninių studijų ir aukštųjų mokyklų studentams yra tikras „auksinis bilietas“ Lietuvoje, Europoje ir visame pasaulyje. Tėvynėje ši, vos 30 litų kainuojanti kortelė, suteiks nuolaidų įvairiausiose srityse: viešajame ir tarpmiestiniame transporte, sporto klubuose, pramogaujant ir perkant beveik kiekvieną studentą gelbstinčią kavą. Tačiau svarbiausia ISIC nepamiršti keliaujant po Europą – taupysite ieškodami nakvynės, didindami kultūrinių žinių bagažą, pramogaudami, apsipirkinėdami ir, žinoma, skanaudami užsienio virtuvių patiekalus.

Nuolaidos, kurias padeda gauti ši kortelė, traukia kiekvieno keliaujančio studento akį. Paryžiuje ISIC jums nemokamai atidarys buvusių Prancūzijos karalių rūmų, kurie žinomi kaip didysis Luvro muziejus, vartus (12-16 eurų / 41,4-55,2 Lt). Italijos sostinėje Romoje vizitas į Vatikano muziejų kainuos 6 (20,7 Lt), o į Koliziejų – 4,5 (15,5Lt) euro pigiau. Amsterdame sugalvoję pasigrožėti vaškinėmis figūromis pačiame miesto centre esančiame „Madame Tussauds“ muziejuje gausite 8,5 eurų (29,3 Lt) nuolaidą. Be to, dar galioja nuolaidos ir nakvynei studentiškuose (ir ne tik) hosteliuose, kavinėse ir restoranuose bei turistiniams turams. Tiesa, šiais atvejais ypatingų lengvatų tikėtis neverta, nes daugelis įmonių su ISIC yra sutarę dėl maždaug 10-20 procentų nuolaidų arba papildomų mokesčių (pavyzdžiui, rezervacijos) netaikymo.

Beje, yra ir nemažai kortelės naudojimo taisyklių. Viena iš jų – vadinamoji 25/26 metų taisyklė. Tai reiškia, kad nuolaidas, priklausomai nuo šalies, gausite tik tuo atveju, jei patenkante į nurodytą amžiaus grupę. Taip pat dėl ISIC nuolaidų visuomet reikia pasiteirauti. Kodėl? Tarkime, jei Vilniuje ISIC kortelė jums suteikia 50 procentų nuolaidą viešojo transporto bilietams, tokios privilegijos Londone ar Paryžiuje, deja, negausite. Kitas svarbus aspektas – kiekvienoje šalyje teikiamas nuolaidų skaičius skiriasi. Graikijoje kortelė padės nemokamai pamatyti nemažai žavingo senovės graikų ir romėnų kultūrų palikimo, o štai Ispanijoje į jūsų ISIC kortelę daugelyje vietų gali visai nereaguoti (nes čia yra labai nedaug įmonių, dalyvaujančių ISIC programoje).

InterRail – traukinys ir dieną, ir naktį

Planuojant kelionę sudėtingiausias ir dažnai brangiausias aspektas yra transportas (nebent sugalvojate keliauti autostopu). Perkant bilietus tenka derinti ne tik autobusų, traukinių ar lėktuvų grafikus, bet ir susidurti su nesmagiomis staigmenomis – štai, pavyzdžiui, jei norite iš anksto nusipirkti traukinio bilietą Vokietijoje („Deutsche Bahn“), jums teks paieškoti kreditinės kortelės. O kur dar bagažo apribojimai, toli nuo miestų esantys biudžetinių oro linijų oro uostai... Tačiau viso to galima labai paprastai išvengti pasinaudojus InterRail.

InterRail – tarptautinis traukinio bilietas, suteikiantis teisę I/II klase keliauti po pasirinktą šalį ar netgi visą Europą. Jei renkatės vieną šalį, kaina priklausys tiek nuo šalies išsivystymo lygio, tiek ir nuo transporto kainų joje. Ir, žinoma, čia taip pat galioja “26 metų taisyklė“ – mažos kainos galioja tik jaunesniems nei 26 metų keliautojams. Palyginimui: už 8 kelionės dienas per vieno mėnesio laikotarpį antrąja klase 1-oje grupėje esančioje Vokietijoje be aptarnavimo mokesčio teks sumokėti 222 eurus, o kelionės tokiomis pačiomis sąlygomis po 5-oje grupėje esančią Makedoniją kaina – tik 87 eurai. Žinoma, prieš renkantis šalį taip pat reikia paskaičiuoti, kiek kainuos pasiekti tyrinėjimams pasirinktą šalį.

O jei jau nusprendėte aplankyti daugiau nei vieną Europos valstybę – jums tinkamiausias globalus InterRail bilietas (angl. InterRail Global Pass). Čia vėlgi tik nuo jūsų priklausys, kiek dienų ir po kiek šalių norėsite keliauti. Jei mąstote, kad norite save išbandyti 22 dienų kelione, kuomet turėsite teisę kasdien naudotis traukiniais, teks piniginę paploninti 293 eurais. Tam, jog būtų visiškai aišku, koks naudingas šis pasiūlymas, studentams reikia tik paminėti, kad 26 metų jau sulaukę asmenys už tą patį kelionės bilietą turi mokėti 146 eurais brangiau – t.y. 439 eurus.

Kelionės traukiniais turi ir kitų privalumų. Pirma, keleiviai turi daugiau erdvės nei autobuse. Kiekvienas mėgstantis keliauti žino, kad kai kelionė trunka daugiau nei 5 valandas, šis aspektas pasidaro labai svarbus. Kitas dėmesio vertas aspektas – jums netenka skirtis su savo daiktais, tad jų apgadinimo ar dingimo tikimybė yra kur kas mažesnė. Galiausiai, traukinyje turite laiko ir pamiegoti, ir kitą kelionės dieną suplanuoti. Jei pavyksta surasti naktinius traukinius, nenorintiems leisti pinigų net ir nebrangiems hosteliams, neteks miegoti parke ant suoliuko ar palapinėje.

Nakvynė ir pramoga viename – couchsurfing

Atsidūrus svečioje šalyje, apgyvendinimo klausimas yra esminis. Po nuotykių ir įspūdžių kupinų dienų, vakarėlių bei pramogų bent kelios ramios miego valandos tampa tikra svajone. Taigi, tie, kurie mėgsta naujas pažintis, bendrauti visur ir visada, nekompleksuoja dėl kalbos mokėjimo ir nori užsienio šalis matyti taip, kaip jas mato vietiniai, turėtų išbandyti couchsurfing arba „sofinėjimą“.

„Sofinėjimo“ tinklas, šiemet švęsiantis savo 10-ąjį gimtadienį, yra bendravimo puslapis, leidžiantis pasiūlyti/susirasti nemokamą nakvynę, susitikti pabendrauti ir išgerti kavos ar tiesiog surengti ekskursiją tiems, kurie domisi tavo miestu. Smagiausia tai, kad tokia veikla besidomintys asmenys dažniausiai patys yra išbandę įvairiausių keliavimo būdų ir kitus priimti pasiryžta būtent todėl, kad kažkada ir jiems buvo pasiūlyta nakvynė.

Didžiuosiuose Europos miestuose, tokiuose kaip Berlynas, Viena ar Londonas, „nakvynės paieškas“ reiktų pradėti kur kas anksčiau nei atvyksite. Tada turėsite galimybę bent šiek tiek ilgiau pabendrauti laiškais su jus priimti sutinkančiais asmenimis. Tačiau nepamirškite pasirūpinti ir atsarginiais variantais – būna, jog jus pasitikti pažadėjęs asmuo dingsta kaip į vandenį – o jums juk vis tik reikia stogo virš galvos.

Atvykimas pas visiškai nepažįstamą svetimtautį ar net kraštietį ir apsistojimas jo ar jos namuose neskamba labai saugiai, tačiau „sofinėjimo“ tinklas turi savo „saugiklius“ ir neoficialias taisykles.

Visų pirma, turite daug dėmesio skirti savo anketai – išsamiai atsakyti į visus klausimus, pasirinkti pasitikėjimą keliančias nuotraukas, susirasti kuo daugiau tinklui priklausančių žmonių, galinčių jus rekomenduoti. Anketų komentarai, kurių pats profilio savininkas/ė negali redaguoti – labai svarbus pasitikėjimą nulemiantis aspektas. Kuo daugiau žmonių apie jus atsilieps teigiamai, tuo didesnė tikimybė susirasti nakvynę. Taip pat tai kriterijus, pagal kurį turėtumėte rinktis ir potencialius „sofų savininkus“.

Kitas patarimas – „sofinėti“ kaip ir keliauti autostopu, patartina ne po vieną, o po du – ir ramiau, ir smagiau. Galiausiai nepatingėkite perskaityti ir išnagrinėti visą asmens, į kurį kreipiatės, anketą – profiliuose dažnai nurodoma, kokius svenčius šeimininkas labiau linkęs priimti, kokios datos tinka ir kokios ne... Neatidumas gali būti suprastas kaip nerimtas požiūris į šį tinklą ir baigtis potencialios nakvynės praradimu.