Nors didžiąją dalį nemalonumų pavyko išspręsti paprašius draugų ir artimųjų pagalbos, vis dėlto neturėti smulkių grynųjų visą mėnesį šiek tiek vargino: turi nuolat galvoti, ar pavyks šį kartą sklandžiai atsiskaityti, o galbūt iškils sunkumų?

Žinoma, galima vardinti ne vieną privalumą, kuo atsiskaitymas tik mokėjimo kortele yra patogus, pavyzdžiui, nereikia nešiotis didelių sumų, sukti galvos, kur išleista dalis pinigų, tačiau kai kurių įdomių patirčių teko atsisakyti.

Pavyzdžiui, į ne vieną muziejų ar galeriją pavyksta patekti tik atsiskaitant grynais: jei jų neturi ir parodą nori aplankyti savarankiškai – nesėkmė garantuota.

Analogiška situacija susiklosto ir norint šį bei tą įsigyti iš amatininkų, tautodailininkų, mažų kepyklėlių.

Nors visuomet patekus į nepatogią padėtį galima prašyti draugų pagalbos atsiskaitant už pramogas, vėliau tenka skirti laiko skoloms grąžinti: arba ieškoti, kaip atsilyginti mokant parduotuvėse ir kavinėse, arba daryti pavedimus į draugų sąskaitas, kas kainuoja ir laiko, ir pinigų.

Smulkmenos, kur prireikė grynųjų

Grynųjų pinigų dažniausiai prireikia įvairioms smulkioms išlaidoms: jei pamiršai namie elektroninę Vilniečio kortelę, už bilietą galima sumokėti tik grynais. Tas pats su traukiniais ir autobusais: nespėjai įsigyti bilieto kasose - liksi laukti kito reiso.

Atrodo smulkmena, bet grynųjų pinigų reikia norint gauti kavos ar šokolado iš automatinės gėrimų ir saldumynų mašinos, o jos kaip tyčia yra įrengtos ten, kur poreikiai kavai ir šokoladui labai sustiprėja.

Atsiskaitant tik banko kortele neteko susidurti su techniniais trukdžiais, kai parduotuvėse ir kituose prekybos vietose sutrinka ryšys su banku, bet pastebėjau, kad grynųjų pinigų reikia visose parduotuvėse: jei nori palikti sunkų krepšį – neįmetus 2 litų neužrakinsi spintelės, monetų reikia ir norint pasiimti vežimėlį.

Grynųjų prireikia ir spontaniškiems pirkiniams, pavyzdžiui, gėlėms, jei jos perkamos ne parduotuvėje, o gatvėje. Jų prireikia ir susimokėti už įvairius smulkius darbus, pavyzdžiui, batų pakaustymą.

Kurioziškų situacijų iškyla ir tuomet, kai kortele tenka mokėti nedidelę sumą, pavyzdžiui, 50 centų. Tačiau šią patirtį tikrai verta išbandyti, nustebsite, kokių veido išraiškų galite pamatyti. Man su tokia situacija teko susidurti, kai už pavėlavimą išeiti iš sporto klubo gavau simbolinę baudą – paprastai visiems klientams, kurie nors minutę vėluoja susiruošti namo, automatiškai paskaičiuojamos priemokos.

Po visų šių patirčių galiu pasakyti, jog kad ir kokių netikėtų ar papildomų rūpesčių keliančių akimirkų teko patirti, pabandyti mėnesį mokėti kortele buvo verta vien dėl to, kad dar kartą įsitikinčiau, jog aplinkiniai žmonės dažniau į pagalbos prašymą reaguoja geranoriškai ir nori padėti, nei kritikuoja ar pasipiktina.

Antra vertus, nepatogių situacijų nebuvo labai daug, nes visiems didiesiems pirkiniams užtenka elektroninių pinigų: tiek būsto sąskaitoms apmokėti, tiek susimokėti už prekes ir paslaugas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (91)