Žinoma, svarbu tiksliai žinoti, ką daryti, norint būti sveikam ir sportiškam, bet dar svarbiau žinoti, ko nedaryti. Taigi pažvelkite į šias tipines klaidas ir kaip jų išvengti. Šie patarimai padės užtikrinti, kad treniruotės laikas būtų efektyvus, ir padės apsisaugoti nuo susižalojimų.

Per daug, per greitai

Dauguma neseniai pradėjusiųjų sportuoti mėgina numesti svorio ir įgyti gražias formas pernelyg greitai, sportuoja per dažnai ar mėgina treniruočių programas, kurios joms yra per sudėtingos. Įsitikinkite, kad jūsų treniruočių planas atitinka jūsų dabartinę fizinę būklę.

Nerealūs tikslai

Nors dauguma reklamų norėtų mus tuo įtikinti, vis dėlto nerealistiška manyti, kad galite numesti dvidešimt kilogramų per trisdešimt dienų ar turėti Holivudo vertą užpakaliuką tiesiog dešimt minučių per dieną darant atsilenkimus. Gerai užsibrėžti tikslus, bet įsitikinkite, kad jie nėra pernelyg drastiški ir kartas nuo karto juos peržiūrėkite.

Specialistų patarimų ignoravimas

Visuomet patartina pasikonsultuoti su gydytoju prieš pradedant treniruotis. Dirbdamos su treneriu galėsite išmokti tinkamai atlikti pratimus, sužinoti naujausią informaciją ir išmokti išvengti traumų.

Persidirbimas

Jei jaučiatės pervargusi ar nuolat patiriate traumas, gali būti, jog treniruojatės per dažnai. Supraskite pusiausvyros svarbą ir tai, kad daugiau nereiškia geriau. Sumažinkite treniruočių skaičių ar intensyvumą ir skirkite kelias dienas ar savaitę poilsiui.

Neteisingas kvėpavimas

Žinoma, kvėpavimas – nesąmoninga kūno funkcija, tai, ką dauguma mūsų ignoruojame. Bet labai svarbu sportuojant kvėpuoti taisyklingai. Netaisyklingai kvėpuojant, trūksta deguonies, gali apimti silpnumas. Treniruodamiesi kvėpuokite giliai, įkvėpkite per nosį, iškvėpkite per burną.

Netinkamo svorio pasirinkimas

Pasirinkti tinkamus svorius treniruojantis yra sudėtingiau nei atrodo. Jei kilnosite svorius, kurie jums per sunkūs, galite pasiekti netinkamą formą ar net susižaloti. Jei kilnosite per lengvus, treniruotė bus neefektyvi. Jei galite, pasikonsultuokite su treneriu, kad sužinotumėte, kokio pobūdžio svarmenis jums naudoti. Treneris taip pat padės surašyti treniruočių planą.

Troškulys

Itin svarbu per dieną išgerti pakankamai vandens. Kai treniruojatės, vandens jums reikia dar daugiau. Turėtumėte išgerti apie pusę litro kiekvieną treniruotės valandą. Be to, reikia išgerti vieną-dvi stiklines vandens apie 30 min. prieš pradedant treniruotis.

Neprivalgymas

Ne, tai ne korektūros klaida. Neprivalgymas gali būti toks pat žalingas, kaip ir persivalgymas. Kai kūnas nepakankamai aprūpinamas, jis pereina į bado režimą. Per dieną pavalgykite 5-6 kartus, kad užtikrintumėte sklandžią medžiagų apykaitą. Tik, žinoma, stebėkite, ką ir kiek valgote.

Vaikštinėjimas vietoje treniruotės

Vien tik pasirodę treniruotėje, dar nesumodeliuosite tobulo kūno. Raumenys nuo plepėjimo neužaugs. Svarbu, kad jums patiktų užsiėmimai, bet svarbiausias akcentas turi likti fizinei veiklai.

Susitelkimas ties svarstyklėmis

Jei manote, kad svarstyklės nemeluoja, pagalvokite dar kartą. Daug profesionalių atletų būtų pripažinti nutukusiais, jei žiūrėtume tik į jų kūno svorį. Jei galite, stebėkite procentinį kūno riebalų kiekį ir, žinoma, nenuvertinkite pagerėjusios fizinės bei dvasinės būklės svarbos.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją