Dažnai būtent “tėviškas” tėvų balso tonas nulemia, kad vaikai jų neklauso. Be to, kas gi norėtų, kad jam būtų pamokslaujama ištisą dieną? Jei vis dėlto padėtis nesikeičia – imkitės veiksmų: vaikai į juos reaguos kur kas sparčiau, nei į žodžius.

Mano vaikai elgiasi nepagarbiai: atsikalbinėja ir ginčijasi

Dažniausia problema su neklusniais vaikais – jie jaučia pakankamai laisvės išsakyti savo nuomonę. Šitai gali erzinti, bet tai kur kas geriau nei klusnūs vaikai, darantys tik tai, ką jiems pasakote.

Jei vaikas su jumis kalba nepagarbiai, turite du pasirinkimus. Vienas jų – supykti ant jų ir iš tikro sukurti dar nepalankesnę atmosferą. Supykti, kai vaikas atsikalbinėja – puikus pavyzdys, kaip susikuriame savo pačių problemas.

Geresnis būdas – paklausti, kas juos neramina. Vaikai dažnai išsako savo jausmus tiems, su kuriais jaučiasi saugūs – jums! Atminkite, kad galite ramiai ir tvirtai jiems pasakyti, jog negerai kalbėti su tėvais tokiu tonu.

Ginčytis – tėvų pasirinkimas. Dauguma tėvų, kurie skundžiasi, kad vaikai su jais ginčijasi, patys nėra tokie jau nekalti. Dažnai galite nesutikti su vaikais, bet ginčų galima išvengti, jei tėvai lieka santūrūs.

Mano vaikams nesiseka taip, kaip turėtų sektis

Kad ir kas tai būtų – batų raištelių susirišimas ar pasisekimas sporte, tėvai visuomet nerimaus, kaip sekasi jų vaikui palyginti su kitais vaikais. Nors iš tiesų yra situacijų, kai jiems reikia papildomos pagalbos ar paramos, dažniausiai rūpesčiai dėl vaiko raidos jau patys savaime yra problema. Kai tėvai rūpinasi dėl vaiko gabumų, tai atsiliepia vaikams. Atminkite, kad Enšteinas ir Edisonas buvo prasti mokiniai!

Tėvai turi tikėti savo vaikų gabumais, būti kantrūs ir žinoti savo pačių silpnąsias vietas. Būtent jos gali būti dalis priežasties, dėl ko vaikui prasčiau sekasi.

Nors ir lengva badyti pirštais vaikus, atsiminkite seną patarlę: “Obuolys nuo obels netoli rieda.”

Tėvai, kurie pirmiausia atkreips dėmesį į savo pačių problemas, ras kur kas mažiau “supuvusių obuolių” savo medyje.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją