Jame - spalvingų skarelių kolekcija ir du, vos gyvi, sąsiuviniai. Pusseserė iškart nuosavybės teises pareiškė į skareles, o man atiteko sąsiuviniai. Tuo metu tai atrodė baisi neteisybė. Tačiau dabar širdis dainuoja dėl tokių dalybų.

Vienas sąsiuvinis datuotas 1925 m. ir užrašas jame skelbia, kad tai - "Išdirbinių teorija" (Aukštadvaris. Mergaičių ūk. mokykla). Kitas - užpildytas receptais ir jame nėra nė vienos datos. Smalsumo vedina, pradėjau domėtis savininkės tapatybe: paaiškėjo, kad tai mano senelio teta. Ji "gaspadinavo" pas kleboną, tikriausiai iš tų laikų ir likęs receptų sąsiuvinis.

Ačiū, kad šiuo konkursu priminėte, kokią neįkainojamą vertybę turiu. Pirštai nevalingai glosto geltonus lapus, akys slenka lygiu, gražu raštu.

Šypseną sukelia tuometinių "gaspadinių" ruošimo teorijos perliukai: "Išnaudojimui išvengti reikia pirkti nuo krikščionių, išvengti reikia pirkti didžiapirklių arba didesnių firmų, nes tik taip darydamos galime būti tikros prekių rūšies ir svorio atžvilgiu".

Arba štai toks įrašas sąsiuvinio gale, liudijantis sveiką autorės humoro jausmą: "Ačiū Dievui pabaigiau".

Su entuziazmu puoliau šifruoti receptus ir bandyti juos pritaikyti šiandieniniam kulinariniam gyvenimui, ką gi, jie pasirodė visai vykę ir pritapo mūsų šeimoje :)

Kai kurių receptų nekeičiau ir nurašiau paraidžiui. Kai kuriuos - šiek tiek patobulintus ir stilistiškai pritaikytus šiuolaikiniai ausiai ir akiai (savo pastabas pateikiau skliausteliuose).

Bulvių maltiniai

2 kg bulvių
2-3 kiaušiniai
1 svieste pakepintas smulkiai pjaustytas svogūnas
keletas šaukštų bulvinių miltų
druskos iki skonio.

Darbas: bulves išvirti ir ataušus sumalti mėsos mašinėle, dėti svieste pakepintą svogūną, druskos, bulvinių miltų, viską gerai išmaišyti. Formuot maltinius, pavoliot džiūvesėliuose ir kepti įkaitintuose riebaluose pusiau su sviestu. Kepama prieš pat duodant į stalą.

Užkepti burokėliai

2 burokėliai
1 svogūnas
2 šaukštai miltų
druskos palei skonį
pipirų
rūgšties (acto)
aliejaus kepimui

Darbas: burokėlius išvirti ir supjaustyti, užbarstyti miltų. Kepti įkaitintame aliejuje, apkepinti svogūną. Viską pasūdyti, berti pipirų, pilti rūgšties.

Triušis

1 triušis
1-2 morkos
1 svogūnas
4-5 dalys česnako
kmynų
salierų
1 stiklinė grietinės
1-1,5 stiklinės sultinio
Druskos, pipirų kiek norisi

Darbas: triušį ištrinti druska, pipirais, spaustomis česnakų skiltelėmis, kmynais, salierais. Mėsą laikyti parą šaltoj vietoj, kad įsimarinuotų.

Morką piaustyti griežinėliais, o svogūną kubeliais.
Į sviestu išteptą skardą dėti morkas ir svogūnus.

Mėsą apvolioti grietinėje ir dėti ant morkų, svogūnų, supilti sultinį, užkloti popieriumi.
Kepkite apie valandą nekarštoje krosnyje.

Sūrio sriuba

6 l vandens
pusantro kg mėsos su kaulais
24 pipirai
1 lapelis (lauro?)
10 g balto sūrio (dėjau lydyto sūrelio)
porų
salierų
petražolių po truputį
šaukštą miltų
šaukštą sviesto
tryniai
2 stiklinės grietinės

Darbas: Į šaltą vandenį sudėti mėsos kaulus, daržoves ir prieskonius. Kai sultinį išverdam, nukošiam ir sudedam svieste pakepintus miltus, sūrį sutrinam per trintuvę. Užpilame karštu sultiniu, gerai ištrinam ir nukošiam, taip kartojam, kol viskas iš sūrio išsiplauna. Tada baltiname su rūgščia grietine išplaktus trynius. Su grietine duodam į stalą atskirai išvirtus makaronus. Makaronus (lakšenas) daro iš 400 g miltų, 1 kiaušinio, vandens ar pieno (galima tiekti su skrebučiais ar skrudinta duona).

Aguonietis

300 g kvietinių miltų
puse stiklo pieno
30 g mielių
keli tryniai (dėjau 3)
70 g cukraus
50 g  sviesto
prieskonių
apelsinų ar citrinų žievelių

Aguonų masė: pusė stiklo aguonų

75 g cukraus
10 arako lašų
5 g miltų
1 baltymas

Mielinės tešlos darbas: miltus išmaišyti su pienu, sudėti mieles, pastatyti šiltai. Mieles išleisti su cukrum. 3-čią dalį miltų dėti, kad pakiltų, tuo tarpu trynius išsukti su cukrumi ir išleisti sviestą, galima ir išsukti. Kai tešla pakils, sudėti išsuktus trynius, prieskonius. Pabaigoje minkymo sudėti sviesta, pastatyti antra sykį pakilti.

Aguonų darbas: aguonas nuplikinti, pertrinti, sumalti, sudėti cukrų, araką, miltus ir išplaktus baltymus.
Kepti nekarštoje krosnyje.

Simona K., Šiauliai.

**********************

Šis rašinys yra konkurso „Mūsų šeimos kulinarinė tradicija“ dalis. Kviečiame dalyvauti ir jus! Turite progą laimėti rankų darbo pagardų!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (19)