Mano istorija paprasta - aš kaip ir daugelis lietuvių emigravau kartu su savo vyru, ieškodama darbo svetur. Norėjau pasitaupyti ir grįžti namo.

Bet pasakysiu atvirai - vergystė šiais laikais išlikusi, tik kitokia forma, kai tu turi kontraktą neapibrėžtam laikui. Kai darbdaviui tu reikalingas, jie tave iškviečia į darbą, kai darbo mažai, tu būni laisvas, be pinigų, be darbo - kelis mėnesius ir kasdien lauki skambučio, kada tave iškvies dirbti.

Pašalpos tu negausi, nes oficialiai dirbi, algos negausi, nes nedirbi - per mažai darbo, kad visiems jo užtektų. Taip muilinamos akys visuomenei, neva mes suteikiame emigrantams darbo vietas, ir išnaudojame kaip norime. Nepatinka - ieškokis geriau, nors rasti darbą nemokant jų kalbos yra labai sunku.

Anksčiau remdavo, padėdavo baigti kursus - nors minimalius, kad galėtum integruotis į jų visuomenę, iš pradžių suteikdavo pašalpas, kol randi darbą ir pats gali savimi pasirūpinti. O dabar sugalvojo, kaip apeiti sistema ir apgauti naivius emigrantus...

Aš neįvardinsiu nei savęs, nei savo gyvenimo aplinkybių, tiesiog noriu, kad visi žinotų, kad taip darbina varguolius emigrantus Nyderlanduose... Esi iš skurdžios valstybės - ten ir grįžk, nes niekam tu svetur nereikalingas.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

Prieš 14 metų mokyklą baigusi DELFI skaitytoja sakė pamėginusi suskaičiuoti, kiek gi bendraklasių išvyko iš Lietuvos – pasirodo, šis skaičius siekia net 40 proc.

Prašome Jūsų – pasidalinkite savo patirtimi: kiek gi žmonių, su kuriais kartu mėginote įsitvirtinti gimtojoje šalyje, ją paliko? Papasakokite, kokios priežastys lėmė, kad bendraamžiams teko išvykti – o gal jie ketina grįžti? Kas paskatino jus nesekti (ar sekti) jų pėdomis? Laukiame Jūsų istorijų el. paštu pilieciai@delfi.lt su prierašu „Emigracija“.

Konkursas vyks iki vasario 25 d. Dviejų įdomiausių pasakojimų autoriais laimės po du bilietus penktadienį, kovo 28 d. apsilankyti Lietuvos Nacionaliniame dramos teatre, spektaklyje „Mūsų klasė“.

Taip pat savo nuomone galite pasidalinti žemiau: