EP Pilietinių laisvių komitetas ketina balsuoti dėl daugiau nei 500 pirmojo parlamentinio šnipinėjimo skandalo tyrimo pataisų, Kaip rašo „The Parliament“, šio tyrimo medžiaga išdėstyta 60 puslapių apimties dokumente dėl masinio sekimo masto ir padarinių.

Tačiau vieningos nuomonės dėl pataisos, kurioje ES šalių narių vyriausybės raginamos užtikrinti E. Snowdenui saugumą, jei jis nuspręstų išvykti iš Rusijos ir atvykti į ES, nėra.

„Pataisa dėl prieglobsčio suteikimo nebus priimta“, - patikino vienas iš pagrindinių šio dokumento autorių Jungtinės Karalystės (JK) Leiboristų partijai priklausantis EP narys Claude’as Moraesas.
„EP ragina ES šalis nares netaikyti jokių bausmių E. Snowdenui bei apsaugoti jį nuo persekiojimo, ekstradicijos ar perdavimo trečiosioms šalims, pripažįstant jo kaip demaskuotojo ir žmogaus teisių gynėjo statusą“, - štai taip rašoma siūlomoje pataisoje.

Vietoje to dokumente išdėstyti raginimai užtikrinti demaskuotojų saugumą konkrečiai neminint E. Snowdeno. Taip pat mažai tikėtina, kad kita pataisa, kurioje JAV raginama E. Snowdeno netraukti baudžiamojon atsakomybėn, bus priimta.