Tobulėjo dešimtmečius

Sauskelnės nėra moderniųjų laikų išradimas. Yra duomenų, kad švedai vieni pirmųjų pasaulyje vienkartines sauskelnes naudojo jau prieš pusę amžiaus. Tais laikais jos buvo gaminamos dviejų rūšių: mergaičių ir berniukų. Berniukams skirtų sauskelnių buvo platesnis priekis, o mergaičių – užpakalinė dalis. Vėliau jų forma buvo patobulinta – stačiakampių kraštai buvo suapvalinti, o vienas paliktas šiek tiek platesnis už kitą. Kampučius pradėta segti ne smeigtukais, bet lipnia juostele.

Sauskelnių, kurias šiuo metu naudoja jaunos mamos, gamyba prasidėjo išradus T-formos kelnaites. Lietuvą tėvelių kasdienybę palengvinantis išradimas pasiekė ne daugiau kaip prieš dešimtmetį ir žaibiškai išpopuliarėjo. Iš pradžių buvo labai brangios, ir įperkamos ne visų norinčiųjų. Dabar parduotuvių lentynos lūžte lūžta nuo įvairiausių pavadinimų, dydžių ir kainų sauskelnių. Gal todėl sauskelnių suteikiamų patogumų išlepinti klaipėdiečiai nuo jų atpratina vis vyresnes atžalas.

Gali pakenkti odai

Pagrindinė vienkartinių sauskelnių užduotis – neleisti mažylio odai sudrėkti ir užkirsti kelią šlapimo bei išmatų sukeliamam sudirginimui, švelnios odelės pažeidimui. Į marlę suvystytas kūdikis pasišlapinęs kaskart pasijunta tarsi su nemaloniu kompresu. O jeigu dar rūpestinga mama marlinį vystyklą „pagerina“ neperšlampamo polietileno plėvele, oras sunkiai pasiekia odą, ji akimirksniu sudrėksta, įšyla. Tokiomis sąlygomis itin greitai dauginasi šlapimą skaidančios bakterijos.

Tačiau mažylio odai gali pakenkti ne tik nuo laiko atsiliekantys marlės vystyklai, bet ir kai kurios šiuolaikiškos sauskelnės. Deja, ne visos jos tokios kokybiškos, kokios turėtų būti pagal kainą. Prastesnės kokybės vienkartinės sauskelnės nepakankamai gerai sugeria skystį, išorinė danga nepralaidi orui, todėl jos greitai sudrėksta ir įjautrina odą. Užpakaliukas parausta, gali atsirasti žaizdelių, pūlinukų.

Sauskelnių sukeltas odos uždegimas – gydytojų galvos skausmas. Dėl netinkamų sauskelnių ar neteisingo jų naudojimo mažuosius klaipėdiečius vis dažniau kamuoja kontaktinė egzema, pastebėjo dermatologė Gražina Albina Abubekerovienė.

Atpratina per vėlai

Gydytoją stebina ir tai, kad tėvai neskuba atžalas pratinti prie naktinio puoduko. Retas dvejų ar net trejų metukų pyplys žino, kam jis reikalingas. Specialistė mano, kad mažylis ilgiausiai sauskelnes turėtų dėvėti iki jam sukaks pusė metų.

Pasak Klaipėdos pirminės sveikatos priežiūros centro vyriausiosios gydytojos pavaduotojos pediatrijai Lilijos Girčienės, sauskelnės – geras dalykas, tačiau geriau vaiką nuo jų atpratinti kuo anksčiau. Deja, sauskelnių teikiamo komforto – sutaupoma laiko ir energijos vystyklų skalbimui, džiovinimui, rečiau girdimas šlapios atžalos verksmas – tėvams ne taip paprasta atsisakyti. Kiek kantrybės ir nervų reikia sugadinti, kol mažasis supranta, ką reikia daryti atsisėdus ant puoduko, kaip apie artėjantį gamtinį reikalą pranešti tėvams, kol jis dar nesugadino nuotaikos, gražių drabužėlių arba, dar baisiau, svetimų naujų baldų.

Pasivaikščiojus tarp prekybos centrų vaikiškų prekių lentynų tampa aišku, kad mažieji uostamiesčio gyventojai dar ilgai džiaugsis baltais užpakaliuko „draugais“. Jų pasirinkimas vis didėja, kainos mažėja, dydžiai auga – jau sukurta sauskelnių ir 30 kilogramų sveriantiems vaikams.

Naudojamos ir daugkartinės

Kuo mažesnis vaikas, tuo dažniau reikia keisti sauskelnes. Ilgiausiai su tomis pačiomis vaikelis gali išbūti 3-4 valandas. Jokiu būdu ne ilgiau – žinoma atvejų, kai taupymo sumetimais sauskelnės keičiamos vos kartą per kelias dienas ar net skalbiamos.

Šiaip būna ir daugkartinių, marlinius vystyklus primenančių sauskelnių, kurios gan populiarios užsienyje. Kai kurie daugkartiniai vystyklai gaminami iš atitinkamo dydžio ir formos medvilninio audinio, kiti savo faktūra ir forma primena mažus kilpinius rankšluosčius, treti yra įdomios formos – išvynioti primena grybą.

Pavyzdžiui, Anglijoje gaminami daugkartiniai vystyklai, pasižymintys visomis vienkartinių sauskelnių savybėmis (išskyrus sugebėjimą sugerti labai daug drėgmės), kuriuos galima plauti ir skalbti.

Gydytoja L. Girčienė sakė, kad dažnai pasigirsta kalbų, kad plaunamos daugkartinės sauskelnės geresnės, nes gaminamos iš natūralių medžiagų. „Tačiau vis tiek mažyliams maunamos sintetinės, drėgmės nepraleidžiančios kelnaitės“, - sakė pediatrė.

Tinka ne visos

Kai kuriuos tėvus nuo sauskelnių atbaido įvairios kalbos, pavyzdžiui, kad berniukai gali likti nevaisingi, iškryps kojytės. L. Girčienės teigimu, daugkartinės studijos parodė, kad tai tėra mitai, neturintys jokio rimto mokslinio pagrindo. Tėvai be baimės gali naudoti sauskelnes, tačiau tai reikia daryti protingai.

Sauskelnes patariama rinktis atsižvelgiant į mažylio odos reakciją į juos. Jeigu kelias dienas, savaites naudojant vienos ar kitos rūšies sauskelnes ji neparaudusi, neišberta, ilgai išlieka sausa, vadinasi, jos tinka. Priešingu atveju sauskelnes reikėtų nedelsiant keisti arba visai atsisakyti ir grįžti prie medžiaginių vystyklų.

Sauskelnės neturi nei spausti, trinti, nei smukti. Tinkamai parinktas dydis tada, kai jos glaudžiai priglunda prie kūno, nesuspausdamos minkštųjų audinių, nepalikdamos tarpų.

Nepatariama pirkti sauskelnių didesniais kiekiais – mažyliai greitai auga, be to, ir sauskelnės turi galiojimo terminą. Jų nepatartina, ypač atidarytoje pakuotėje, laikyti patalpose, kurioje nuolat svyruoja temperatūra, pavyzdžiui, vonioje, virtuvėje.