Ingredientai

Manoma, kad kepta mėsa yra pirmas termiškai apdorotas produktas kulinarijos istorijoje. Įprastai sumedžiotą žvėrį pamaudavo ant iešmo ir kepdavo visą, o kalnuose ir stepėse malkas laužui taupydavo, todėl mėsą supjaustydavo gabalėliais, pamaudavo ant medinių iešmų ir kepdavo ant laužo. Taip atsirado šašlykas.

Gaminimo eiga

Šiuo metu šašlykas daugeliui asocijuojasi su išvykomis į gamtą su draugais. Laužą retai kas bekuria, naudojasi paruoštais anglimis ir šašlykinėmis, o mėsą perka parduotuvėje.

Kaip išsirinkti mėsą šašlykui

Kuo riebesnė mėsa, tuo skanesnis bus šašlykas. Liesą jautieną ar vištieną gerai troškinti, o šašlykas iš liesos mėsos bus labai sausas. Kepant riebią mėsą ant atviros liepsnos, taukai ištirpsta, o mėsa būna sultinga ir kvapni.

Tiems, kas bijo sustorėti, pasakysime – yra gudrybių, kaip padaryti šašlyką mažiau kaloringą, tik esmė – marinatas, o riebios mėsos išvengti nepavyks. Bet ar verta tai daryti?

Aviena

Rytuose, kurie laikomi šašlyko tėvyne, jį kepa tik iš avienos ir naudoja visą skerdieną. Avienos trūkumas – mėsa turi gana specifinį kvapą, kuris ne visiems patinka. Nuslopinti kvapą galima žolelėmis ir prieskoniais.

Kiauliena

Iš tiesų geriausia mėsa šašlykui yra kiauliena. Taip yra todėl, kad ji riebesnė už kitų rūšių mėsą, taip pat ir už avieną, tad šašlykas būna sultingas. Geriausia kepti šašlyką iš sprandinės.

Ėriena

Kai kurie riebios mėsos žinovai tvirtina, kad ėriena šašlykui yra per liesa. Kita vertus, tai – skonio reikalas. Jei kepsite šašlyką iš kumpio, skoniu jis nenusileis avienos šašlykui, tik be specifinio kvapo, švelnesnis.

Vištiena

Mažiausiai kaloringas šašlykas – iš vištienos. Šašlykui imami vištienos kumpeliai, prieš marinavimą perkertami su kaulais į tris dalis. Paskui, kaip ir kita mėsa, maunami ant iešmų ir kepami. Galima kepti ir antienos šašlyką.

Jautiena

Jei nė viena mėsos rūšis nepatinka ir vis tiek norisi šašlyko iš liesos jautienos, pirkite ploną kraštą arba filė. Kuo riebesnė jautiena, tuo geriau. Jokiu būdu nekepkite šašlyko iš veršienos, ši mėsa šašlykui visiškai netinka.

Klausimas: ar galima dėti į vieną marinatą kelių rūšių mėsą šašlykui?

Atsakymas: Nevertėtų to daryti. Nemaukite ir ant iešmo kelių rūšių mėsos. Jei norisi įvairių rūšių, kepkite atskirai, o sumaišysite lėkštėje.

Kaip marinuoti šašlyką

1. Pirmiausia šašlykas marinuojamas. Parduotuvėje nupirkta, supjaustyta ir iškepta mėsa – kas norite, tik šašlykas.

2. Marinuotą šašlyką reikia laikyti šaltai. Jeigu iki šašlyko kepimo vietos reikės vykti 15 – 20 min., pasirūpinkite nešiojamu ar automobilyje įtaisomu šaldytuvu. Ant dugno dedamas ledas, ant viršaus – dubuo su šašlyku.

3. Mėsą reikia marinuoti inde su dangčiu. Tada neišsigaruos šašlyko aromatas, o į marinatą neprikris muselių ir pūkų.

4. Marinatas kepant nenaudojamas. Visas marinate buvusias daržoves, taip ir svogūnus, reikia išmesti. Marinuojantis, daržovės sugeria ne tik druską, bet ir kenksmingas medžiagas iš mėsos.

5. Daržoves marinatui būtinai reikia išminkyti rankomis. Minkykite kruopščiai, negailėdami jėgų, kad išsiskirtų sultys. Paskui sudėkite mėsą ir vėl gerai viską išmaišykite rankomis.

6. Druskos ir šviežiai maltų pipirų į marinatą beriama pagal skonį. Kai sumaišote daržoves su mėsa, paragaukite marinato, jis turėtų būti kiek stipresnio, nei vidutinio sūrumo. Marinuojantis daržovės sugers druskos perteklių. Namuose galima pakepti vieną mėsos gabalėlį keptuvėje ir paragauti.

Patarimas: Kiaulieną ir avieną geriausia marinuoti su įvairiomis žolelėmis. Tokie marinatai nuslopina mėsos kvapą.

Vištienos šašlykas puikiai tinka su marinatu iš rūgščių pieno produktų. Prie vištienos šašlyko tinka lengvas, saldus užkandis, pvz., galima patiekti vištienos šašlyką su morkų keksu.

Įvertink šį receptą

Atsiliepimai

Panašūs receptai