JAV Jutos valstijos universiteto mokslininkai ragina atkreipti dėmesį, kaip svarbu rūpintis ir palaikyti savo mylimą žmogų – pasirodo, santykiai su antrąja puse tiesiog būtini gerai širdies ir kraujagyslių sistemos sveikatai, skelbia parentherald.com.

Tyrimo rezultatai atskleidė, jog, abiem partneriams palaikant vienas kitą įvairiose socialinėse situacijoje, rūpinantis vienas kitu, jų širdies vainikinės arterijos mažiau kalkėja.

Tyrimo rezultatai skelbiami leidinyje „Psychological Science“, kurį leidžia Psichologinių mokslų asociacija.

„Atlikta daug medicininių tyrimų, leidžiančių teigti, jog žmonių santykiai susiję su mirtingumu, ypač su širdies ir kraujagyslių ligomis.

Tačiau anksčiau mokslininkai ignoravo faktą, jog dauguma santykių turi tiek gerų, tiek blogų aspektų – kitaip tariant, jie dvilypiai“, - teigia Jutos universiteto profesorius Bertas Uchino.

B. Uchino ir jo kolegos – Timothy Smithas ir Cyntha Berg – aiškinosi, kaip santykiai susiję su žmogaus širdies ir kraujagyslių sveikata.

Mokslininkai paprašė 136 pagyvenusių porų (vidutinis amžius – 63 metai) užpildyti anketas, kur klausta, kaip jie vertina bendrą santuokos kokybę, ar antroji pusė palaiko ir rūpinasi. Konkrečiai reikėjo nurodyti, ar momentais, kai tikrai reikėjo sutuoktinio patarimo, paslaugos ir palaikymo, to ir sulaukiama, ar tenka nusivilti.

Paaiškėjo, jog maždaug 30 proc. individų savo partnerį įvertino kaip mokantį pakankamai rūpintis savo antrąja puse. 70 proc. savo antrąją pusę įvertino prieštaringai – kartais rūpinasi, kartais liūdina.

Pasitelkę kompiuterinę tomografiją, specialistai aiškinosi tyrimo dalyvių kraujagyslių užkalkėjimo lygį. Paaiškėjo, jog arterijos kalkėja daugiausiai, kai sutuoktiniai vienas kitą vertina dvejopai. Kai taip jaučiasi tik vienas iš dviejų, rizika tampa pastebimai mažesnė.

Specialistai pažymi, jog laimingos santuokos nauda sveikatai nuo lyties nepriklauso.

Atsižvelgiant į faktą, jog tyrime dalyvavusios poros santuokoje išgyveno ne mažiau 36 metų, galima drąsiai teigti, kad bendras pasitenkinimas santuoka turi didelės reikšmės širdies ir kraujagyslių sveikatai. Tačiau, anot mokslininkų, tai nėra svarbiausias veiksnys. Teigiami ir neigiami paramos antrajai pusei aspektai, vertinant širdies ir kraujagyslių sveikatą, yra patys svarbiausi. Ir jie nuo bendro pasitenkinimo santuoka nepriklauso.

Kodėl taip yra, tiksliai neaišku, tačiau mokslininkai kelia hipotezę, jog, abiem partneriams vienas kitą vertinant dvejopai, pasikeičia jų elgesys vienas su kitu.

„Rezultatai leidžia teigti, jog poros, vienas kitą vertinantys nevienareikšmiškai, dažnai santykius vysto būdais, keliančiais nemažai streso, kyla daugiau konfliktų. Dėl šios priežasties padidėja širdies ir kraujagyslių ligų rizika“, - paaiškina B. Uchino.

Nors B. Uchino ir jo kolegos negali būti tikri, jog dvejopi sutuoktinių jausmai vienas kito atžvilgiu tikrai skatina arterijų kalkėjimą, gauti rezultatai visgi suteikia pradinių įrodymų, reikalingų tolimesniems santykių ir širdies bei kraujagyslių ligų rizikos tyrimams.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)