Atsipalaiduoti yra svarbu ir net būtina. Po visų savaitės darbų, studijų jaunimas plūste užplūsta barus, naktinius klubus bei įvairaus plauko išvietes. Kodėl išvietes? Nežinau, kaip kitaip apibūdinti vietas, kur susirenka tiek daug dvasiškai skurdžių žmonių. Gal kiek daugiau jų susirenka nebent „Akropoliuose“ per didžiausius išpardavimus, rengiamus naktį. Ir taip, mes visi lankomės tose pačiose vietose. Skirtumas yra tas, kad vieniems savaitgalio naktys yra skirtos atsipalaidavimui, pabėgimui nuo savos rutinos ir bendravimui su draugais ar naujų pažinčių rezgimui, kitiems savaitgalis – tai gyvenimo būdas.

Turiu nemažai pažįstamų, kurie veikiausiai paskutinį kartą skaitė knygą penktoje klasėje, kurie nuo pirmadienio iki penktadienio galvoja, kuo dėvės šeštadienį ir kokiais kokteiliais svaiginsis. Liūdna matyti veidus žmonių, galvojančių, jog tos šeštadienio naktys truks amžinai. O dar liūdniau, kad tokia situacija tampa ne išimtimi, o taisykle.

Linksminimosi vieta čia niekuo dėta. Tai kiekvienas iš mūsų su savo pasirinkimais ir nuomone. Ne vieta sukuria žmones, o žmonės vietą. Vienas iš populiariausių Vilniaus naktinių klubų ,,Disco 311 Buddha“, pritraukiantis nemažai lankytojų, „Facebook“ pasekėjus nuolat lepinantis gražių šviesiaplaukių bei dailių vaikinų nuotraukomis, kartais yra minimas neigiamame kontekste, tačiau ne dėl aptarnavimo kokybės ar interjero - dėl žmonių (...). Jokiu būdu nekalbu apie visus ten besilankančius žmones. Tačiau susimąstyti vertėtų kiekvienam.

Manau, kad didžiausias paradoksas, kad ši vieta, savo pavadinime panaudojusi „Buddha“ vardą, kuris budizme plačiąja prasme yra atbudusi, arba pasiekusi nušvitimą, būtybė, tampa susibūrimo vieta žmonių, kurie ne tik, kad neatgimsta, bet ir yra, atrodo, galbūt net „užmigę“.

Žmonės ima tai, ką jiems duoda, neatsirinkdami. Ir tai, be abejonės, manau, yra dar viena siaubinga jaunimo yda, palaipsniui tampanti tendencija. Tikriausiai mažai kas susimąstė (pati tai suvokiau ne taip seniai), jog linksmybės ,dažnai ne kažin ką bendro turinčios su tikėjimu, vyksta šalia milžiniškos Budos skulptūros. Tikrai nesu „davatka“, bet man, kaip krikščioniškų pažiūrų europietei, tikriausiai nepatiktų, jei išgertuvės vyktų aplink Švč. Mergelės Marijos paveikslą.

Nekalbu apie moralius vakarėlius. Kalbu apie išgertuves, kuriose merginos tik ir laukia, kol prie jų prieis užsienietis ir užsakys kokteilį. Apie vakarėlius, kur nebeliko jokios pagarbos esančiam šalia, kur netyčia užkliudžiusi praeinančią merginą ar vaikiną gali sulaukti kandaus komentaro ar pikto žvilgsnio, gal net smūgio. Tiesa, „Buddha bar“ tinklas, garsus visame pasaulyje, ne kartą yra susidūręs su kritika dėl Budos vardo naudojimo. Jungtinių Amerikos Valstijų sostinėje Vašingtone konservatyvių pažiūrų budistai išsikovojo, kad baras būtų net uždarytas.

Ši Vilniaus vieta jokiu būdu nėra vienintelė, pasižyminti tokia įvairiais lankytojais. Ne kartą iš užsieniečių esu girdėjusi, jog Vilniuje jie labai nori aplankyti klubą „Salento“, nes ten, jų žiniomis, renkasi gražios ir labai lengvai pasiekiamos merginos. Ar tai naktinio klubo problema, jog ši vieta turi prastą reputaciją, ar tai lietuvaičių vertybių trūkumas ir naivumas? Sakote, visur tai vyksta? Taip, tačiau Lietuvoje tokia situacija tampa „veidu“, o tai jau nėra skanu.

Patarimas ir moralas paprastas. Tobulinkite ne tik savo fizinį ar plastmasinį grožį, o ir savo sielą, protą. Būkite asmenybėmis, o ne asmenimis. Kurkite save ir tik tada eikite linksmintis, o ne kurkite save besilinksmindami.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!

Pasidalinkite savo nuomone apie lietuvaičių linksminimosi kultūrą: