2013 m. ES Pagrindinių teisių agentūros atlikta apklausa parodė, kad 47 proc. LGBTI asmenų jautėsi diskriminuojami arba persekiojami, o 26 proc. per praėjusius penkerius metus yra buvę užpulti arba jiems buvo grasinama smurtu. Europarlamentarai apgailestauja, kad ES dar ne visada paisoma LGBTI asmenų teisių. Europos Komisija, ES valstybės ir agentūros raginamos kartu parengti visapusišką LGBTI pagrindinių teisių apsaugos politiką, kuri apimtų kovą su diskriminaciją tokiose srityse kaip užimtumas, švietimas, sveikatos priežiūra, prekių ir paslaugų gavimas, šeima ir judėjimo laisvė. Kartu pažymima, kad ši politika turėtų gerbti ES valstybių kompetencijos sritis.

„Valstybės narės, priimančios teisės aktus, kuriais apribojama saviraiškos laisvė seksualinės orientacijos ir lytinės tapatybės atžvilgiu, pažeidžia vertybes, kuriomis grindžiama Europos Sąjunga“, – pažymi europarlamentarai. Jie ragina valstybes persvarstyti tokius teisės aktus ir garantuoti pagarbą minėtų grupių saviraiškos laisvei, įskaitant tokius renginius kaip eitynės už lygybę, kurių dalyviams turi būti užtikrinta veiksminga apsauga.

EP siūlo į kovos su rasizmu ir ksenofobija teisės aktus įtraukti ir nusikaltimus dėl lytinės orientacijos bei lytinės tapatybės. Savo ruožtu valstybės raginamos nustatyti arba persvarstyti teisines lyties pripažinimo procedūras, kad jomis būtų visapusiškai paisoma translyčių asmenų teisės į orumą ir fizinį neliečiamumą.

Europos Komisija turėtų pasiūlyti teisės aktą dėl asmenų civilinės padėties tarpusavio pripažinimo visose ES šalyse, o „valstybės narės, priėmusios teisės aktus dėl tos pačios lyties porų bendro gyvenimo faktinių santykių, registruotos partnerystės ar santuokos, turėtų pripažinti panašias nuostatas, priimtas kitų valstybių narių“, pažymi Europos Parlamentas.

„Europoje daugiau neturėtų būti toleruojama homofobija. Tiek daug lesbiečių, gėjų, biseksualių, translyčių ir interseksualių asmenų per ilgai gyveno baimėje. Bijojo susikibti rankomis gatvėje, būti įvardinti, taip pat bijojo būti išmesti iš namų, mokyklų ar darbų. Mano pranešimas sako, kad ES turi į tai reaguoti ir užtikrinti, kad visi galėtų naudotis Europos Sąjungoje garantuotomis teisėmis“, – po balsavimo pažymėjo EP pranešėja Ulrike Lunacek (Žalieji, Austrija).