"Manau, kad sąžiningi mano parodymai padės nustatyti tiesą. Temidė yra akla, bet ne buka", - antradienį Vilniaus miesto apylinkės teismo posėdyje sakė T. Ulpis.

Jis pasakojo, kad 2009 metų rugsėjį jam paskambino tuometinis policijos generalinio komisaro pavaduotojas Visvaldas Račkauskas ir pasakė, kad atėjo žmogus, paprašė su juo susitikti žmogus, nes pats neturi laiko. T. Ulpis susitiko, kaip paaiškėjo vėliau su Mindaugu Žalimu. Šis paprašė, kad pokalbis būtų konfidencialus. Vyras prisistatė Policijos departamento pareigūno Algirdo Stončaičio giminaičiu.

M.Žalimas T. Ulpiui pasakojo, kad turi draugą Raimundą Ivanauską, kuris yra silpnos sveikatos, blogai mato. Šis pažįsta Drąsių Kedį, esą R.Ivanauskas jį palaiko kovojant dėl dukters.

Kadangi R. Ivanauskas negali vairuoti, M. Žalimas jį paveža automobiliu, o per tuos pavežėjimus sužinojo apie D. Kedį.

"Tuo metu transliuotų laidų apie tariamą pedofiliją nežiūrėjau, iš principo tokių laidų nežiūriu. (...) Nekalbėjo M. Žalimas nei apie N. Venckienę, nei apie velnius, nei apie žudymus, nei apie informacijos perdavimą apie teisėją J. Furmanavičių ar mistinį Aidą", - teisme sakė T. Ulpis.

Jis teigė, kad M. Žalimas jam tepasakė D. Kedžio žodžius, jog "visus pedofilus reikia kastruoti, žaloti, o lavonus sudėti miesto aikštėje". T. Ulpis pabrėžė, kad jokios informacijos apie planuojamus nužudymus, jo padarymo būdus ir t.t jam suteikta nebuvo. Kadangi 15 minučių pokalbyje minėtas konfliktas dėl pedofilų, žalojimai, kriminalinės policijos pareigūnai nusprendė pasitarti su prokurorais.

T. Ulpis kaip precedentą paminėjo atvejį, kai moteris atėjo skųstis policijai, kad girtas vyras grasina ginklu. Po kelių mėnesių ji buvo nužudyta, o įtariamas jos sutuoktinis nerastas iki šiol.

Per susitikimą su Vilniaus apygardos prokuratūros vadovybe policininkams patvirtinta, kad yra tokia pedofilijos byla.

"Tačiau mums, policijos pareigūnams, nebuvo pranešta, kad prokuratūroje guli A. Ūso, V. Naruševičienės ir L. Stankūnaitės pareiškimai dėl pavojaus sveikatai ir gyvybei. Jeigu mes būtų žinoję... jų nuslėpimas privedė prie tokių pasekmių", - apgailestavo kaltinamasis.

Jis apgailestavo, kad pareigūnai neinformavo, jog slapta klausomasi Laimutės Stankūnaitės, Andriaus Ūso ir Violetos Naruševičienės pokalbių. Buvęs teisėsaugininkas žodžiu "graudu" apibūdino vieną iš paskutinių pokalbių tarp seserų.

Tai jau antrasis kaltinamasis, teismui duodantis parodymus. Pirmasis parodymus ankstesniame posėdyje davė buvęs Lietuvos policijos generalinio komisaro pavaduotojas V. Račkauskas. Jis tuomet išreiškė apgailestavimą, kad dėl jo dar keturi policininkai turėjo sėsti į kaltinamųjų suolą, jie esą teisiami dėl to, kad V. Račkausko atleidimo iš darbo siekė dabartinis policijos generalinis komisaras Saulius Skvernelis.

Kaltinimai esamiems ir buvusiems pareigūnams pateikti dėl jų veiksmų reaguojant į planuojamus teisėjo J. Furmanavičiaus ir V. Naruševičienės nužudymus.

M.Žalimas pareiškė prieš žudynes apie planuojamus Drąsiaus Kedžio veiksmus įspėjęs policijos vadovybę, tačiau pareigūnai esą nesiėmė jokių veiksmų, kad užkirstų joms kelią.

Ikiteisminis tyrimas pradėtas 2011 metų lapkritį Kauno rajono apylinkės prokuratūroje ir tuoj pat perduotas Generalinei prokuratūrai.

2011 metų rudenį į žurnalistus kreipęsis kauniečio D. Kedžio draugu prisistatęs M. Žalimas yra pareiškęs, kad žudynių išvakarėse 2009-ųjų spalio 4-ąją buvo atvykęs į Policijos departamentą Vilniuje ir pranešė, jog kaunietis D. Kedys planuoja žudynes. M.Žalimas apie tai pranešė, kai past sulaukė nemalonumų su teisėsauga. Apsaugininku naktiniuose klubuose dirbęs vyras kurį laiką buvo įtariamuoju dėl lankytojo sveikatos sutrikdymo.

Vyras tvirtino pranešęs policijos generalinio komisaro pavaduotojams V. Račkauskui ir Algirdui Stončaičiui, tuometiniam kriminalinės policijos pareigūnui T. Ulpiui apie D. Kedžio ketinimus 2009 metų spalį nušauti Kauno apygardos teismo teisėją J. Furmanavičių, savo dukters motiną L. Stankūnaitę, jos seserį V. Naruševičienę, buvusį Seimo pirmininko Viktoro Muntiano visuomeninį padėjėją A. Ūsą.

D.Kedys šiuos asmenis kaltino pedofilija ir sąvadavimu.

D.Kedys kaltino V.Naruševičienę leidus tvirkinti jo ir L.Stankūnaitės mažametę dukrą bei šios pusseserę, pačios V.Naruševičienės mažametę dukrą. J.Furmanavičių ir A.Ūsą D.Kedys kaltino pedofilija. Dviejų instancijų teismai A.Ūsą išteisino.

Po žudynių besislapsčiusio D.Kedžio kūnas rastas 2010 metų balandį prie Kauno marių. Teisėsauga teigia, kad jis mirė nesmurtine mirtimi.