Ingredientai

Įvairūs daiginti grūdai ypač naudingi, jie turi gydomųjų savybių, padeda greičiau pasveikti, valo organizmą. Pirmą vietą naudingiausių grūdų sąraše pagal maistines ir gydomąsias savybes užima daiginti kviečiai.

Gaminimo eiga

Sudygę kviečiai, skirtingai nuo kviečių kruopų, miltų ir gaminių iš jų, turi žymiai daugiau organizmui reikalingų vitaminų, mineralinių medžiagų, baltymų ir angliavandenių, taip pat juose gausu geležies, fosforo ir kalcio.

Seniai nustatyta, kad grūdus sumalus vitaminų ir mikroelementų žymiai sumažėja. Malant į miltus kviečius pašalinama jų luobelė, pažeidžiamas pats grūdas. O juk sėlenos labai naudingos – jos sugeria toksinus, kancerogenus, kurie paskui kartu pasišalina.

Daiginti grūdai – naudingas vitaminų šaltinis visais metų laikais. Be to, tai natūralus ir lengvai įsisavinamas produktas. Todėl daiginti kviečiai plačiau naudojami gydomaisiais tikslais, jų nepakeis jokie cheminiai preparatai.

Daiginant kviečius svarbu laikytis keleto paprastų taisyklių, taip pasieksime didžiausią jų gydomąjį efektą, išnaudosime visas unikalias savybes.

Daiginimas – tai procesas, kai grūdai nuplaunami ir laikomi drėgnai reguliariai juos perplaunant vandeniu.

Perkant kviečių grūdus reikia atkreipti dėmesį į jų išvaizdą. Jeigu tarp kviečių pastebime papilkėjusių, sugedusių, tokių grūdų geriau nepirkime. Kviečiai turi būti sunokę, pilni, sveiki, geros išvaizdos, neužteršti, nesergantys grybelinėmis ligomis. Labiausiai daiginimui tinka neseni grūdai. Taip pat atkreipkite dėmesį, kad tai nebūtų sėkliniai grūdai.

Sėkmingam daiginimui reikalinga šiluma, drėgmė, netiesioginė šviesa. Tiks šiek tiek užtamsinta vieta, kur oro temperatūra 22-24 laipsniai šilumos.

Dėmesio!

Prieš daigindami atidžiai apžiūrėkite grūdus. Pašalinkite nesveikus ir pažeistus.

Daiginkite stikliniame, porcelianiniame ar emaliuotame inde.

Aliuminio ir plastmasiniai indai netinka.

Grūdus gerai perplaukite, pamerkite į vandenį.

Į paviršių išplaukę grūdai daiginimui netinka. Jei iškyla daug grūdų, tai tokių iš viso geriau atsisakyti. Tai menkos gyvybinės jėgos grūdai.

Dygstant grūdams juos būtina nuolat perplauti kambario temperatūros virintu vandeniu. Taip išvengsite grybelių ir pelėsio atsiradimo.

Grūdus galima valgyti, kai daigai pasiekia 1-2 mm ilgį, tokie jie biologiškai vertingiausi. Ilgesni daigai maistui netinka, o jau žaliuojantys netgi nuodingi.

Sudaigintus grūdus reikėtų suvartoti iš karto, netgi šaldytuve nerekomenduojama jų laikyti ilgiau kaip parą.

Kramtyti daugintus grūdus reikia kantriai ir ilgai.

Vanduo, kuriame dygo kviečiai, maistui netinka. Šiek tiek maistinių medžiagų turi ir naudingesnis antrojo praplovimo vanduo.

Daigintus kviečius geriausiai tinka valgyti pusryčių metu. Paros norma nuo 80 iki 100 g kviečių.

Įvertink šį receptą

Atsiliepimai

Panašūs receptai