Motyvai renkantis svajonių profesiją

Visgi, visuomet turite galimybę pasirinkti svajonių profesiją. Vieno recepto nėra, dėl to reikia ieškoti. Kai kurie jaunuoliai renkasi lengviausią kelią – perrima tėvų patirtį, profesiją ar verslą, kiti, žinodami, ko nori eina viena kryptimi nuo pat vaikystės arba ieško savo srities, išbando save lankydami įvairių būrelių. O ką daryti tiems, kurie nežino ko nori? Ir mokosi i inercijos. Kaip pasirinkit profesiją, kuri vėliau netaptu kančia ir skatintų augti? Daugumai tai tikriausiai įgrisę žodžiai, tačiau tai iš tikrųjų daug nulemiantis etapas, nuo kurio priklauso, su kokia nuotaika kelsitės visą gyvenimą.

Savo patirtimis dalinasi šiuo metu sėkmingai dirbantys jaunuoliai:

„12 klasėje mane labai patraukė marketingas. Tam įtakos turėjo mokykloje vykęs Juniour Achievement verslumo ugdymo projektas. Jo metu reikėjo kurti verslą, kuris ir pastūmėjo į tolimesnę pažintį su šia sritimi“, - Gintautas Kučas, strategijos ir marketingo konsultantas.


“Mokykloje ilgai nežinojau kur stoti. 12 klasėje buvau sumaniusi studijuoti psichologiją, daug skaičiau psichologijos vadovėlių. Svarčiau, kokios galėtų būti studijos. Tačiau artėjant valstybiniams egzaminams supratau, ko iš tiesų noriu. Tada atrodė, kad bus neįmanoma, tačiau padaviau prašymą ir stojau į teisę”, - Ieva Česnaitytė, teisininkė.


„Nuo 4 metu mokiausi muzikos mokykloje. Prieš stojamuosius į Muzikos akademiją, dvejojau, nes grojau obojum, o dokumentus padaviau dar ir į dainavimo specialybę. Dėl susiklosčiusių aplinkybių, teko obojų laikinai pakabinti. Taip ir pasirinkau specialybę. nes dainuot norėjau labiau“, - Vytautas Vepštas, dainininkas.


Kaip neapsirikti?


Pinigai. Jei pirmenybę teiksite tik pinigams, nors jei darbas Jums bus nepakenčiamas, po kurio laiko ir didžiausi pinigai taps nevertingi. Kai kuriuos paveikia populiarumo faktorius, tačiau ir tai yra abejotinas kelias, nes kol baigsite specialybę, ta specialybė gali tapti nebereikalinga.
Dėl to visuomet svarbu žvelgti kuo plačiau – skaityti naujienas, domėtis būsima profesija ir aplinką, lankyti papildomus užsiėmimus, dalyvauti mentorių programoje, diskutuoti, ieškoti asmenybių, kuri įkvėpia ir jo gyvenimu bei profesiniais pasiekimais norėtumėte sekti.


Kaip nepasiduoti?


Svarbiausia – tikėti. Pripažinimas, žinios, patirtis neateina iškart, dėl to reikia išnaudoti kiekvieną galimybę. Tai gali būti ir vieta praktikoje ar savanorystė – nesvarbu, kad už tai negausite pajamų, tačiau taip įgysite profesinių ryšių, suvoksite, ar ta sritis iš tikrųjų domina. Svarbiausia, nepradėkite dirbti bet kokio darbo tik dėl pajamų – tuomet neturėsite laiko gilintis į savo studijas, skirtas papildomoms paskaitoms, o šis laikas nebesugrįš.


O kas, jei iš karto nepasiseks? 


Jei dirbsite ne pagal specialybę, susirasti darbą pagal profesiją galimybės sumažės. Dėl to visuomet galvokite apie perspektyvą. Net jei studijuojate žurnalistiką, o įsidarbinate administratore, apsižiūrėkite, ar ta įmonė turi puslapį, kuriai galėtumėte kurti turinį. O jei išsvajotas darbas ilgainiui Jums taps nebemielas. Juk dėjote tiek pastangų ir laiko. Nenusiminkite, kiekvienas darbas tai savotiška patirtis ir pažinimas. Kol jauni ir yra noro, galima išbandyti įvairias profesijas, mokytis ir tobulintis visą gyvenimą. Gyvenimas padiktuoja savo sąlygas. Svarbu - Jūsų noras mokytis iš savo klaidų, iš kitų patirties ir siekti tikslo. O svarbiausia – niekada neišsižadėkite svajonių, nes tik jos gali jus nuvesti ten, kur norite būti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (22)