Kauno miesto bendruomenės entuziastės, nepabūgusios viduržiemio šaltuko, vėl parodė gražų pavyzdį, susirinkdamos prie VšĮ Kauno Kalniečių poliklinikos, kur šios gydymo įstaigos fizinės medicinos ir reabilitacijos kiniziterapeutas Robertas Mačys patikrino, ar tinkamai pasirinktas inventorius, pamokė bazinių žingsnių ir daugiau negu valandą vedė mankštą parko aikštelėje.

Anot kiniziterapeuto R.Mačio, tai greitai išmokstamas užsiėmimas, tinka visoms amžiaus grupėms, tačiau netaisyklingai vaikščiojant poveikis ne toks veiksmingas. Vaikščiojant su specialiomis - kiekvienam pagal ūgį individualiai pritaikytomis šiaurietiško vaikščiojimo lazdomis 30 proc. mažiau apkrauna judėjimo aparatą.

Toks užsiėmimas ypač tinka turintiesiems problemų dėl sąnarių ir nugaros, einant atpalaiduojami kaklo ir sprando srities raumenys, tai labai veiksminga svorio metimo treniruotė gryname ore, gerinanti širdies ir kraujagyslių veiklą. Maža tikimybė patirti traumų, dėl aktyvaus kvėpavimo pagerėja viso organizmo aprūpinimas deguonimi, geriausiai pritaikyta reabilitacija atvirame ore po sportinių traumų.

Taip vaikščiojant neapsunkinami sąnariai ir keliai. Sudeginama apytikriai 400 kalorijų per valandą, o vaikščiojant be lazdų galima atsikratyti apie 280 kalorijų per valandą. Pagrindinis šiaurietiško ėjimo inventorius yra specialios lazdos.

Pernai ši poliklinika įsigijo 20 porų kokybiškų šiaurietiško vaikščiojimo lazdų, taip pat specialiuose kursuose apmokė du fizinės medicinos ir reabilitacijos specialistus, kurie visus metus vedė nemokamas mankštas kauniečiams.

Pasak poliklinikos direktorės Virginijos Gailienės, vienas į sveikatinimo priemones ir veiklą investuotas litas valstybei rūpinantis gyventojų sveikatingumo gerinimu atsiperka dešimtimis kartų.

„Šiaurietiškojo ėjimo su lazdomis pavyzdį parodė įstaigos medikai, vasarą surengę parke pirmąją mokomąją šiaurietiškojo ėjimo mankštą. Pamažu susidomėjimas šia nauja patraukli fizinio aktyvumo forma taip išaugo, kad ieškome galimybių šiai prasmingai veiklai paremti ir tęsti. Nemokamos mankštos Kalniečių parke miesto bendruomenei vėl vyks visus metus, nepaisant prasto ar gero oro“,- sakė V.Gailienė, kuri pati dažnai laisvalaikį leidžia su šiaurietiško ėjimo lazdomis.

Specialistų atlikti tyrimai patvirtina, kad Lietuvoje fiziškai aktyvus tik kas dešimtas žmogus. Paskaičiuota, kad nesportuojantis gyventojas valstybei kainuoja nuo 1 iki 4 tūkstančių eurų (apie 3450-13 800 litų), arba apie 1,5 milijardo litų, o jo gyvenimo trukmė vidutiniškai sutrumpėja 7 metais.

Nemokamų mankštų tvarkaraštį galima rasti čia.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (20)