2004 metų spalio komisijos nutarime nustatyta, kad Europos Sąjungos (ES) bendrosios valiutos pavadinimas vartojamas adaptuotas – su lietuviškomis linksnių galūnėmis: euras, euro, eurui ir taip toliau.

ES sutartyje, taip pat Sutartyje dėl ES veikimo nurodytas oficialus ES įsteigtos ekonominės ir pinigų sąjungos valiutos pavadinimas "euro". Toks pavadinimas minėtuose teisės aktuose įrašytas visomis ES kalbomis, vartojančiomis lotyniško pagrindo raidyną.

2004 metais Lietuvos ministras pirmininkas, Užsienio reikalų ministerija ir VLKK Europos Sąjungos institucijoms išdėstė argumentus, kodėl lietuvių kalboje negali būti vartojama nekaitoma piniginio vieneto pavadinimo forma "euro". Lietuvai buvo pasiūlytas kompromisinis variantas: ES dokumentų vertimuose galimos vartoti visos bendrosios valiutos pavadinimo linksnių formos, išskyrus vardininką – jo pozicijoje turi būti nurodomas sutartinis pavadinimas "euro", ir ši nuostata taikytina tik teisės aktams, bet ne kitoms kalbos sritims.

Šiemet Seimas pakeitė įstatymą dėl Sutarties dėl ES veikimo, jame paliktas tik sutartinis pavadinimas "euro". Įstatyme ES bendrosios valiutos pavadinimas teikiamas pasviruoju šriftu – taip, kaip lietuviškuose tekstuose paprastai rašomi svetimų kalbų žodžiai ar žodžių junginiai (citatos).

"Taigi nors Lietuvos teisės aktuose prireikus vietoj ES bendrosios valiutos pavadinimo vardininko linksnio bus rašomas nelietuviškas žodis "euro", visuose kituose lietuviškuose tekstuose ir toliau vartotinas įprastas linksniuojamas piniginio vieneto pavadinimas "euras", - nurodo komisija.

VLKK atkreipia dėmesį, kad ir Latvijos teisės aktuose valiutos pavadinimas rašomas "euro", tačiau visur kitur vartojama savita latviška forma "eiro".

Europos Komisija šių metų birželį turėtų pranešti, ar Lietuvai bus leista nuo 2015 metų tapti euro zonos nare. Tam, kad galėtų įstoti į euro zoną, valstybė narė turi atitikti vadinamuosius Mastrichto kriterijus dėl viešųjų finansų deficito, infliacijos ir skolos. Lietuvai dėl per didelės infliacijos nepavyko įsivesti euro 2007 metais.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (122)