„Vyriausybės lygiu tam jau pritarta, ir artimiausiu metu bus pradėtas įgyvendinti projektas „Rusiška mokykla užsienyje“.

Tarsimės, ir ne tik su Baltijos šalimis, bet ir su kitomis mūsų kaimynėmis, kur gyvena mūsų tėvynainiai, dėl rusiškų mokyklų kūrimo tenai mūsų lėšomis“, – sakė S. Lavrovas antradienį spaudos konferencijoje Maskvoje.

Rusijos diplomatijos vadovas patikslino, kad mokymas šiose mokyklose vyks remiantis „rusiškais standartais“.

„Norėtume, kad tai įvyktų greičiau, tačiau ne viskas priklauso nuo URM“, – pridūrė ministras.

Lietuva skeptiškai vertina Maskvos pareiškimus apie rusiškas mokyklas

Maskvai paskelbus apie planus Baltijos šalyse steigti rusiškų mokyklų tinklą, Lietuva pabrėžia, kad šalyje tautinėms mažumoms sudarytos geros sąlygos mokytis gimtąja kalba, o užsienio programos gali būti vykdomos tik gavus Vyriausybės pritarimą.

Lietuvos švietimo ir mokslo ministerija antradienį pabrėžė, kad Lietuvoje dabar veikia 65 savivaldybių bendrojo ugdymo mokyklos – mišrios arba tik rusų mokomąja kalba, jose 14,8 tūkst. vaikų mokosi rusų kalba pagal Lietuvos švietimo programą.

"Užsienio šalių ir tarptautinių organizacijų ugdymo programos Lietuvoje gali būti pradėtos vykdyti tik pagal Lietuvos Respublikos teisės aktais nustatytą tvarką, t. y., gavus Vyriausybės pritarimą ir švietimo ir mokslo ministro sutikimą", - teigiama ministerijos pranešime.

Ministerija pabrėžia, kad užsienio šalies ar tarptautinės organizacijos ugdymo programą gali būti leidžiama vykdyti tik tada, jei ji neprieštarauja Švietimo įstatyme numatytiems švietimo tikslams ir principams, Nacionalinio saugumo pagrindų įstatymui bei kitiems Lietuvos teisės aktams.

Rusai sudaro 5,8 proc. Lietuvos gyventojų.