Tai kurgi baigiasi menas ir prasideda antisemitizmas?

Holokausto paniekinimas

Kaip rašo DW, Dieudonne’as per pastaruosius keletą metų ne vieną kartą buvo pripažintas kaltu dėl antisemitizmo, o bendra jam skirtų baudų suma siekia 65 000 eurų (224 432 litus). Tačiau jo gerbėjams tai rūpi mažiausiai.

Komikas sugalvojo gestą, primenantį Hitlerio naudotą pasisveikinimą, kuris tapo labai populiarus. Dainoje pavadinimu „Shoananas“, kuri „Youtube“ surinko 400 000 peržiūrų, Dieudonne’as šaiposi iš Holokausto, per kurį žuvo milijonai Europos žydų. Tačiau ar viskas, ką šis prancūzų komikas daro ant scenos, gali būti pavadinta menu?

Prancūzijos Aukščiausiasis Administracinis Teismas mano kitaip. Prancūzijos vidaus reikalų ministrui Manueliui Vallsui parodžius iniciatyvą, šio komiko pasirodymas Nanto mieste paskutinę akimirką buvo atšauktas. Dar du pasirodymai Ture ir Orleane buvo taip pat uždrausti. Tačiau šis sprendimas tik paaštrino ginčus dėl to, ar šie draudimai – tai tinkamos priemonės ir ar jų rezultatai nebus priešingi.

Menui be atsakomybės – ne

Debatai dėl Dieudonne’o pasiekė ir Vokietiją. „Manau, kad šis sprendimas teisingas“, - pareiškė Berlyno meno akademijos pirmininkas, kvalifikuotas teisininkas ir gerai žinomas bei nevienareikšmiškai vertinamas menininkas Klausas Staeckas. Jis figūravo 40 teismo bylų ir visas jas laimėjo. Vis dėlto menininkas kalba apie meninės išraiškos laisvės ribas. „Esu įsitikinęs, kad negali būti satyros ir meno be atsakomybės, tai mano nuostata.“

Vokietiją ir Izraelį atstovaujantis rašytojas Rafaalis Seligmannas, gerai žinomas tuo, kad atvirai reiškia savo nuomonę ypač su žydais susijusiais klausimais, nėra patenkintas sprendimu dėl Dieudonne’o pasirodymų. Tačiau, jo teigimu, paprastai tenka iš dviejų blogybių rinktis mažesnę.

„Kai kažkas pasinaudoja teise laisvai reikšti nuomonę taip pažeisdamas kitų teises, tenka rasti būdų kovoti su tokiu asmeniu. Mums turi būti leista ir mes turime galėti užkirsti kelią antisemitizmui bei nesantaikos kurstymui“, - įsitikinęs jis.

Prancūzijoje nuomonės šiuo klausimu skiriasi. Buvęs Prancūzijos kultūros ministras Jacque’as Langas įžvelgia tokių teisminių procesų vykdymo problemų. „Tam, kad nebūtų paisoma žodžio laisvės, reikia rimtų priežasčių“, - teigia J. Langas.

„Sprendimas, kurį Dieudonne’o gerbėjai vadina cenzūra, nevykusį komiką pavers laisvos nuomonės reiškimo kankiniu“, - rašoma Prancūzijos laikraštyje „Liberation“.