1. Miegoti vidury dienos

Jeigu gyveni Ispanijoje, siesta yra beveik šventas dalykas. Ankstyvą vidurdienį viskas užsidaro dviems valandoms. Vasarą čia karšta kaip pragare, todėl niekas nenori bastytis mieste. Žmonės prigula pailsėti po medžiais, snaudžia pavėsyje ar sugrįžta namo, jeigu tai patogu. Ilgiau pagyvenus Ispanijoje, šio įpročio tiesiog neįmanoma neperimti.

2. Paklausti svečių, ar jie nenorėtų išsimaudyti po dušu

Šis įprotis dažnai gali būti priimtas dviprasmiškai, tačiau reikia suprasti, kad namų šeimininko ketinimai yra patys geriausi. Keliaudami Brazilijoje tikrai nustebsite, kai, kaskart užsukę į kieno nors namus, sulauksite klausimo, ar nenorėtumėt nusiprausti po dušu. Tai gali šiek tiek trikdyti, nes dažniausiai to klausiama vos pasisveikinus, tačiau neverta panikuoti – nuo jūsų nesklinda blogas kvapas. Brazilijoje gali būti labai karšta, o jos žmonės – itin higieną puoselėjanti tauta. Ten įprasta kasdien maudytis po du ar tris kartus. Patys brazilai, atvykę į svečius, dažniausiai nori greitai nusimaudyti, kad atsigautų, todėl tą visuomet geranoriškai siūlo ir savo svečiams!

3. Nurodyti kryptį lūpomis

Filipinuose ir Kolumbijoje nėra įpročio į objektą, apie kurį kalbama, rodyti rodomuoju pirštu, tad šis terminas čia neturi jokios reikšmės. Šiose šalyse toks gestas būtų vertinamas kaip gana įžūlus. Tai ką daryti, jeigu tikrai reikia į kažką bakstelėti pirštu? Naudotis savo lūpomis! Išpūskite lūpas ir labai staigiu suktelėjimu nukreipkite jas į apkalbamą objektą – tai neturėtų užtrukti ilgiau nei kelių sekundžių.

4. Paskambinti ir padėti ragelį, kol pašnekovas nespėjo atsiliepti

Visai neseniai šis įprotis buvo gajus ir Lietuvoje, tik mes jį vadinome „švyturiavimu“ arba „majakinimu“. Italijoje toks vaikiškas skambinėjimas turi kitą reikšmę ir yra plačiai priimtinas visuomenėje. Ši truputį keistoka komunikacijos forma veikia tik tuo atveju, jeigu pašnekovas žino visą kontekstą ir gali laisvai interpretuoti praleisto skambučio reikšmę. Pavyzdžiui, jeigu turite susitikimą, tačiau matote, kad vėluosite, ir „pamajakinat“ jūsų laukiančiam žmogui, jis tai priims kaip ženklą, jog esate pakeliui. Jeigu vaikinas „pamajakina“ vaikinui, tai dažniausiai reiškia „ką veiki?“, tad derėtų tam žmogui atrašyti žinute. Scenarijų gali būti įvairių, tačiau svarbiausia yra prieiti prie teisingų išvadų! Visgi reikia pripažinti, kad daugumoje šalių tokį įprotį žmonės priimtų kaip siekį pasikalbėti už kito žmogaus kreditus…

5. Praleisti dvi valandas geriant vieną puodelį espresso

Tuo tarpu kai italai espresso geria labai greitai, apie tai visai negalvodami ir tuojau pat užsisakydami antrą puodelį, prancūzai ištisas valandas sėdi jaukiose kavinukėse, priešais nosį pasistatę miniatiūrinius espresso puodelius. Jie dievina procesą, kurio metu galima pasišnekučiuoti su draugu ar paskaityti knygą. Vienas mažas espresso puodelis yra pilnai pakankamas dviejų valandų pokalbiui, nes kava tėra tik pasiteisinimas prisėsti kavinukėje.


6. Nuolatos derėtis, net neužsimenant apie kainą

Tai, kaip mes esame įpratę derėtis vakaruose, yra tik vaikų žaidimai Indijoje. Indų derybų menas yra išties aukšto lygio ir, norint nelikti it musės kandus, reikėtų įsigilinti į pagrindines taisykles. Niekuomet nesakyti kainos, kurią esi pasiruošęs sumokėti – tiesiog numušinėti tą, kurią siūlo pardavėjas, vardindamas produkto ar paslaugos trūkumus. Ir niekuomet nederėtų parodyti, kad esi labai susidomėjęs siūloma preke (net jeigu taip iš tikrųjų yra). Jeigu prekė neturi kainos, vadinasi, vietos deryboms tikrai yra, o Indijoje deramasi dėl visko.

7. Visuomet su savimi nešiotis žiebtuvėlį

Šalyse, kur rūkymas yra smarkiai paplitęs, šis įprotis taip pat labai stiprus. Turkija yra viena iš tų šalių. Čia visiškai normalu su savimi nuolat nešiotis žiebtuvėlį net ir tuo atveju, jeigu pats nerūkai. Tai puikus būdas užmegzti naujas pažintis!