Ką daryti, kad namuose būtų jauku, šilta ir gražu?

Pakeisti patalynę. Žiemą įprastus patalynės užvalkalus rekomenduojama pakeisti flaneliniais, nes jie šiltesni ir švelnesni.

Susitvarkyti. Būtina iškuopti ir gerai išvėdinti namus: jei neliks dulkių ir mikrobų, sumažės virusų atsiradimo rizika, ir galėsite džiaugtis geresne sveikata. Be to, šaltuoju metų laiku namuose leidžiama daugiau laiko, todėl svarbu palaikyti ne tik švarą, bet ir jaukumą.

Perstumdyti baldus. Tai ne tik išsklaidys monotoniją, bet ir leis mėgautis šiluma, tik svarbu baldus sustumdyti taip, kad jie neužstotų šilumos šaltinių ir leistų šiltam orui laisvai cirkuliuoti po patalpas (pvz., sofą atitraukti toliau nuo radiatoriaus). Jeigu turite židinį, galite įsikurti arčiau jo.

Užsandarinti langus. Jeigu langai seni, specialia langų sandarinimui skirta lipnia juostele būtina užkamšyti visas skyles. Tiesa, nevalia užlipdyti aklinai, nes patalpas vėdinti būtina net ir žiemą.

Apsaugoti vamzdžius nuo užšalimo. Žiemą vandentiekio vamzdžiai neretai užšąla. Kadangi juos atšildyti brangu ir tai gali trukti net kelias dienas, rekomenduojama pasirūpinti specialiais šildančiais kabeliais, įvedamais į vamzdį arba tiesiamais ant jo. Jų yra įvairių ilgių ir galingumų, todėl kiekvienas ras sau tinkamą.

Patikrinti stogą. Privačių namų gyventojai turėtų patikrinti namo stogą. Pirmiausia reikia įsitikinti, ar nepažeista jo danga, taip pat svarbu reguliariai išvalyti latakus, antraip sniegas negalės nutekėti žemyn, slėgs stogą bei kenks jo konstrukcijoms ir dangai. Be to, užsistovėjus sniegui, gali susidaryti ledo danga, o tai namo šildymo išlaidas padidina net apie 30 %.

Perkabinti užuolaidas. Ilgos, storo audinio užuolaidos žiemą visiškai netinka, nes uždengia radiatorius ir gali sulaikyti net 20–40 % į kambarį plūstančios šilumos, todėl jos turėtų būti trumpos arba plono audinio.

Patarimai, kaip gyventi šilčiau ir pigiau

Jeigu dera namų interjere, radiatorius galima perdažyti tamsia spalva, nes toks paviršius geriau paskleidžia šilumą.

Už radiatoriaus uždėta speciali plėvelė, vadinama radiatoriaus ekranu, kambario temperatūrą gali pakelti 1 – 2°C. Kai kas tam naudoja paprastą plokštę, padengtą aliuminio folija.

Neverta pirkti šildytuvo, pučiančio karštą orą. Jis mažai veiksmingas ir labai sausina kambario orą.

Saulėtą dieną reikėtų atitraukti užuolaidas ar žaliuzes, kad į kambarį patektų kuo daugiau saulės spindulių ir šilumos, o naktį langus būtina pridengti, kad oras patalpoje neatvėstų.

Net ir spaudžiant šaltukui, kambarius vėdinti būtina. Geriausiai tą daryti plačiai, bet trumpam atvėrus langus: taip greitai įleidžiamas šviežio oro gūsis, bet namai išlieka šilti.

Naudinga kambario grindis užkloti minkštu, storu, geriausiai iš natūralaus pluošto pagamintu kilimu. Jis veikia kaip izoliacinė medžiaga, o tai ypač naudinga pirmame aukšte gyvenantiems žmonėms.
Langų stiklus galima apklijuoti specialiomis skaidriomis plėvelėmis, padedančiomis išsaugoti šilumą. Lygiai jas užklijavus, matomumas beveik nesuprastėja.

Jeigu namuose yra galimybė patiems reguliuoti šildymo intensyvumą, nakčiai jį reikėtų sumažinti, juk vėsioje patalpoje miegoti sveikiau. Taupyti galima ir išeinant į darbą – kam šildyti tuščius namus, grįžę padidinsite šildymo temperatūrą ir skirtumo nė nepajusite.