Galimai tai lėmė Lietuvoje įvykusią tragediją, kai jaunuolio artimieji sužinojo skaudžią žinią apie jo mirtį.

Jaunuolis iš namų išėjo sausio 7 d. Policijos pareigūnų duomenimis, savaitgalį Biržų r., tame pačiame Vabalninko miestelyje, kur berniukas ir dingo, laukuose, rastas jaunuolio kūnas.

Septyniolikmečio kūnas, pirminiais duomenimis, be išorinių smurto žymių. Policijos pareigūnai aiškinasi įvykio aplinkybes.

R.Zabarauskas savo nuomonę pagrindė tuo, jog per socialinį tinklą „Facebook“ buvo sulaukęs nepilnamečio žinučių, kuriose šis guodėsi, jog artimieji jo nesupranta.

R. Zabarauskui siųstos žinutės tekstas: "sveikas, Romai. Labai sunku atsiverti nepažįstamam žmogui, tačiau ką man daryti tokioje situacijoje, jei tėvai nepripažįsta mano lytinės orientacijos? neįsivaizduoji, kaip man sunku...".

Aktyvistas ir režisierius mano, jog nepilnametis galėjo pakelti ranką prieš save.

„Kovo 6 prakalbėjau su (jaunuoliu - DELFI) nuo 3 PM iki 2 AM, atkalbinėdamas jį nuo savižudybės. „Facebook“ supažindinau jį su keletu žmonių, pakviečiau jus palaikinti mano postą apie tai, kad būti gėjumi nėra jokios gėdos, o atvirkščiai smerkti tokius žmones gėdinga. Buvo sunku kalbėtis su (jaunuoliu - DELFI), nes kartais jis ir pats save smerkė. Rugpjūčio 21 jis parašė: "mane tevai paguldys i psichiatrine, nes as gėjus". Aš atsakiau, kad dėl to į psichiatrinę neguldoma ir jo paties tėvams greičiau pasiūlys atsigulti. Pasakiau, kad tėvai greičiausiai meluoja, darydami spaudimą, ir jam reikėtų nepasiduoti ir išlaukti. Tai buvo paskutinis mūsų pokalbis“, - dėstė R. Zabarauskas.

Jo nuomone, nepilnametis turėjo psichologinių sutrikimų, galimai sirgo depresija.

„Tačiau žmogui su polinkiu į depresiją, kaip manote, ar padeda kasdienė PANIEKA valstybiniu ir šeimos lygmeniu dėl to, koks esi? Tegu (jo - DELFI) savižudybė mums visiems, įskaitant ir mane, išlieka kaip sąžinės priekaištas, kad nepadarėme visko ką galėjome. Nustokime būti abejingais LGBT žmonių teisių atžvilgiu Lietuvoje, nes būti abejingu tokioje Lietuvoje kokioje gyvename yra tiesiog šlykštu. Atsiprašau artimųjų, kad tai viešinu, tačiau tai turi būti paviešinta vardan visų kitų. JAV po gėjų savižudybių žinomi žmonės prisijungė prie projekto "It gets better", kuris skleidė žinią, kad viskas gerėja... Deja, Lietuvoje aš nematau galimybių tokiai žinutei, nes kartais atrodo, kad "It gets worse". Todėl pagrindinė žinutė kol kas tokia: nebūkime abejingi, padėkime vieni kitiems, nesmerkime LGBT žmonių ir pasisakykime garsiai ir aiškiai už lygiateisiškumą“, - dėstė jis savo socialinio profilio paskyroje.

Vaikų ir paauglių psichiatras profesorius Dainius Pūras savo socialinio tinklo „Facebook“ paskyroje padėkojo Romui Zabarauskui.

"Romas daro tai, ką turėtų nuolat daryti politikai ir valdininkai, ypač tie, kurie atsakingi už sveikatos ir švietimo sistemas – atkakliai siekti, kad Lietuvoje nebeliktų gėdingo homofobijos reiškinio. Deja, kol kas yra atvirkščiai. Politikai pataikauja homofobams ir tai brangiai kainuoja. Be jokios abejonės, prie savižudybių epidemijos prisideda ir klaiki LGBT jaunuolių padėtis Lietuvoje“, - komentavo psichiatras D. Pūras.

Psichologinės pagalbos tarnybaTelefono numerisDarbo laikas
Jaunimo linija
Budi savanoriai konsultantai
8 800 28888 I-VII
visą parą
Vaikų linija
Budi savanoriai konsultantai, profesionalai
116 111 I-VII
11:00 - 21:00
Linija Doverija (parama teikiama rusų kalba)
Budi savanoriai konsultantai. Pagalba skirta paaugliams ir jaunimui.
8 800 77277 I-V
16.00 - 20.00
Pagalbos moterims linija
Budi profesionalai, savanoriai konsultantai
8 800 66366 I-VII
10:00 - 21:00
Vilties linija
Budi profesionalai, savanoriai konsultantai
116 123 I-VII
visą parą

800-ąją paslauga apmoka
iš Valstybės biudžeto lėšų.

Emocinė parama internetu

„Vaikų linija“Registruotis ir rašyti svetainėje: http://www.vaikulinija.ltAtsako per dvi dienas
„Jaunimo linija“Registruotis ir rašyti svetainėje: http://www.jaunimolinija.lt/internetasAtsako per dvi dienas
„Vilties linija“Rašyti svetainėje: http://paklausk.kpsc.lt/contact.php arba vilties.linija@gmail.comAtsako per tris darbo dienas
„Pagalbos moterims linija“Rašyti el. paštu: pagalba@moteriai.ltAtsako per tris dienas

Visa papildoma informacija – puslapyje www.klausau.lt