Jaunatviniai spuogai arba Acne Vulgaris, vienas dažniausių lėtinių uždegiminių odos susirgimų, kuris dažniausiai būdingas paaugliams. Tai yra plauko maišelio ir riebalų liaukų uždegimas, vyraujantis seborėjos apimtose vietose.

Riebalų liaukų didžiausio išsivystymo vietose, veido ir krūtinės bei nugaros odoje atsiranda įvairus kiekis apvalių, kietokų, nuo smeigtuko galvutės iki žirnio didumo, raudonos, rusvos ar melsvos spalvos papulių. Labai greitai, negydant, papulės viršūnėje susidaro kiek skausmingas pūlinėlis.

Paspaudus iš šonų, ištrykšta kamštelis, pūlių ir kraujo bei šiek tiek serozinio skysčio. Visa tai sudžiūsta, susidaro šašelis, o jam nukritus lieka rausva dėmelė.

Ilgainiui gali atsirasti mazgeliai, cistos ir net abscesai. Neretai poodiniai gumbeliai susijungia, sudarydami mėlynai rusvos spalvos židinius, kurių dalis ilgainiui suminkštėja, išpūliuoja, palieka netaisyklingos formos, nelygius, baltus, kietus randus.

Pagrindiniai spuoguotai odai būdingi požymiai yra padidėjęs odos riebaluotumas (kai oda blizga ir yra riebi), šiurkštumas, kuris atsiranda dėl sutrikusio ragėjimo ir negyvų ląstelių kaupimosi riebalinės liaukutės ir plauko maišelio žiotyse, taip pat inkštirai, uždegiminiai rausvi mazgeliai, pūlinukai, didesni mazgai ir net randai.

Inkštirai ir uždegiminiai mazgeliai dažniausiai atsiranda riebesnėse veido vietose, taip pat vadinamoje „T“ zonoje - ant kaktos, nosies ir smakro, nors gali atsirasti ir kitur - išilgai apatinio žandikaulio, kaklo srityje, skruostuose, jų gali būti ant nugaros, pečių, bei iškirptės zonoje.

Yra įvairių jaunatvinių spuogų formų. Kadangi odos pakitimų klinikinis vaizdas yra nevienodas, atsižvelgiant į bėrimo elementų pobūdį ir išplitimo laipsnį, gydytojai dermatologai aknę skirsto į tam tikras formas.

Yra klinikinės formos: komedoninė aknė, kai plauko folikulo apatinėje dalyje formuojasi mokrokomedonas, iš jo - uždaras komedonas; papulopustulinė aknė - jai būdingi komedonai ir uždegiminiai bėrimai (papulės, pustulės ir mazgeliai), besiformuojantys iš komedonų; nodulocistinė ir konglobatinė aknė - reta ir pati sunkiausia ligos forma, paliekanti randus odoje.

Būdingi dauginiai, grupuoti ir fistuliniai komedonai, papulės, pustulės, mazgeliai, skausmingi mazgai.

Yra ir retesnių aknės formų: žaibinė aknė, kai prasideda staiga; nukasymo aknė - itin nukasyti bėrimai; kosmetinė aknė, kurią sukelia kosmetinės priemonės; naujagimių ir kūdikių aknė pasireiškia pirmaisiais gyvenimo metais; suaugusiųjų aknė - pasireiškia vyresniame, nei 25 metų amžiuje; raukšlių aknė pasireiškia prakaito liaukų turinčiose kūno odos vietose.

Ligos eiga trunka mėnesius ir metus. Liga užsitesia moterims, kurioms būdingas policistinis kiaušidžių sindromas, padidėjęs plaukuotumas, nereguliarios mėnesinės, testosterono hipersekrecija.

Turint spuoguotą odą, patartina vengti ją draskyti, spaudyti, neatlikti „mechaninio odos valymo“ nuo inkštirų, ypač namų sąlygomis. Vengti pernelyg didelio odos išsausėjimo ir nepiktnaudžiauti preparatais nuo spuogų. Prausimuisi naudoti švelnius preparatus, skysčius ar gelius, kurių sudėtyje nėra alkoholio.

Svarbu būti kantriems - jei gydytojo dermatologo rekomenduotos priemonės spuogų gydymui gerai toleruojamos, efekto reikėtų laukti 4 - 6 savaitę. Ant spuoguotos odos, ypač su dideliu uždegimu nepatariama tepti riebių makiažo pagrindų, kurie gali provokuoti naujų komedonų ir taip vadinamos „kosmetinės aknės“ atsiradimą.

Yra gydomieji, rusvo atspalvio preparatai, kurie ne tik maskuoja, bet ir gydo spuogus. Šie preparatai parduodami vaistinėse. Spuogų gydymas: Spuogai - lėtinis, paūmėjantis ir vėl aprimstantis odos susirgimas, todėl kaip ir kiekvieną lėtinę ligą, aknę patartina kontroliuoti ir gydyti. Tai reikia daryti tik pasitarus su gydytoju dermatologu.

Spuogų atsiradimo priežastis ne viena, todėl gydymas ir odos priežiūra yra kompleksinis, besikeičiantis, nuolatinis procesas, užtrunkantis eilę metų. Tam, kad būtų gautas ilgesnis pagerėjimo efektas, rekomenduojamas tinkamai modifikuotas gydymas ar individuali odos priežiūra.

Gydymo būdas ir vaistų parinkimas priklauso ne tik nuo susirgimo formos ir sunkumo lygio, bet ir nuo amžiaus, gyvenimo būdo, metų laiko, psichologinės būklės, nusiteikimo ir suvokimo kaip gydyti spuogus ir net nuo paciento bei jį gydančio gydytojo tarpusavio bendradarbiavimo. Todėl vieniems pacientams paskirta gydymo priemonė gali visai netikti kitiems. Gydant aknę, būtina kantrybė, optimistiškas požiūris bei noras pasveikti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (115)