Šis siūlymas pateiktas nepaisant Vakarų spaudimo Rusijai dėl žmogaus teisių suvaržymų, kuris sustiprėjo prieš kitą mėnesį vyksiančias žiemos olimpines žaidynes Sočyje.

Bažnyčia taip reagavo į diskusijas Rusijoje apie tai, ar Kremlius turi imtis aktyviau ginti tradicines vertybes itin konservatyvioje šalyje tokiu metu, kai ji susiduria su stipriu Europos ir Jungtinių Valstijų spaudimu.

Bažnyčios atstovas spaudai Vsevolodas Čaplinas atkreipė dėmesį į viešosios nuomonės apklausas, kurios rodo, kad daugiau nei trečdalis rusų homoseksualumą laiko liga. Pasak jo, tai ženklas, kad šalis pasirengusi sugrįžti prie sovietiniais metais galiojusio homoseksualių santykių draudimo.

„Suprantama, kad visuomenė turi aptarti šį klausimą, nes mes gyvename demokratinėje šalyje“, – interviu provyriausybinio laikraščio „Izvestija“ elektroninei versijai sakė V.Čaplinas.

„Dėl šios priežasties būtent dauguma mūsų žmonių, o ne kažkokios užsienio jėgos turi nuspręsti, kas turi būti laikoma baudžiamuoju nusižengimu, o kas ne“, – pabrėžė V.Čaplinas, kuris yra ROB sinodo Bažnyčios ir visuomenės tarpusavio santykių skyriaus vadovas protojerėjas.

Daug pramogų pasaulio garsenybių ir sporto žvaigždžių paragino atletus, dalyvausiančius vasario 7-23 dienomis Sočio kurorte prie Juodosios jūros vyksiančioje olimpiadoje, per sporto šventę įvairiopai parodyti paramą Rusijos lesbiečių, gėjų, biseksualų ir transseksualų bendruomenei.

Šie raginimai buvo paskelbti, kai Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas praėjusiais metais pasirašė prieštaringai vertinamą įstatymą, kuriuo buvo kriminalizuotas homoseksualių santykių propagavimas nepilnamečių akivaizdoje.

V.Čaplinas, kuris yra įtakinga Bažnyčios figūra ir veda savaitinę laidą per valstybinę televizija, tvirtino, kad daugumoje šalių homoseksualūs santykiai laikomi nusikaltimu.

„Esu tikras, kad tokių seksualinių santykių turėtų nebelikti mūsų visuomenės gyvenime “, – pabrėžė jis.

„Jei sugebėsime tai padaryti pasitelkę moralinį spaudimą, juo geriau. Tačiau jei mums reikės įstatymo pagalbos, paklauskime žmonių, ar jie tam pasirengę“, – sakė Bažnyčios atstovas.

Sovietų Sąjunga homoseksualius santykius kriminalizavo 1934-aisiais, pačiame Josifo Stalino represijų įkarštyje, kai lageriuose mirė milijonai žmonių.

1993 metais Rusija atšaukė šį draudimą, tačiau homoseksualių asmenų teisės toliau lieka opia problema.