2006 m. žymiausi Lietuvos dailininkai buvo pakviesti dalyvauti lietuviškų euro monetų nacionalinės pusės sukūrimo konkurse. Konkursas paskelbtas tikintis, kad eurą Lietuvai bus leista įsivesti nuo 2007 m. Deja, tuomet suklupome su infliacijos Mastrichto kriterijumi.

Kaip DELFI pasakojo Pinigų muziejaus vedėjas Vidmantas Laurinavičius, Pinigų kūrimo komisija, įvertinusi menininkų pasiūlymus, atrinko ir apdovanojo penkis geriausius darbus.

Primename, kad eurų monetų viena pusė yra visose šalyse tokia pati, o kitoje - valstybėms leidžiama pačioms nuspręsti, kaip įlieti dalį savo identiteto į bendrą valiutą.

Pirmoji vieta konkurse atiteko Antanui Žukauskui. Vėliau Lietuvos banko valdybą menininko pasiūlytą projektą patvirtino.

„Tai buvo Vytis. Gavome įvairiausių pasiūlymų, kad tai galėjo būti įvairūs architektūros objektai – Katedra, Gedimino pilis, Šv. Onos bažnyčia, bet visgi galvojome, kad geriausias pasirinkimas būtų tai, su kuo Lietuva yra identifikuojama šimtmečius. Tai yra Vytis, susiformavęs XIV a. kaip Lietuvos didžiųjų kunigaikščių heraldinis ženklas. Pavyzdžiui, Katedros negalime lyginti su Romos koliziejumi, kuris yra žinomas visame pasaulyje. Ji nebūtų tokia matoma ir nebūtų atpažįstama tarp kitų monetų“, - kalbėjo V. Laurinavičius.

Kiti dailininkai buvo pasiūlę ir labiau transformuoto Vyčio projektų. Pavyzdžiui, Petras Repšys, kuris konkurse užėmė penktą vietą, pasiūlė tris skirtingus Vyčio variantus, nes 1,2,5 ir 10,20,50 euro centų bei 1,2 eurų monetų nacionalinė pusė gali būti skirtinga.

„Jis pasiūlė pažiūrėti į tai, kaip Vytis keitėsi per šimtmečius. Kiekvienas atvaizdas skirtingas – arklio uodegos pakėlimas, kalavijo pozicija. Taigi jis turėjo visiems trims blokams monetų skirtingus variantus, tačiau neįvykdė formalių reikalavimų. Pateikė savo meninį įsivaizdavimą ir galvojo, kad smulkmenas bus galima pataisyti vėliau, bet komisija pažiūrėjo griežtai“, - pasakojo Pinigų muziejaus vedėjas.

Po konkurso nugalėtojo paskelbimo ir Lietuvos banko valdybos projekto patvirtinimo Lietuvos monetų kalykloje buvo nukaldinta apie 10 tūkst. lietuviškųjų eurų monetų. Beveik visos jos šiuo metu saugomos kalykloje.

Jei nuo kitų metų Lietuvai pavyks įsivesti eurą, vasarą bus pradėtos kaldinti naujosios euro monetos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2107)