MMA didinimo užmojus nerealiais pavadinęs finansų ministras, socialdemokratas Rimantas Šadžius  sulaukė griežtos L. Graužinienės kritikos. Darbo partijos pirmininkė taip pat pareiškė, esą puse tūkstančio litų didesnė MMA turi būti nustatyta, jei norima kitąmet įvesti eurą.

Antradienį, po politinės tarybos posėdžio premjeras, socdemų lyderis Algirdas Butkevičius pareiškė, jog šis klausimas taryboje svarstomas nebuvo. Esą kalbėta apie būtinybę pabaigti Nacionalinį stadioną, partijų ekonominius prioritetus.

Vis dėlto A. Butkevičius neslepia neketinantis nusileisti „darbiečių“ reikalavimui dėl MMA. „Mes pasisakome už tvarios ekonomikos sukūrimą Lietuvoje. Tvari ekonomika garantuoja žmonėms darbą, garantuoja realių pajamų augimą. Ir mes sutarėme, kad kiekvienais metais, atsižvelgę į realią ekonominę padėtį, stengsimės didinti MMA, didinti darbo užmokestį“, - kalbėjo premjeras.

Pasak jo, MMA ir vidutinis darbo užmokestis augs. Tačiau kiek ir kada – anksti prognozuoti.

„Reikalingi skaičiavimai, analizė. Ir nėra tikslas iš karto pasakyti, kokia tai bus suma. Reikia įvertinti, koks bus (MMA kėlimo – DELFI) poveikis makroekonomikai, koks būtų poveikis smulkiajam ir vidutiniam verslui, koks būtų poveikis investicijų pritraukimui. Ir visi sprendimai bus priimti vadovaujantis sveika logika ir sveiku protu“, - teigė A. Butkevičius.

Tuo tarpu L. Graužinienė pareiškė neketinanti atsitraukti. „Mūsų pozicija nesikeičia. (...) MMA turi būti ne mažesnė kaip 1509 Lt“, - teigė Seimo pirmininkė.

Ji taip pat replikavo A. Butkevičiui – esą MMA didinimas neatsiejamas nuo premjero minimos tvarios ekonomikos.

„Be abejo, tvari ekonomika yra labai svarbu. Bet vienas iš jos veiksnių – tinkamas darbo apmokėjimas. (...) Jeigu mes didiname MMA, be abejo, didėja vidutinis darbo užmokestis. Esu įsitikinusi, kad 2015 m. tiesiog privalėsime turėti tokią minimalią algą“, - teigė L. Graužinienė.

Darbo partijos lyderė taip pat užsiminė bijanti euro įvedimo poveikio gyventojų piniginėms.

„Jeigu bus euras įvestas, tai minimalus darbo užmokestis turės būti ne mažesnis kaip 1509 Lt. Nes tiesiog žmonės neturės iš ko nusipirkti maisto ir sumokėti mokesčių“, - gąsdino L. Graužinienė.

Paklausta, ar taip ji prognozuoja drastišką kainų didėjimą, politikė paragino pasitelkti daugybos lentelę. „Paverskite litus į eurus ir pamatysite, kiek žmogus bus pajėgus daryti“, - teigė „darbiečių“ lyderė.

Čia įsikišo A. Butkevičius. Premjeras ramino, jog po euro įvedimo gyventojai nepajus „jokios papildomos finansinės naštos“.

Tuo tarpu centrinio banko vadovas Vitas Vasiliauskas teigia, kad šalies ekonomika dėl euro įvedimo gaus daugiau naudos nei žalos.

„Lietuvos banko vertinimu, dėl euro įvedimo teigiamo poveikio šalies ūkiui, darbo užmokestis vidutiniu laikotarpiu augtų 0,6 proc. per metus sparčiau nei infliacija. Tai reiškia, kad pajamų augimas pranoktų kainų augimą, o reali gyventojų perkamoji galia – didėtų. Tad įsiliejus į euro klubą nei realaus pagrindo, nei teorinių prielaidų visuotiniam badmečiui nėra“ – sakė V. Vasiliauskas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1303)