1. Taupyti. Jei jau pinigų trūksta, jų truks bet kuriuo atveju. Nuspręskite, kokį procentą pajamų atsidėsite tik gavę atlyginimą. Vienodai gerai tiek 10, tiek 20 ar 30 proc. Taip taip, nepasigirdo. Gavus atlyginimą. Juk logiška pirmiausia sumokėti sau?

2. Nustatyti aiškius taupymo tikslus. Tegul 10 proc. pajamų keliaus į sąskaitą juodai dienai, kol sukaupsite trijų, o dar geriau - šešių mėnesių atlyginimų atsargą. Prie jų nagučius galima kišti tik tai minėtai juodai dienai išaušus. Nesvarbu, tai bus liga, darbo netekimas ar į buitinių prietaisų rojų amžiams netikėtai susiruošęs naujasis šaldytuvas, kuriam ką tik baigėsi garantija.

3. Niekada niekada neinvestuoti pinigų, kurie skirti nenumatytiems atvejams. Nesvarbu, ką žadės banko klientų aptarnavimo vadybininkas ar draudimo agentas – jam jūs rūpite tiek, kiek pernykštis sniegas, o jo skyriaus ar grupės vadovas, kasryt baksnojantis į nevykdomą mėnesio pardavimų planą, visai realus.

4. Kaupti pinigus investavimui. Ir jei jau investuojate, pinigus dėkite tik į tai, ką patys gerai suprantate. Nesvarbu, tai bus nuosavas verslas, kaimyno garažiukas, akcijos ar eskimams parduoti skirtas ledas. Suvokimas, ką perkate už savo sunkiai uždirbtus pinigus, ne kartą išgelbės nuo jų praradimo.

5. Rinktis investicijas įvertinus savo rizikos apetitą. Kuo didesnis pelnas, tuo didesnė rizika. Nemokamų pietų, deja, nebūna. Kiek galite leisti sau prarasti ir ramiai miegoti? Nieko? Dalį? Viską?

6. Didinti pajamas. Dauguma iš inercijos tenkinamės gaunamu atlyginimu ir metų metais nepaprašome jo padidinimo. Bijome keisti darbą į geresnį, nes geriau tenkinamės žvirbliu rankoje, o ne jaučiu lankoje. Jumis niekas nepasirūpins. Tėtės ir mamos nėra. Pagalvokite, ką galite padaryti dėl savo gerovės patys.

7. Užsiimti papildoma veikla. Galbūt kepate skaniausius sausainius pasaulyje. Galbūt mobilus su pakibusia operacine sistema jūsų rankose ima suktis kaip bitutė. Gal mokate surasti ir nupirkti daiktus pigiau, nei jie kainuoja artimiausioje „Maximoje“? Paverskite savo sugebėjimus pinigais. Žmonės aplinkui visuomet pasiruošę sumokėti už sutaupytą laiką ir išspręstas problemas. Aišku, jei prieina liepto galą ir supranta, kad didelio „ačiū“ nepakaks, kad pajudintumėt bent savo mažąjį pirštelį.

8. Jei kažkas nepavyko dešimt kartų, tai reiškia tik tiek, kad reikia bandyti vienuoliktą kartą. Ir tai pats svarbiausias iki šiol girdėtas patarimas, pritaikomas praktiškai visoms gyvenimo sritims. Ne tik finansams ar verslui. O patarimą davęs žmogus tiesiog bandė įtikinti nueiti į dar vieną pokalbį dėl darbo. O ką apie pinigus gero ir įdomaus esate girdėję Jūs? Pasidalinsite savo patirtimi?