Atėjo šaltasis ir drėgnasis metų laikas. O tai paties sunkiausio darbo visiems langų valytuvams pradžia. Vėliausiai jie turi būti pakeisti dabar, kitaip kyla „aklo skrydžio“ grėsmė. Taigi jūsų dėmesiui – žurnalo „Autobild“ atsakymai į svarbiausius klausimus.

Kaip dažnai turėtų būti keičiami valytuvai?

Auto Bild“ rekomenduoja valytuvus keisti naujais žiemos pradžioje ir pabaigoje. Dėl ekstremalių temperatūros svyravimų, cheminių medžiagų poveikio ir mechaninės apkrovos guminių valytuvų juostelių valymo kokybė nuolat mažėja.

Kokių tipų valytuvai egzistuoja?

Valytuvų prekybos vietose siūlomi du jų tipai: vienas – senasis, vadinamieji lankiniai/rėminiai valytuvai, kitas – plokštieji arba aerovalytuvai. Pastarieji neturi lanko/rėmo ir prie stiklo prispaudžiami tik integruotu vadinamuoju spoileriu.

Kiek kainuoja valytuvų pakeitimas?

Mūsų testuojamam automobiliui, 2007 m. gamybos „Škoda Octavia Combi“, klasikiniai priekiniai rėminiai „Twin Bosch“ valytuvai kainuoja 42 Lt, o „Aerotwin“ rinkinys – 101 Lt. Autorizuotas „Škoda“ servisas siūlo tik aerodiniaminius priekinius valytuvus, kurių komplekto kaina 150 Lt. Galinio stiklo valytuvo pakeitimui siūloma tik valytuvo gumelė, kaina – 12 Lt. „Škoda“ servise originalus galinio stiklo valytuvas kainuoja 37 litus.

Į ką reikia atkreipti dėmesį keičiant valytuvus?

Visuomet atkreipkite dėmesį į gamintojo instrukcijas, surašytas ant įpakavimo. Įprastai valytuvų pakeitimas reikalauja vos keleto rankos judesių.

Ar verta pirkti plokščiuosius valytuvus?

Taip, net ir tuomet, jei valytuvai kainuoja daugiau. Remiantis pastarojo ADAC testo rezultatais, beveik visi berėmiai valytuvai parodė geresnius rezultatus negu tradiciniai. Vis dėlto siūlytume vengti pačių pigiausių valytuvų, kurie dažniausiai nėra kokybiški.

Ar valytuvai gali būti remontuojami?

Taip, tai padaryti galima stiklo valytuvų peiliu Wipeo, kainuojančiu 35 eurus (apie 120 Lt). Šiemet mūsų žurnale (ABL nr. 9) spausdinome tokio peilio testą ir jis nusipelnė įvertinimo „gerai“.

Ar galima pakeisti valytuvų gumeles?

Taip. Tarp automobiliams skirtų priedų siūlomos ir metrais matuojamos senojo tipo valytuvų gumelės. Tereikia senas gumeles išimti, atkirpti reikiamo ilgio naujas ir įstatyti į rėmą. Interneto parduotuvėje „Autoaibe“ atsarginės gumelės kainuoja nuo 5,50 Lt (710 mm).

Kaip pasiekti puikų valymo rezultatą?

Tam reikia ne tik kokybiškai valančių valytuvų, bet ir specialaus žieminio langų valymo skysčio, kurio galima įsigyti visose automobilių dalių parduotuvėse ir degalinėse.

IŠVADA

Pakeisti valytuvus nepaprastai lengva. O naudoti naujo tipo – išties labai apsimoka. Nors jie ir šiek tiek brangesni, tačiau aiškiai geresni. Nepirkite pigiausių valytuvų, nes toks sprendimas jums galiausiai kainuos brangiau.