Ingredientai

Kiaušinis - paslaptingas produktas, po lukštu slepiantis visą savo turinį. Kaip atskirti, kada kiaušinis šviežias, o kada geriau nebandyti jo pramušti? Kaip išvirti, kad nesutrūktų? Tuoj jums atskleisime visas gudrybes apie kiaušinius.

Gaminimo eiga

Ar kiaušiniai geros kokybės, galima nustatyti juos peršviečiant: delnu pridenkite kiaušinio viršų ir laikykite prieš uždegtą lemputę. Ne visai šviežias kiaušinis atrodys patamsėjęs, o pašvinkęs - visai neperšviečiamas.

Taip pat patikrinti, ar kiaušinis šviežias, galima jį įdėjus į stiklainį su pasūdytu vandeniu. Jeigu jis nugrims į dugną, vadinasi, tikrai šviežias, jeigu iškils - senas. Vidutinio šviežumo kiaušinis plūduriuos pusiau nugrimzdęs.

Ar kiaušinis virtas, sužinosime jį pasukę ant stalo. Virtas kiaušinis suksis, o žalias kelis kartus apsisukęs sustos.

Kiaušinius geriau virti ant nedidelės kaitros. Ant stiprios ugnies virto kiaušinio baltymas bus kietas, o trynys skystas. Ant mažos ugnies virto priešingai - trynys bus kietas, o baltymas purus.

Kiaušinius virkite 5 minutes, paskui nukelkite nuo ugnies ir tame pačiame karštame vandenyje palaikykite dar keletą minučių. Šitaip kietai virtuose kiaušiniuose nesusidarys tamsus sluoksnelis tarp baltymo ir trynio.

Kad verdami kiaušiniai nesutrūkinėtų, bukajame gale pradurkite lukštą.

Norėdami atskirti baltymą nuo trynio, pradurkite kiaušinį adata dviejose priešingose pusėse taip, kad ištekėtų baltymas.

Saldiesiems patiekalams skirtus kiaušinių trynius trinkite su cukrumi porcelianiniame inde.

Kiaušinių baltymus lengviau standžiai išplaksite, palaikę kiaušinius apie valandą labai šaltai. Į baltymus taip pat galite įberti žiupsnelį druskos.

Kiaušinių baltymus geriau išplaksite į juos įpylę truputį citrinos sulčių ir įbėrę truputį cukraus pudros arba įlašinę keletą lašų acto.

Sutrūkęs žalias kiaušinis verdamas neištekės, jeigu į vandenį įpilsite truputį acto arba trūkio vietą suvilgysite citrinos sultimis.

Kad kiaušinis lengvai luptųsi, kietai virtus kiaušinius tuoj pat panardinkite į šaltą vandenį.

Sušalusius kiaušinius galima atšildyti, palaikius keletą valandų stipriai sūdytame vandenyje.

Negalima laikyti kiaušinių kartu su svogūnais, žuvimi ir kitais stiprų kvapą turinčiais produktais, nes pro lukštų poras kiaušiniai prisigers jų kvapų.

Šaldytuve kiaušinius patariama laikyti ne ilgiau kaip dvi savaites. Kiaušiniai ilgiau išsilaikys, jei kiekvieną įvyniosite į popierių ir kartą per savaitę apversite.

Įvertink šį receptą

Atsiliepimai

Panašūs receptai