Viena iš renginio organizatorių, asociacijos „Už gyvūnų teises“ atstovė Aušra Karklytė pasakojo, kad toks sumanymas kilo visai netikėtai ir rengiamas pirmą kartą, tačiau tikisi, kad tai sukels tam tikrą reakciją visuomenėje.

„Rengiame ir įvairias edukacines programas, tačiau šiuo atveju šokiravimas – vienas iš būdų, kaip galima geriau atkreipti dėmesį į egzistuojančią problemą. Visuomenė turi suprasti, kad kailinius nešioti yra gėdinga, taip žmonės remia gyvūnų žudymą. Dažnai gyvūnai fermose graužia save ir kitus, neturi galimybės laisvai judėti. Be to, jie negauna pakankamai maisto, vandens, apie šviesą galima tik pasvajoti“, – problemas vardijo A. Karklytė.

Vieni piktinosi, kiti plūdo

Šokiruojantis reginys, kai mergina ilgomis garbanomis buvo nuskusta plikai, pritraukė keliasdešimt smalsuolių.

Vieni buvo šokiruoti ir kalbėjo, kad taip negalima elgtis su mergina, kiti, matydami ant žemės krentančius purius tamsius jos plaukus, niršo, jog reikia susimąstyti, kad apranga dar nėra viskas.

Buvo ir tokių, kurie, trumpam stabtelėję ties performansu, numodavo ranka, netgi piktindavosi, jog jaunimas užsiima niekas. Vienas pagyvenęs vyriškis sustojęs netoli dalyvių išplūdo juos, kad „tokiais niekais ir beprasmybe galima užsiimti tik neva „Nepriklausomoje“ Lietuvoje“.

Gyvūnai svarbiau už plaukus

Tačiau galima teigti, kad vienokios ar kitokios reakcijos iš visuomenės, organizatoriai sulaukė.

Milda Bandzaitė, kuri sutiko, jog ją nuskustų plikai, performanso metu gulėjo ant žemės, neva paplūdusi krauju. Ji visa tirtėjo iš šalčio ir į grindinį barbenančio lietaus. Vis dar negalinti atsigauti nuo patirto šoko ir užplūdusio adrenalino, ji teigė, kad džiaugiasi, jog ryžosi įgyvendinti tokį sumanymą.

„Gyvūnai praranda kailį ir niekas jų neklausia, nori jie to ar ne. Mano plaukai nėra svarbesni už gyvūnų gyvybes. Plaukai ataugs, o lapės, kurioms nudirti kailiai, ne. Norėjome parodyti, kad kailių pramonė yra beprasmė, kailių fermos turėtų būti uždraustos. Lietuva nesiima rimtesnių apribojimų, kurios galėtų užkirsti kelią beprasmiui gyvūnų žudymui.

Jeigu bent vienas žmogus pamatęs šį performansą, nuspręs nepirkti kailinių rūbų, manau tai bus įrodymas, kad ši akcija pavyko sėkmingai. Jau ir praėjusios mūsų akcijos pasiteisino – gavome kailinius iš žmonių, kurie pakeitė savo požiūrį, kad taip elgtis su gyvūnais nedera“, – po pasirodymo, tirtėdama iš šalčio, tačiau šypsodamasi pasakojo M. Bandzaitė.

Dažniausiai gyvūnai dėl kailių žudomi dujomis arba užtrankomi lazdomis, siekiant kuo mažiau pažeisti kailį, kuris vėliau virs kailiniais ir pateks į prekybą.