„Šį kartą Zuolitūdės tragedijos tyrimas ir jos priežasčių išaiškinimas yra žmonių tikėjimo teisingumu ir pasitikėjimo savo valstybe išbandymas“, sakė prezidentas, pripažinęs, kad šį kartą jam sunku ištarti „Laimingų naujųjų metų“, nes lapkričio 21-osios tragedija Zuolitūdėje dar ilgai primins apie 54 žuvusių žmonių artimųjų skausmą.

Svarbu ne tik rasti tragedijos kaltininkus, bet ir suprasti, kodėl ji įvyko, kad būtų užkirstas kelias tokių tragedijų pasikartojimui ateityje, įsitikinęs prezidentas.

„Tai mūsų visuomenės ir valstybės ateities klausimas, nes tragedija įrodė, kad neturi nacionalinių, religinių ar politinių bruožų. Ji įrodė, kad Latvijos liaudis – užjaučianti ir ... kad kasdieniame gyvenime nėra prieštaravimų tarp įvairių tautybių. Tai, kas įvyko Zuolitūdėje, - vienas rodiklių, verčiančių susimąstyti apie tai, ant kokio pamato mes daugiau kaip 20 metų statome savo valstybę. Kaip atsakingai mes vertiname savo pareigas, kiek prisidėjome prie santarvės aplink save – savo šeimoje, tarp mus supančių žmonių, kiek padarėme, kad suvienytume, o ne suskaldytume, kiek mūsų gyvenime melo ir kiek – tiesos“, - kalbėjo A.Bėrzinis.

Politiniai procesai šalyje šiemet turėtų būti ypač intensyvūs, nes Latvijos laukia naujos vyriausybės formavimas ir rinkimai į Europos Parlamentą bei Latvijos Seimą, pažymėjo prezidentas ir pripažino, kad vyriausybės formavimo procesas dabar vis labiau primena vaikščiojimą labirinte, iš kurio neįmanoma pamatyti išėjimo.

Žvelgdamas į praėjusius metus, prezidentas pažymėjo, kad jie buvo ir jaudinančių, puikių įvykių metai – 2013-aisiais surengta Latvių tautinių dainų ir šokių šventė, pažymėti įžymių veikėjų jubiliejai. Svarbiu įvykiu jis nurodė ir Pasaulinį Latvijos ekonomikos ir inovacijų forumą bei dvigubos pilietybės klausimo sprendimą.

Prezidentas padėkojo visiems, savo pasiekimais versle, kultūroje, sporte, medicinoje, švietime ir moksle skleidusiems Latvijos vardą pasaulyje.

Tegu šie metai bus geresni už praėjusius, tegu juose bus daugiau šviesos ir mažiau liūdesio, palinkėjo A.Bėrzinis.

„Tegu šiais metais mums pavyks būti tiek išmintingiems ir atsakingiems, kad po metų tą pačią dieną galėtume drąsiai pasakyti – Latvijos valstybė tapo geresnė ir stipresnė“, – baigdamas palinkėjo prezidentas.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)