Naujas taisykles ketinama pradėti taikyti nuo kitų metų sausio pirmos dienos. Pagal trečiadienį JK parlamento patvirtintas taisykles, į bedarbio pašalpas galės pretenduoti tik tie atvykėliai, kurie tris mėnesius praleido šalyje. Šis reikalavimas bus taikomas visiems emigrantams, nepaisant labai nedidelio skaičiaus išimčių, iš visų Europos Sąjungos (ES) šalių.

Po trijų mėnesių ieškantieji darbo migrantai galės šešiems mėnesiams prašyti pašalpos, skiriamos asmenims, kurie ieško darbo. Po šešių mėnesių tik tie, kurie įrodys, kad turi realių galimybių susirasti darbą, galės toliau gauti bedarbio pašalpą. Taip pat bus stiprinama kontrolė tiems imigrantams, kurie sieks gauti su pajamomis susijusias išmokas, bei didinamos baudos darbdaviams, kurie nemoka minimalios algos.

Taip pat ne mažiau kaip metus bus neleidžiama grįžti į šalį tiems, kurie buvo deportuoti už elgetavimą arba miegojimą gatvėje.

Šios priemonės yra JK ilgalaikio ekonominio plano sustabdyti piktnaudžiavimą šalies pašalpų sistema dalis.

"Šie nauji apribojimai padarys JK mažiau patrauklia ES migrantams, kurie nori čia atvykti ir gyventi iš valstybės kišenės. Taip pat noriu pasiųsti labai aiškiai žinią, kad Britanija yra labai atvira verslui, mes nebūsime svetingi žmonėms, kurie nenori prisidėti", - JK spaudos tarnybos pranešime cituojamas premjeras Davidas Cameronas.

Pranešime taip pat konstatuojama, kad "dauguma ES piliečių atvyksta į Jungtinę Karalystę, kad čia dirbtų bendroje rinkoje, prisidėtų prie ekonomikos ir mokėtų mokesčius. Bet tiems, kurie atvyksta čia nedirbti, griežtiname taisykles siekti paramos nuo pat pirmos dienos".

Šiuo metu atvykėlis ieškoti darbo į JK nuo pat pirmos dienos gali prašyti bedarbio pašalpos ir paramos, pavyzdžiui, būstui.

Šių metų rugpjūtį paviešintas tyrimas rodo, kad 2013 metų vasarį JK paramos prašė 5,6 mln. žmonių. Iš jų 397 tūkst. buvo ne JK piliečiai. Tai yra 100 tūkst. asmenų daugiau nei 2008-aisiais.

Nors JK vykstant diskusijoms dėl migracijos pasekmių ekonomikai, viešojoje erdvėje daugiausiai yra linksniuojami į šalį atvykę rumunai ir bulgarai, šių diskusijų fone buvo pastebėti ir lietuviai, primena ELTA.

Tinklapis "The Independent" buvo išspausdinęs karikatūrą, kurioje vaizduojama pakuotė, kurioje lyg mėsos gabalai supakuoti keturi žmonės. Ant jos etiketės užrašyta "Darbuotojai migrantai. Pigios darbo jėgos pakuotė. Du už vieno kainą. Rytų Europos produktas".

Karikatūros kampe yra "Tesco" logotipas, po kuriuo parašytas šūkis "Kiekvienas lietuvis padeda". Originalus bendrovės šūkis yra "Every little helps" (liet. viskas padeda. - ELTA).

Britams paskelbus karikatūrą apie lietuvių emigrantus, kurioje jie prilyginami pigiai mėsai iš Rytų Europos, lietuviai smogia atgal. Socialiniame tinkle "Facebook" pradėjo plisti analogiška karikatūra paskelbtai britų laikraščio "The Independent", kurioje pasišaipoma iš britų bulvarinės spaudos.

Į tai reagavo Lietuvos ambasadorė Jungtinėje Karalystėje Asta Skaisgirytė Liauškienė, kuri parašė atvirą laišką "The Independent" redaktoriui Amolui Rajanui (Amol Rajan).

"The Independent" redaktoriaus pavaduotojas Vilas Goras (Will Gore) atsakė į Lietuvos ambasadorės A. Skaisgirytės Liauškienės atvirą laišką, kuriame buvo išreikštas pasipiktinimas laikraščio dienos karikatūra, pasirodžiusia antradienį.

Redakcija atsakė į šį laišką, kad karikatūra nebuvo Lietuvos, lietuvių ar ekonominių paskatų skatinamų migrantų iš Lietuvos ar bet kurios kitos Rytų Europos šalies kritika. Esą tai buvo atsakas į prieš kelias dienas Jungtinėje Karalystėje vykusią kontraversišką diskusiją dėl migrantų įdarbinimo.

Kai kurie JK apžvalgininkai diskusiją dėl migracijos sieja su 2015-aisiais šalyje vyksiančiais rinkimais.