"Aukščiausio lygio pareigūnai praktiškai atsisako vykti į Sočio olimpines žaidynes ir didžiosios valstybės mažina dalyvavimo lygmenį", - penktadienį žurnalistams sakė D. Grybauskaitė.

Rusijos prezidentui V. Putinui suteikus malonę buvusiam naftos magnatui M. Chodorkovskiui, šis buvo paleistas į laisvę.

Lietuvos vadovė ketvirtadienį pareiškė nevyksianti į Sočio olimpiadą. Tai D. Grybauskaitė motyvavo politinėmis aplinkybėmis.

"Besiklostant situacijai, matant žmogaus teisių pažeidimus, taip pat požiūrį ir elgseną į Rytų partnerius, tarp jų ir Lietuvos, ekonomines sankcijas, kurios yra taikomos Lietuvai, nematau galimybės, politinės galimybės, vykti į Sočio žaidynes", - Lietuvos vadovė pareiškė žurnalistams Briuselyje.

Sočio olimpines žaidynes praleis ir Jungtinių Valstijų prezidentas Barackas Obama. Tai bus pirmas kartas nuo 2000-ųjų, kai JAV į žaidynių iškilmes nesiųs savo prezidento, pirmosios ponios ar viceprezidento, rašo tinklapis CTVnews.

Kanados premjeras Stephanas Harperis irgi nedalyvaus Rusijoje rengiamose žaidynėse, tačiau jo atstovas neigė bet kokius politinius motyvus. Kanados premjeras paprastai nedalyvauja olimpinėse žaidynėse.

Žaidynėse, "Spiegel" tinklapio duomenimis, nedalyvaus ir Vokietijos prezidentas Joachimas Gauckas. CNN praneša, kad žaidynes taip pat praleis Prancūzijos prezidentas Francois Hollande'as.

Tuo tarpu Latvijos prezidentas Andris Berzinis, pasak jo atstovo spaudai, į žaidynes vyks.

Britų tinklapis "Guardian" pažymi, kad 2012 metų Londono vasaros olimpinių žaidynių atidarymo ceremonijoje dalyvavo aštuoniasdešimt pasaulio lyderių: karalių, karalienių, prezidentų ir kitų pasaulio vadovų.

Rusija, kurioje yra rengiamos Žiemos olimpinės žaidynės, yra kritikuojama dėl žmogaus teisių pažeidimų, priekabiavimo prie opozicijos veikėjų ir šiemet priimto teisės akto, draudžiančio "gėjų propagandą".

Lietuvos delegacija Sočio olimpinėse žaidynėse bus rekordinė - vasario 7 dieną prasidėsiančiose žaidynėse mūsų šaliai atstovaus mažiausiai devyni sportininkai.

Dabar jau aišku, kad Lietuvos garbę 2014 metų žiemos olimpiadoje gins du slidininkai, du biatlonininkai, du kalnų slidininkai, šokėjų ant ledo pora Izabela Tobajas (Isabella Tobias) ir Deividas Stagniūnas bei greitojo čiuožimo trumpuoju taku atstovė Agnė Sereikaitė.

Galutinė Lietuvos olimpinės rinktinės sudėtis paaiškės sausio viduryje.