„Besiklostant situacijai, matant žmogaus teisių pažeidimus, taip pat požiūrį ir elgseną Rytų partnerių atžvilgiu, tame tarpe ir Lietuvos, ekonomines sankcijas, kurios yra taikomos Lietuvai, nematau politinės galimybės vyktų į Sočio žaidynes“, - žurnalistams Briuselyje sakė Lietuvos vadovė.

Kiek anksčiau apie tai, kad nevyks į Sočio olimpiadą, pranešė JAV ir Prancūzijos vadovai Barackas Obama bei Francois Hollande, Vokietijos prezidentas Joachimas Gauckas ir Europos Sąjungos teisingumo komisarė Viviane Reding.

Latvijos prezidentas Andris Bėrzinis pranešė vyksiantis į olimpiadą, sakydamas, kad boikotai atspindi Šaltojo karo dvasią.

DELFI primena, kad gruodžio pradžioje D. Grybauskaitė suteikė Lietuvos pilietybę keletą metų to siekusiai čiuožėjai iš JAV Isabellai Tobias, kuri kartu su Deividu Stagniūnu galės atstovauti Lietuvai Sočyje.

Prezidentė atsižvelgė ir į tai, kad sportininkė I. Tobias trejus su puse metų treniruojasi poroje su Lietuvos piliečiu D. Stagniūnu, taip pat mokosi lietuvių kalbos, yra išlaikiusi lietuvių kalbos egzaminą, dalyvauja JAV lietuvių bendruomenės gyvenime.

Prisidėjus I. Tobias ir Deividui Stagniūnui, garantuotas vietas Sočio olimpinėse žaidynėse turi jau aštuoni Lietuvos atstovai, o prie jų prisijungti dar gali vienas arba du sportininkai. Tokios gausios delegacijos į žiemos olimpiadą Lietuva iki šiol nebuvo pasiuntusi.

Iki šiol daugiausiai nepriklausomos Lietuvos sportininkų – aštuoni – startavo Solt Leik Sičio žiemos olimpinėse žaidynėse 2002 metais. Praėjusioje žiemos olimpiadoje Vankuveryje 2010 metais dalyvavo šeši Lietuvos atstovai.

Šįkart didžiausios viltys siejamos su I. Tobias ir D. Stagniūno pora. Šokėjams ant ledo LTOK kelia tikslą užimti 10-15 vietas. Ketvirtoje olimpiadoje startuosiančiai D. Rasimovičiūtei planuojamos 10-20 vietos, A. Sereikaitei – 20-25 vietos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3292)