Moteris pasakoja, jog darbdaviais iš karto nusistato, kad jei esi Aldona, ateis pagyvenusi moteris ir nesvarbu, kad gimimo data sako kitaip.

„Bet mane labiausiai skaudina tai, kad paskutiniais metais Aldonos vardas pradėtas naudoti anekdotuose, piktuose juokuose, kurie gali įžeisti ir pažeminti žmogų (panašiai, kaip istorija su Petriuko vardu)“, - atviravo DELFI skaitytoja.

Moteris yra girdėjusi, kad pasinaudojant šiuo vardu žmogui sukuriama net pravardė.

„Negaliu visos visuomenės paduoti į teismą, kad žemina mano žmogišką orumą, kad susidaro išankstinę nuomonę dar manęs nepamatę. To negaliu padaryti. Svarsčiau apie vardo pakeitimą. Bet ar tai teisinga? Juk vardas yra gražus, jį man suteikė mylimi tėvai. Kodėl turėčiau keisti?“, - klausia Aldona.

23 066 Aldonos

Valstybinė lietuvių kalbos komisijos duomenimis, Lietuvoje registruotos 23 066 Aldonos. Vardų sąvade galima rasti informacijos, kad per pastarąjį 100 metų šio vardo populiarumas rekordines aukštumas pasiekė apie 1951-uosius. Minėtas metais Aldutėmis buvo pavadinta beveik 800 mergaičių

Aldona
Tik kiek mažiau šio vardo savininkių registruota II Pasaulinio karo metais. Maždaug nuo 1961-ųjų Aldonos vardo populiarumas pradėjo slūgti ir apie 1995 metus nukrito iki minimumo.

Kaip DELFI informavo Valstybinės lietuvių kalbos komisijos vyr. specialistė Aistė Pangonytė, Aldona – baltiškos kilmės vardas. Jo šaknis ald- yra lieuviškuose veiksmažodžiuose ald-ė́ti „aidėti, skambėti“, ald-óti „skardėti“.

„Tai istorinis vardas: XIV a. tokį vardą turėjo didžiojo LDK kunigaikščio Gedimino duktė, kuri ištekėjo už Lenkijos karaliaus Kazimiero, ir tai sudarė sąlygas vardui išgarsėti, jis papildė lenkų, latvių kalbų vardynus“, - komentavo A. Pangonytė.

Aldona Juozaitytė
Motociklininkės DJ Aldonos atsakas bendravardei

Miela Aldona! Labai malonu kreiptis i Jus tuo pačiu vardu, kokį turiu ir aš.

Esu 27-erių metų veikli, energinga, laimingai gyvenanti mergina. Kadangi bendrauju iš tiesų labai daug, suprantu Jūsų klausimą dėl vardo. Tačiau niekada nejaučiau to, ką jaučiate Jūs. Ir ne dėl to, kad nepatyriau panašaus požiūrio iš aplinkinių. Tiesiog dėl to, kad visada juo didžiavausi.

Kuomet supratau, kad mano vardas yra išskirtinis, niekada nejaučiau „nepatogumo“' jį tardama: netgi kuomet mane vadina itin švelniai - Aldute.


Aldona Juozaitytė
Niekada nesikremtu, kuomet aplinkiniai sureaguoja: „tai toks neįprastas/ senoviškas vardas!“' Netgi tada, kai bendraamžiai taria, kad jų močiutė ar teta irgi yra tokiu vardu. Aš atsakau, kad šis vardas man yra pats gražiausias! Taip pat niekada nesijaučiu įžeista (netgi jeigu kas nors ir nori įžeisti). Ar tai žeidžia ar ne - priklauso tik nuo mūsų pačių požiūrio, ar mes „leidžiame“' tai padaryti.

Aldonos vardą man parinko mano geriausia draugė - mylima Mama mano Močiutės garbei. Deja, Močiutė iškeliavo iš pasaulio anksčiau negu aš gimiau, tad niekada neturėjau progos į ją kreiptis jos ir mano, Aldonos, vardu. Bet jeigu galėčiau, pasakyčiau jai, kad mudviejų vardą aš nešioju kaip didžiausią man suteiktą garbę ir įsipareigojimą.

Aldona Juozaitytė
Aš labai stengiuosi būti jo verta. Sunku tai apibūdinti žodžiu, bet šis vardas (ir kontekstas, kuriame jį gavau) man reiškia kilnumą, orumą ir garbę - kertinius žmogaus, kaip asmenybės, pamatus.

O dėl anekdotų, miela Aldute, atsakysiu paprastai: duokime kvailiui kelią. Esu tikra, kad anekdotai apie Petriuką atsirado tikrai ne dėl to, kad žmonėms šis vardas skamba juokingai ar kad jie norėtų įžeisti visus Petro vardo savininkus (man šis vardas - vienas gražiausių). Manyčiau, tai neturi nieko bendra su vardo skambesiu ar prasme. Taip tiesiog susiklostė folkloras. Kita vertus, tai puiku - mudviejų vardas nebus užmirštas!

Aldona Juozaitytė
Gyvenimas kupinas puikių, nuostabių patirčių, žavingų, gražių akimirkų - tad gaudykime ir pastebėkime jas! Tie darbdaviai, kurie žmogų vertina pagal vardą (ar amžių ir pan.) visai neverti dėmesio, jie neverti net juos apkalbėti.

Linkiu Jums (Tau) jaukiu ir įkvepiančių Kalėdų!

Aldona Juozaitytė

Dažniausi ir rečiausi vardai

Valstybinės lietuvių kalbos komisijos duomenimis, vardas Aldona nėra dažnas.

Populiariausiųjų Lietuvoje vardų sąraše įsitvirtinę moteriški vardai Irena (33 166), Janina (32 716), Kristina (25 432) ir Danutė 24045.

Pats populiariausias vyriškas vardas išlieka Jonas (44 881), jį vejasi Vytautas (40 636), Antanas (34 507), Tomas (28 171), Juozas (26 707).

Rečiausi moteriški vardai – Ramanta, Linvyda, Adolė, Kornela, rečiausi vyriški vardai Dargirdas, Dirmantas, Anicis, Aušrimas, Sergius.