„Sveikiname Serbiją su artėjančia derybų pradžia. Laukiame pirmosios tarpvyriausybinės konferencijos, kurią planuojama surengti sausio mėnesį. Džiaugiamės gerais Belgrado ir Prištinos dialogo rezultatais ir pabrėžiame, kad būtina ir toliau įgyvendinti balandžio mėnesį pasiektą susitarimą, nes liko daug spręstinų uždavinių. Taip pat susitarėme tęsti derybas dėl Stabilizacijos ir asociacijos sutarties su Kosovu“, – sakė Bendrųjų reikalų tarybos susitikimui pirmininkavęs ministras Linas Linkevičius.

Ministras L. Linkevičius taip pat pabrėžė Turkijos pažangą įgyvendinant reformas, pažymėdamas, kad ministrai sutarė išlaikyti derybose dėl Turkijos asociacijos susitarimo įgautą pagreitį.

„Readmisijos susitarimo pasirašymas ir dialogo dėl ES ir Turkijos vizų režimo liberalizavimo užmezgimas dar kartą patvirtina Europos Sąjungos santykių su Turkija svarbą“, – sakė L. Linkevičius.

Taryboje ministrai įvertino didelę Albanijos pažangą vykdant eurointegracines reformas bei nutarė, kad 2014 m. birželio mėnesį Taryba vėl svarstys, ar suteikti Albanijai šalies kandidatės statusą. Taip pat aptarta Bosnijos ir Hercegovinos, Juodkalnijos bei buvusiosios Jugoslavijos Respublikos Makedonijos pažanga.

Ministrai aptarė gruodžio 19–20 d. vyksiančios Europos Vadovų Tarybos (EVT) išvadų projektą. Europos Vadovų Tarybos susitikime bus diskutuojama bendros saugumo ir gynybos politikos, Europos ekonominės ir pinigų sąjungos, ES ekonominės ir socialinės politikos, taip pat plėtros, migracijos ir energetikos klausimais.

Taryboje priimtos išvados dėl Europos išorės veiksmų tarnybos peržiūros, kurias pirmininkaujanti Lietuva parengė per pastaruosius šešis mėnesius.

„Šiandien priimtos išvados padės ir toliau stiprinti Europos išorės veiksmų tarnybą. Sutarėme stiprinti ES delegacijų vaidmenį teikiant konsulinę apsaugą Sąjungos piliečiams bei trečiosiose šalyse“, – sakė ministras L. Linkevičius.

Ministras L. Linkevičius taip pat pristatė lapkričio 26 d. Vilniuje įvykusio neformalaus ministrų susitikimo ES sanglaudos politikos klausimais rezultatus.