Kuo daugiau mikrobų, tuo didesnė tikimybė susirgti. Tad kur jie slepiasi ir kaip su jais kovoti?

Virtuvės kriauklė

„Kriauklė ir nuotekų angos kraštelis gali būti aplipę milijonais patogenų (ligas sukeliančių mikrobų)“, - sako K. A. Reynolds. Nors terminis maisto apdorojimas sumažina tikimybę sunegaluoti, kai kurios bakterijos, pavyzdžiui, salmonelės, gali dar ilgai gyventi kriauklėje po to, kai nuplausite vištienos krūtinėlę ar kitą jomis užkrėstą produktą.

Ką daryti: nuplovę žalią mėsą ar daržoves ir išplovę naminių gyvūnų dubenėlius, nedelsdami išvalykite kriauklę. Kartą per dieną ją dezinfekuokite ir tuomet, jei neplovėte nei maisto, nei gyvūnų dubenėlių. Čiaupą, kriauklės šonus, dugną ir nuotekų angą išpurkškite priemone, kuri sunaikina daugelį bakterijų ir virusų.

„Neužtenka tik papurkšti ir nušluostyti. Leiskite produktui kurį laiką (kaip nurodyta etiketėje) pabūti ant paviršiaus“, - sako K. A. Reynolds.

Kempinė, rankšluostis ir šepetėlis

Visuomenės sveikatos organizacija „NSF International“ neseniai ištyrė, kad daugelyje (daugiau nei 75%) kempinėlių, kuriomis plauname indus, ir rankšluosčių, kuriais juos sausiname, yra ligas sukeliančių koliforminių bakterijų, tokių kaip E. coli.

„Jei diena iš dienos naudojate tą patį rankšluostį, leidžiate plisti mikrobams“, - sako „NSF International“ mikrobiologas Robert Donofrio. Purvinas rankšluostis apkrečia paviršius, prie kurių prisiliečia, o jei nuo tų paviršių valgote, rizikuojate susirgti.

Ką daryti: kuo dažniau keiskite rankšluosčius. Siekdami sunaikinti kuo daugiau mikrobų, skalbkite ir džiovinkite juos aukštoje temperatūroje. Kempines, kuriomis plauname indus, R. Donofrio pataria arba kas keletą dienų keisti, arba kasdien pakaitinti mikrobangų krosnelėje (kempinė turi būti drėgna!). Šepetėlį indams plauti kasdien apipurkškite dezinfekavimo priemone arba įmeskite į indaplovę.

Jūsų rankos

„Jei ką tik įmušėte kiaušinį arba paėmėte į rankas žalią mėsą, vištieną ar naminio gyvūno dubenėlį, ant jūsų rankų gali likti ligas sukeliančių mikrobų, kurie nusės ant visų paviršių, kuriuos tik paliesite“, - įspėja R. Donofrio.

Ką daryti: planuokite. „Kad gamindami maistą purvinomis rankomis nedarinėtumėte spintelių ir stalčių, iš anksto pasiruoškite peilį, pjaustymo lentelę, puodą ir kitus indus bei įrankius“, - sako R. Donofrio.

Palietę maistą, nuo kurio ant jūsų rankų galėjo patekti mikrobų, gerai nusiplaukite rankas su muilu (nepamirškite tarpupirščių ir panagių) ir nusausinkite jas medžiaginiu ar popieriniu rankšluosčiu.

Kavos aparatas

Tikėtina, kad jūsų kavos aparate verda ne tik kava. Maždaug pusėje tirtų kavos aparatų „NSF“ rado mielių ir pelėsių. „Šie organizmai kai kuriems žmonėms gali sukelti alergines reakcijas ir pabloginti kavos skonį“, - sako R. Donofrio.

Ką daryti: kartą per mėnesį pripilkite į rezervuarą acto ir palaikykite 30 min. Tada įjunkite aparatą ir leiskite actui nutekėti. Tą patį kelis kartus pakartokite su vandeniu (be kavos, žinoma). Tarp naudojimų išplaukite ir nusausinkite atskiras kavos aparato dalis.

Rankinė, kuprinė, portfelis, kompiuterio krepšys

Mes dedame juos ant purvinų paviršių, ant kurių knibždėte knibžda mikrobų, o grįžę namo ramia širdimi numetame ant virtuvės stalo. „Daiktai, kuriuos nešiojamės su savimi, aplimpa mikrobais, - sako K. A. Reynolds. – Tiesą pasakius, pusės moterų rankinėse randama fekalinių bakterijų.“

Ką daryti: „Joks produktas nedezinfekuos audinio, todėl daiktus, kuriuos kasdien nešiojatės su savimi, laikykite atokiau nuo vietų, kur gaminamas maistas“, - pataria K. A. Reynolds. Jei jūsų rankinė pagaminta iš odos, kartą per savaitę perbraukite jos dugną dezinfekuojančia servetėle.

Šaldytuvo ir spintelių rankenos, viryklės rankenėlės, elektros jungikliai

„Šias vietas dažnai pamirštame, nes jos neatrodo purvinos“, - sako valymo kompanijos savininkė Liz Trotter. Deja, paviršiai, kuriuos daug kartų per dieną liečiame, tikrai nėra švarūs.

Ką daryti: L. Trotter pataria valant virtuvę nepamiršti nuvalyti ir šių vietų. Valymo priemones laikykite kibirėlyje po kriaukle, kad jos visada būtų po ranka. Blogiausiu atveju perbraukite šiuos paviršius dezinfekuojančia servetėle bent kartą per mėnesį bei tuomet, kai paliečiate juos prieš tai palietę neplautus vaisius, daržoves, žalią mėsą ir paukštieną.

Šiukšlių dėžė

Kad ir kokie rūpestingi bebūtumėte, ant jūsų šiukšlių dėžės kaupiasi maisto dalelės, mėsos sultys ir kiti bjaurūs dalykėliai. „Nuo šiukšlių dėžių dažnai sklinda nemalonus kvapas. Ši smarvė – tai puvėsiai arba besidauginančios bakterijos“, - sako K. A. Reynolds.

Ką daryti: ji pataria kartą per savaitę išnešti šiukšliadėžę į lauką (arba dušą), išpurkšti jos vidų ir išorę dezinfekuojančia priemone, truputį palaukti, o tada nuplauti ir leisti nudžiūti.

Virtuvės paviršiai

Ant virtuvės stalo, salos ir spintelių paviršių dedame neplautus produktus, maišelius su prekėmis, pietų dėžutes, kuprines ir kitus nešvarius daiktus, todėl net ir dažnai valomi jie nebūna idealiai švarūs. Ant trečdalio virtuvės paviršių „NSF International“ rado koliforminių bakterijų.

Ką daryti: prieš ruošdami maistą ir baigę jį gaminti, dezinfekuokite paviršius. Neleiskite ant jų laipioti gyvūnams, nedėkite jų dubenėlių ir žaislų, nes jie gali būti apkrėsti bakterijomis (pavyzdžiui, stafilokoko). Ant virtuvės salos, stalo ir spintelių paviršių nedėkite daiktų, kuriuos nešiojatės su savimi (rankinės, piniginės, etc).

Mikrobangų krosnelė

Atrodytų, aukšta temperatūra sunaikina mikrobus, bet K. A. Reynolds tvirtina, kad mikrobangų krosnelė tikrai nėra sterili. „Bakterijos yra atsparios. Jei reguliariai nedezinfekuosime paviršių, jos gali išlikti gyvos“, - sako ji.

Ką daryti: specialistė pataria bent kartą per savaitę išvalyti krosnelės vidų ir išorę dezinfekuojančia priemone. Taip pat labai svarbu nedelsiant išvalyti išbėgusį maistą, nes tik taip užkirsime kelią mikrobų dauginimuisi ir dėl to atsirandantiems kvapams.

Daugkartinio naudojimo maišeliai

Arizonos universiteto tyrėjai nustatė, kad pusėje šių maišelių buvo ligas sukeliančių bakterijų, tokių kaip E. coli. Bakterijų maišeliuose atsiranda laikui bėgant, nes naujuose nenaudotuose maišeliuose tyrėjai jų nerado.

„Bėda ta, kad daugelis daugkartinio naudojimo maišelių yra porėti, todėl į audinį gali įsigerti mėsos sultys, - sako K. A. Reynolds. – Deja, šių maišelių dažniausiai negalima skalbti karštame vandenyje.“

Ką daryti: rinkitės plaunamus maišelius (pagamintus iš medvilnės, o ne polipropileno). Po kiekvieno naudojimo ar bent kartą per savaitę išskalbkite juos karštame vandenyje ir išdžiovinkite karštoje džiovyklėje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (41)