Mokslininkai tikina, kad šiems tikslams geriausiai tinka ne lašinių paltis ar riebus plokštainis su spirgučiais, o silkutė, kurioje yra organizmui naudingų riebalų rūgščių bei gyvybingumo suteikiančių medžiagų.

Grupė Švedijos mokslininkų iš Geteborgo universiteto, vadovaujama Helen Lidqvist, aptiko, jog mokslas mažai tyrinėjo silkės poveikį žmogaus organizmui. Šiaip daktarams jau seniai aišku, jog visos riebių žuvų rūšys, kurioms priskiriama ir silkė, teigiamai veikia žmogaus organizmą, saugo nuo aterosklerozės ir normalizuoja širdies bei kraujagyslių sistemos veiklą.

Mokslininkai surinko grupę savanorių, kurie turėjo 5 kartus per savaitę kasdien valgyti 150 g keptos silkės filė. Specialistai sekė jų sveikatos rodiklius, o po kiek laiko skyrė jiems ir išsamią medicininę apžiūrą. Rezultatai parodė, jog absoliučiai visų savanorių organizmo sveikatos būklė žymiai pagerėjo.

Reguliariai vartojant silkę, „blogasis“ cholesterolis buvo pakeistas „geruoju“, kraujagyslių sienelės tapo elastingesnės, išsivalė, pagerėjo kraujotakos darbas. Taigi, žmonės, kurie nuolat valgo silkę, mažiau rizikuoja susirgti atoreskleroze, kraujagyslių ir širdies ligomis.

Dar švedai išsiaiškino, kad riebalai, esantys silkėje, efektyviai slopina riebalų ląsteles, taigi taip organizmas apsaugomas nuo nutukimo, diabeto.

Papildomi tyrimai parodė, jog reguliariai vartojant silkę, kurioje yra antioksidantų, užkertamas kelias vėžio augliams.

Helen Lindqvist tvirtinimu, paprasta silkė visiškai gali pakeisti tokią brangią žuvį, kaip, pavyzdžiui, lašiša. Silkė turi beveik tų pačių naudingų medžiagų!