Per ES Ekonomikos ir finansų reikalų (ECOFIN) tarybos posėdį ministrai nustatė sritis, kuriose reikia papildomų priemonių: ieškant nelegaliai gabenamų tabako produktų, stiprinant tyrimus, bendradarbiaujant su kontrabandos kilmės ir tranzito šalimis, rengiant informacines kampanijas, ugdančias gyventojų sąmoningumą ir raginančias nepirkti neteisėtų tabako gaminių, gilinant nacionalinių muitinių ir kitų susijusių ES ir tarptautinių institucijų ekspertines žinias.

"Veiksminga išorinių ES sienų kontrolė, kaip ir kova su kontrabanda bei sukčiavimu, buvo vienas iš Lietuvos pirmininkavimo ES Tarybai prioritetų", - pranešime spaudai cituojamas ECOFIN posėdžiui pirmininkavęs Lietuvos finansų ministras Rimantas Šadžius.

Tarp kitų svarbių priemonių kovoje su nelegalia prekyba tabako gaminiais, Taryba kviečia Europos Komisiją inicijuoti tarptautinius susitarimus su trečiosiomis šalimis. Šie susitarimai ES valstybėms padėtų nustatyti ir pateikti galimus finansavimo sprendimus įgyvendinant bendrus veiksmus, ypač dėl tinkamų muitinės kontrolės priemonių prie ES išorinių sienų.

Tarybos išvadose aiškiai sakoma, kad ES turi reikiamus įrankius ir priemones, kuriomis gali iki minimumo sumažinti tabako gaminių kontrabandos ir nelegalios prekybos apimtis.

Kiekvienais metais Europos Komisija Tarybai praneš apie pažangą kovojant su neteisėta prekyba tabako gaminiais, o galutinę ataskaitą pateiks 2017 metais.